A vasárnapi nyitva tartásáért lobbiznak a kertészetek

A kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel az országgyűlési képviselőknek írt nyílt levelében Megyeri Szabolcs kertész, a korlátozás enyhítését támogatja több szakmai szervezet is.

Az MTI-hez is elküldött levelében Megyeri Szabolcs kifejti, a kertészeteket jelentős mértékben érinti a vasárnapi zárva tartás, ezért a törvényhozásnak egyeztetést kell kezdenie a szakma képviselőivel, hogy "korrigálják a vasárnapi korlátozásokat".

A levélíró 10 pontban foglalta össze érveit. Ezek között szerepel, hogy a vasárnapi zárvatartás országosan több száz kertészetet, illetve több ezer fizikai munkát végző magyar családot érint több ezer alkalmazottal. Hozzáteszi: a legtöbb kertészeti áruda területe a termékpaletta jellegéből adódóan általában több mint 200 négyzetméter.
Megyeri Szabolcs szerint "hatalmas tévedés egy kalap alá venni ezeket a speciális kereskedelmi egységeket az élelmiszer, műszaki cikk, ruha és egyéb profilú üzletekkel".

Az MTI megkeresésére a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet az levélben foglaltakra reagálva közölte: megérti a kertészeti árudák aggodalmát a vasárnapi nyitva tartás korlátozásával kapcsolatban. A szervezet megjegyezte: a FruitVeB elsősorban ugyan az árutermelő zöldség-gyümölcs termelők szakmai képviseletét látja el, az árudák pedig főleg dísznövényeket, díszfákat árusítanak, de szezonban - tavasszal és ősszel - gyümölcsoltványokat, zöldségpalántákat is árulnak. Így a FruitVeB is azt javasolja, hogy kezdődjön konzultáció az árudák és a törvényalkotók között a probléma megoldására.

A vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban a Magyar Díszkertészek Szövetség a tagjaival és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti osztályával egyeztetett állásfoglalást közölt az MTI-vel. Eszerint a dísznövény-kereskedelem fontos egységei a szezonálisan működő faiskolai lerakatok, amelyek főként családi vállalkozásként működnek, jórészt több mint 200 négyzetmétert meghaladó területen.

A forgalmazott termékek túlnyomó többségben élő növények, ezért a vasárnapi nyitva tartás a növények biológiai tulajdonsága és a magyarországi klimatikus adottságok miatt a vevő és az eladó szempontjából egyformán indokolt. A lerakatok éves forgalmát és a biztonságos gazdálkodást a szezonalitás eleve negatívan befolyásolja, amelyet a vasárnapi zárva tartás tovább ronthat - jegyzik meg.

Az állásfoglalásban kifejtik, a jogszabály alkotóinak célja a megfelelő pihenő idő biztosítása volt, ami az árudák esetében maximálisan érvényesül, hiszen a lerakatok többsége december végétől márciusig zárva tart.
Az egységes állásfoglalásban javasolják a jogszabály módosítását, a szezonális faiskolai árudák vasárnapi zárva tartásának mentesítésére. Erről tájékoztatják az ágazat irányítóit és szervezeteit is - közölték.
A NAK az MTI érdeklődésére mindehhez hozzátette, hogy a kamara ügyvezető elnöksége a következő ülésén tárgyalja a felvetést.

Szerző

„Végső elkeseredésemben meggyújtom magam"

Publikálás dátuma
2015.01.06. 14:22
Fotó: Népszava
Döbbenetes hír látott napvilágot: a 2009-ben Veszprémben meggyilkolt román kézilabdázó, Marian Cozma édesapja, az időközben megromlott egészségű Petre Cozma bejelentette a román televíziónak, hogy végső elkeseredésében felgyújtja magát a magyar konzulátus előtt. Az MKB-MVM Veszprém társelnöke, Kálomista Gábor úgy véli, ha arra képes volt az idősebb Cozma fia halálát követő óráktól kezdve a megbékélést hirdette, akkor arra is képes lesz, hogy elkeseredésében felgyújtsa magát.

