Overdose formában

Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:59
A versenyló fénykorában FOTÓ: WIKIPEDIA
Hamarosan világra jönnek a magyar csodalónak tekintett, de gyakori sántasága miatt viszonylag keveset versenyző Overdose utódai - adta hírül a Napi Gazdaság. Jelenleg 38 csikó érkezését várják. Egy-egy állatorvos által is igazolt, eredményes fedezés ára nem csekély, egymillió forint plusz áfa.

Tavaly február óta Overdose a Bábolnai Nemzeti Ménes dióspusztai látja el apaállati feladatait, amelynek nem titkolt célja, hogy feljavítsa a hazai telivér állomány minőségét. Jelenleg 38 csikó megszületését várják. A eredményes fedeztetés nem olcsó, egymillió forint, Ugyanakkor az általunk megkérdezett szakértők szerint tévedés lenne azt hinni, hogy a lótenyésztés különösen nyereséges üzlet lenne, hogy a hazai fedeztetők ténylegesen kifizetik minden sikeres megtermékenyítés után az áfával súlyosbított egymillió forintot.

Erre ugyanis nálunk nincs fizetőképes kereslet, s mint az a lótenyésztők körében általános, alku tárgya a díj. Az egykori versenylót birtokló kft. üzletrészének felét birtokló Mikóczy Zoltán is alátámasztja a tarifákkal kapcsolatos vélekedést, és elismeri, az is előfordul, hogy 90 százalékos árengedményt adnak a kancatulajdonosnak. A lovak januártól június végéig fedezőképesek, az utódok 11 hónap után jönnek a világra.

Az Overdose Vagyonkezelő Kft. felét illusztris társaság birtokolja, 2010. március 15. alkalmából a 400 millió forintos alaptőkéjének felét, 200 millió forintot olyan cégek adták össze, mint az OTP Nyrt., Mol Nyrt., a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., a Közgép és az Euroinvest úgy, hogy Overdose eszmei vagyoni értékét másfél milliárd forintért apportálták be.

A mén jelenleg téli pihenőjét tölti, legközelebb 2015 február 15-től hozzák össze egy újabb kancával Dióspusztán, de később Németországban fog fedezni, lényegében hasonló tarifáért, 3 500 euróért. Overdose egyébként kilenc éves, és várhatóan 22-23 éves koráig lesz fogamzóképes. A hajdani csodaló, Imperiál 29 évig élt - ugyancsak a Bábolnához tartozó kerteskői ménesben - és 350 utódja született. Több derbinyertes akadt közöttük, de egyik sem volt csodalónak mondható.

Szerző
Frissítve: 2015.01.06. 21:09

Szőnyegen a rezsibiztos

Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:58
A hatalomátvételre készülő csapat: Bacsa Péter, Németh Szilárd, Komáromi Tibor és Kovács István FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Úgy tűnik, hazánk egyik sikersportága, a birkózás is felkeltette a kormányoldal figyelmét. Ugyanis Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Csepeli BC vezetője lesz Hegedüs Csaba kihívója az elnöki posztért a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) január 30-i tisztújító közgyűlésén. Hegedüs Csaba elnök lapunknak elmondta felveszi a kesztyűt a rezsibiztossal.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő harcba száll a Magyar Birkózó Szövetség elnöki posztjáért. A fideszes politikust a tavaly ősszel létrejött Új-Szövetség jelöli a tisztségre, s amint az a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, a szervezet az alelnöki posztokon a háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes Komáromi Tibort, a versenyzőként olimpiai 10., nemzetközi bíró Bacsa Pétert és a szabadfogás egyetlen magyar világbajnokát, Kovács Istvánt látná szívesen.

Németh Szilárd jelezte, 13+1 pontban foglalták össze legfontosabb terveiket, melyek célja a sportág sikeres jövőjének biztosítása, valamint megújulását tűzték ki célul. Elsődleges feladatnak az életpálya-modell megteremtését nevezte az elnökjelölt, szerinte a birkózók számára pályafutásuk legelejétől egészen szenior korukig világos jövőképet kell biztosítani. Kiemelte még, hogy szükségesnek tartja a sportág „tragikus helyzetben” lévő infrastrukturális hátterének a rendbetételét.

„A Magyar Birkózó Szövetség elnökének példát kell mutatni, hogy nem a birkózásból kell megélnie, hanem a sportágért kell élnie”- fogalmazott Németh Szilárd. Természetesen a nagy rivális, dr. Hegedüs Csaba, az MBSZ regnáló elnöke teljesen másképp látja a helyzetet.

„Az államtitkárság, a Magyar Olimpiai Bizottság velünk példálózik. A sportágfejlesztési koncepcióban a kormány megbecsüli a 20 éves munkánkat, hiszen a második legtöbb, 459,1 millió forintos támogatást kapunk a 16 kiemelt sportág egyikeként. A 138 szakosztályból 121 támogatást élvez. A számok önmagukért beszélnek: a leigazolt versenyzők száma megduplázódott az elmúlt másfél évben, ami azt mutatja jól gazdálkodtunk a pénzzel. Úgy gondolom a legnagyobb értékmérő a magyar birkózósport.”- nyilatkozta lapunknak Hegedüs Csaba.

Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Liga elnöke emlékeztetett rá, hogy a szervezet megalakulása óta, azaz tíz éve próbál változásokat elérni az MBSZ-ben, ám nem járt sikerrel.

