A forinthitelek miatt is perekre készülnek a bankok

Publikálás dátuma
2015.01.06. 18:20
Fotó: Thinkstock
Az OTP és az Erste Bank is mérlegeli a jogorvoslati lehetőségeket a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződései egyoldalú szerződésmódosításainak tisztességességének bizonyításával kapcsolatban, és a K&H is perindítást tervez.

A hitelintézetek - a parlament által tavaly elfogadott elszámolási törvény értelmében - január 5. és 12. között indíthatnak pert a forinthiteles szerződések egyoldalú módosításai ügyében.
A Fővárosi Törvényszék Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya azt közölte: sem hétfőn, sem kedd délutánig nem érkezett be ilyen banki kereset a törvényszék gazdasági kollégiumához.

Az OTP az MTI érdeklődésére közölte: a bank és az érintett csoporttagok gondos mérlegelést követően adják be keresetüket a forinthitelekkel kapcsolatosan a vonatkozó törvényben meghatározott időkeretet betartva.

Az Erste Bank is mérlegeli a jogorvoslati lehetőségeket a forint alapú fogyasztói kölcsönszerződései egyoldalú szerződésmódosításainak tisztességességének bizonyításával kapcsolatban, a K&H Bank pedig tervezi a per indítását.

A törvény szerint a nem pereskedő pénzintézeteknek április 16-30. között, a pereskedőknek pedig augusztus 15. és szeptember 30. között - vagy legkésőbb a polgári peres eljárás befejezésétől számított 60. napig - kell elküldeniük az elszámolást forinthiteles ügyfeleiknek. Az elszámolással kapcsolatban minden költség a bankot terheli a törvény értelmében.

A bankoknak minden olyan esetben elszámolási kötelezettségük van, amelyben a törvény hatálya alá tartozó fogyasztói kölcsönszerződés még nem szűnt meg, vagy 2009. július 26. után - azaz az első devizahiteles törvény hatálybalépését megelőző 5 éven belül - szűnt meg. Elszámolási kötelezettségük van akkor is, ha a szerződés a 2009-es időpont előtt szűnt meg, de abból el nem évült követelés származik.

Szerző

Piramisjáték - 22 millióra bírságolt a GVH

Piramis-elvre épülő eladásösztönző rendszert működtetett a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a függő ügynökeként tevékenykedő Reál-Team Network Kft., továbbá megtévesztő tájékoztatásokat tettek közzé munkavégzési lehetőség és jelentős jövedelemszerzés ígéretével. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a jogsértés elkövetéséért a CIG Pannóniát 22,6 millió forintra bírságolta, a Reál-Teammel szemben a törvényi előírások miatt nem volt lehetősége bírságot kiszabni a versenyhivatalnak.

A GVH keddi tájékoztatása szerint a vállalkozások 2010 májusa és 2011 márciusa közötti tevékenysége kapcsán állapították meg a jogsértést. Az eladásösztönző rendszert a Reál-Team működtette, de a versenyhivatal a CIG Pannónia felelősségét is bizonyítottnak látta, ugyanis a rendszer működéséről tudomása volt, közreműködött a gyakorlat kidolgozásában és a működésből a biztosítási díjakon keresztül anyagi bevételre tett szert.

A fogyasztók a Reál-Team jövedelemszerzési és munkavégzési ígéretei miatt kötöttek unit-linked, vagyis befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződést. A Reál-Team azonban elhallgatta azt az információt a sok esetben nehéz helyzetben lévő, vagy munkanélküli érdeklődők elől, hogy az ígéretek feltétele egy unit-linked életbiztosítási szerződés megkötése.

A munkalehetőség iránt érdeklődők számára szervezett találkozókon, képzéseken, illetve a négyszemközti megbeszéléseken a fogyasztók olyan valótlan tájékoztatást kaptak, hogy a Global Optima Csoport rendszerébe történő belépésük után a nekik folyósított jutalékból fedezni tudják az életbiztosítás díját, mert a belépést követően kiemelkedő jövedelmet szerezhetnek, amely akár az életbiztosítási díj többszörösének fedezetére is alkalmas - ismertette közleményében a versenyhivatal.

A GVH elsődleges bizonyítékként kezelte a CIG Pannónia felső vezetői közötti belső e-maileket. Ezek alapján megállapította, hogy a CIG Pannónia többször ellenőrizte a Reál-Team tevékenységét, és azt a vezető beosztású tisztségviselők is aggályosnak tartották, de nem léptek fel időben ellene, hagyták, hogy a Reál-Team tovább folytassa a CIG Pannónia által is aggályosnak ítélt beszervezési gyakorlatot.