„Végső elkeseredésemben a magyar konzulátus előtt meggyújtom magam" – idézi Petre Cozmát a mihir.ho magyar nyelvű honlap. A megkeseredett apa a román televíziónak adott interjújában elárulta, hiába nyert jogerősen polgári pert, senkitől sem kapott még kártérítést, ráadásul a gyilkosság óta lassan eltelt már hat év.

Petre Cozma az utóbbi években egészségi problémákkal küszködik, a stressztől cukorbeteg lett, a járása is nehézkessé vált, ráadásul szívbetegséget fedeztek fel nála az orvosok. Mindemellett hiába hirdetett megbékélést fia halálát követően, a lelke sosem fog megnyugodni. A szilvesztert is Marian Cozma sírjánál töltötte.

 „Nekem már csak ez maradt. 23 óra körül a sírjához mentem, vele voltam fél egyig. Nem hagyhattam egyedül" – árulta el a televíziónak a meggyötört édesapa. 

Döbbenten olvasták a hírt Veszprémben is, ott, ahol Marian a 2009-es brutális meggyilkolásáig kézilabdázott. Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke – aki annak idején a játékos emlékére elkészítette a Szíven szúrt ország című filmet – úgy véli, egy lelketlen ügyvéd magamutogatása jutotta el ezt a remek embert idáig.

„Nagyon megszerettem Petre Cozmát, mert ilyen nyílt és becsületes embert nagyon keveset hord a Föld a hátán. Az, hogy idáig eljutott, annak a lelketlen, önmagát sztároló ügyvédnek köszönhető, aki belekényszerítette egy olyan polgári perbe sok-sok milliót ígérve számára, amiről minden józan magyar ember tudhatta, sosem lesz belőle pénz. Azzal is hitegette, hogy az alperesek helyett majd az állam átvállalja a kártérítés kifizetését, ami aztán végképp nem igaz, csak megtévesztésre szolgált. Én próbáltam az ügyvéddel beszélni, ne csinálja ezt egy olyan emberrel, akinek bestiális módon meggyilkolták a fiát, ráadásul magyarul sem tud, nem ismeri az itteni jogi viszonyokat, ám ő csak annyit válaszolt, hagyjam békén. Tény, a pert jogerősen megnyerte, de a felmerült magas költségek miatt ebből sosem lesz pénze Petrének és családjának. Sajnos még nem sikerült vele beszélnem, de azt tudom, hogy ha valaki, akkor ő képes mindenre. Egyelőre még nem ült össze a klubvezetés, hogy beszéljünk arról, miként tudnánk ismét segíteni a Cozma-családnak, így hivatalos állásfoglalása sincs a klubnak” – fogalmazott Kálomista Gábor.

A veszprémi kézilabda klub társelnöke elmondta, Marian emlékét mind a mai nap méltóképp őrzik a klubnál. Az öltözőben még mindig megvan a szekrénye, ott található a meze.

Valamint az Aréna előtt örök mementóként ott áll a szobra…

Szerző
Témák
Marian Cozma

Templom előtt lőttek agyon két rendőrt

Ismeretlenek kedd reggel agyonlőttek két egyiptomi rendőrt, akik Minja városában őrködtek egy keresztény imaház előtt - adta hírül honlapján az al-Ahrám című egyiptomi napilap.

Az álarcosok gépfegyverekkel támadtak a Kairótól 245 kilométerre délre fekvő város szívében levő Szűz Mária templom előtt álló rendőrökre. A hatóság a templomot körülvevő városrészt azonnal lezárta és jelenleg nagy erőkkel keresi a tetteseket - jelentették biztonsági források.

Az erőszakcselekményre reagálva Minja tágabb környezetében, az egész tartományban megerősítették a keresztény szenthelyek egyébként is fokozott védelmét tekintettel a január 7-én esedékes kopt ortodox karácsony közeledtére.

Az észak-afrikai országban tevékenykedő szélsőségesek támadásainak célpontjai legtöbbször a biztonsági erők. A közel 90 milliós ország mintegy tíz százalékát kitevő keresztény kisebbség viszonylagos békében él muzulmán honfitársaival. Mohamed Murszi tavaly nyári elmozdítását követően ugyanakkor az iszlamista elnök felbőszült támogatói számos templomot és keresztény tulajdonú ingatlant tettek a földdel egyenlővé, főképp a szegényebb déli régióban pusztítottak.

Szerző