„A szervezetünk tisztán látta azokat a hibákat, amelyek az akkori birkózásban jellemzők voltak. Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a szövetséggel jobbító szándékkal. Sajnos ezek a kezdeményezések zárt kapukat döngettek, és tíz év alatt elérte a szövetség, hogy azokat a szakosztályokat, amelyek a Liga tagjai voltak, megpróbálta elszigetelni a magyar birkózástól”- fogalmazott Komáromi Tibor.

Az Új-Szövetség reformprogramjának első pontjára mely szerint „a döntési jogkörök minél inkább egy kézben összpontosultak, és fokról-fokra távolodott a demokratikus működéstől”, így reagált az olimpiai -, világ- és Európa-bajnok jelenlegi elnök.

„Nevetségesnek tartom. A sportág nagyon egységes, és ezt bizonyítani is fogja január 30-i elnökválasztáson, mint ahogy eddig is bizonyította. Ha az elmúlt öt évet veszem alapul 100 százalékig egységes döntéseket hoztunk. Amikor a sportágfejlesztésről döntöttünk, akkor az elsőként hoztunk létre bizottságot. Szakmai, utánpótlás és egyéb komoly határozatoknál bizottsági javaslatok alapján döntött az elnökség”- mondta Hegedüs Csaba.

Hogy ki lesz az elnök, az január 30-án kiderül. A hangulat azonban már most paprikás. Nagy kérdés, hogy Németh Szilárd megválasztása esetén mennyire tudja hitelesen irányítani a Magyar Birkózó Szövetséget. Netán ott is jön a rezsicsökkentés?

Szerző

Mister Dakar és a váltóhiba

Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:56
Sebestyén Sándor még versenyben van FOTÓ: SANDLANDER TEAM
Amikor kezdetét vette a 2015-ös Dakar, mindenki arra számított, hogy idén a Mini és a Peugeot pilótái küzdenek majd az összetett győzelméért az autósok között. És a legtöbben Nani Roma és Stéphane Peterhansel küzdelmére számítottak, erre már a második szakasz után biztosra vehető, hogy a címvédő Roma, illetve a 11-szeres korábbi győztes Peterhansel közül egyik sem ünnepelhet majd január 17-én.

Nani Roma – aki tegnap a hatodik helyen ért célba – technikai gondjáról már írtunk, és bizony Mister Dakar sem járt jobban. Peterhansel Peugeotjának a váltója kettesben ragadt, így hiába végzett a tegnapi harmadik szakaszon a 7. helyen, összetettben a 16. pozícióban várja a folytatást 1 óra 12 perc 49 másodperces hátrányban.

Azaz idén sem lesz meg a tizenkettedik sikere a francia versenyzőnek. Náluk már csak a korábbi síugró-legenda, a lengyel Adam Malysz járt rosszabbul, akinek porig égett a Buggy-ja – még az útlevele is benn veszett –, így a verseny feladására kényszerült.

Az összetettben a harmadik szakaszon ötödikként célba érő 2011-es győztes Nasszer al-Attijah (Mini) vezet, előnye több mint öt perc a dél-afrikai De Villiers (Toyota), és 18 perc a szintén Minivel versenyző, a tegnapi szakaszt megnyerő Orlando Terranova előtt, míg a legjobb Peugeot-pilóta, Carlos Sainz a 4. helyen áll.

A quadosoknál is kiesett a győzelemért folytatott harcból a címvédő chilei Ignacio Casale, míg a motorosoknál a fő favorit, a szintén címvédő Marc Coma (KTM) legalább a negyedik helyen áll több mint tíz perces hátránnyal.

A magyarok számára is felemásra sikeredett az eddigi Dakar. Hiába küzdött hősiesen, emberfeletti módon, több mint 20 órán át a Szaller Zoltán, Farkas Nándor, Udiikhuu Byambatsogt egység még a második szakaszon, az UNIQA Sandlander Team versenyzői műszaki problémák miatt olyan sok időt töltöttek a szelektíven, plusz később a szereléssel, hogy nem értek oda a harmadik speciál rajtjához, így nem folytathatják a 2015-ös dél-amerikai futamot.

A csapat színeiben így két egység folytatta a küzdelmet: a Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikhan trió lapzártánk előtti ellenőrzési pontnál a 85., míg a mongol Namchin Lkhamaa, Udiikhuu Byambadelger, Batbold Surendorj hármas a 67. helyen haladt a cél felé.

A motorosoknál Dési János ezúttal is célba ért, és a harmadik szakaszon a 64. pozícióban zárt.

Újabb műtét
Másodszor is megműtötték Bunkoczi Lászlót, Szalay Balázs navigátorát, aki egy hete sérült meg, amikor a magyar duó az Africa Race tereprali verseny első szakaszán balesetet szenvedett.
Az Opel Dakar Team közleménye szerint a másodpilóta két törött gerinccsigolyáját múlt pénteken csontcementtel stabilizálták, a második, tegnap délelőtti beavatkozásra pedig azért volt szükség, hogy Bunkoczi folytatni tudja versenyzői pályafutását.
"Az orvos megkérdezte, szeretnék-e még versenyezni, mondtam, hogy ez nem kérdés, ezért volt szükség a második operációra is. Elszánt vagyok, győzelmekről álmodom, Balázzsal már az új szezont tervezgetjük" - idézte a közlemény a navigátort, aki ideális esetben a héten már elhagyhatja az Amerikai úti klinikát.

Szerző
Frissítve: 2015.01.06. 21:52