A versenyhivatal a bírság kiszabásakor a jogsértő magatartásból a vizsgált időszakban befolyt díjbevételből indult ki. Súlyosító körülményként értékelte egyebek mellett, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott, a jogsértés bizalmi terméket érintett, és a fogyasztókat jelentős anyagi hátrány érte.

A Reál-Team 2013-ban árbevételt nem ért el, így vele szemben a versenyhivatalnak nem volt jogszabályi lehetősége bírságot kiszabni - áll a közleményben.

Szerző
Témák
GVH bírság

„Végső elkeseredésemben meggyújtom magam"

Publikálás dátuma
2015.01.06. 14:22
Fotó: Népszava
Döbbenetes hír látott napvilágot: a 2009-ben Veszprémben meggyilkolt román kézilabdázó, Marian Cozma édesapja, az időközben megromlott egészségű Petre Cozma bejelentette a román televíziónak, hogy végső elkeseredésében felgyújtja magát a magyar konzulátus előtt. Az MKB-MVM Veszprém társelnöke, Kálomista Gábor úgy véli, ha arra képes volt az idősebb Cozma fia halálát követő óráktól kezdve a megbékélést hirdette, akkor arra is képes lesz, hogy elkeseredésében felgyújtsa magát.

„Végső elkeseredésemben a magyar konzulátus előtt meggyújtom magam" – idézi Petre Cozmát a mihir.ho magyar nyelvű honlap. A megkeseredett apa a román televíziónak adott interjújában elárulta, hiába nyert jogerősen polgári pert, senkitől sem kapott még kártérítést, ráadásul a gyilkosság óta lassan eltelt már hat év.

Petre Cozma az utóbbi években egészségi problémákkal küszködik, a stressztől cukorbeteg lett, a járása is nehézkessé vált, ráadásul szívbetegséget fedeztek fel nála az orvosok. Mindemellett hiába hirdetett megbékélést fia halálát követően, a lelke sosem fog megnyugodni. A szilvesztert is Marian Cozma sírjánál töltötte.

 „Nekem már csak ez maradt. 23 óra körül a sírjához mentem, vele voltam fél egyig. Nem hagyhattam egyedül" – árulta el a televíziónak a meggyötört édesapa. 

Döbbenten olvasták a hírt Veszprémben is, ott, ahol Marian a 2009-es brutális meggyilkolásáig kézilabdázott. Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke – aki annak idején a játékos emlékére elkészítette a Szíven szúrt ország című filmet – úgy véli, egy lelketlen ügyvéd magamutogatása jutotta el ezt a remek embert idáig.

„Nagyon megszerettem Petre Cozmát, mert ilyen nyílt és becsületes embert nagyon keveset hord a Föld a hátán. Az, hogy idáig eljutott, annak a lelketlen, önmagát sztároló ügyvédnek köszönhető, aki belekényszerítette egy olyan polgári perbe sok-sok milliót ígérve számára, amiről minden józan magyar ember tudhatta, sosem lesz belőle pénz. Azzal is hitegette, hogy az alperesek helyett majd az állam átvállalja a kártérítés kifizetését, ami aztán végképp nem igaz, csak megtévesztésre szolgált. Én próbáltam az ügyvéddel beszélni, ne csinálja ezt egy olyan emberrel, akinek bestiális módon meggyilkolták a fiát, ráadásul magyarul sem tud, nem ismeri az itteni jogi viszonyokat, ám ő csak annyit válaszolt, hagyjam békén. Tény, a pert jogerősen megnyerte, de a felmerült magas költségek miatt ebből sosem lesz pénze Petrének és családjának. Sajnos még nem sikerült vele beszélnem, de azt tudom, hogy ha valaki, akkor ő képes mindenre. Egyelőre még nem ült össze a klubvezetés, hogy beszéljünk arról, miként tudnánk ismét segíteni a Cozma-családnak, így hivatalos állásfoglalása sincs a klubnak” – fogalmazott Kálomista Gábor.

A veszprémi kézilabda klub társelnöke elmondta, Marian emlékét mind a mai nap méltóképp őrzik a klubnál. Az öltözőben még mindig megvan a szekrénye, ott található a meze.

Valamint az Aréna előtt örök mementóként ott áll a szobra…

Szerző
Témák
Marian Cozma