Előfizetés

Nyerges Andrást köszöntötték

Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:50
Nyerges András (középen) a tiszteletére rendezett születésnapi ünnepségen FOTÓ: TÓTH GERGŐ
75. születésnapja alkalmából köszöntötték Nyerges András író, költő, publicistát a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Bevezetőjében Petőcz András, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Szépírói Tagozatának elnöke úgy fogalmazott, Nyerges munkásságával beírta magát a magyar irodalomtörténetbe.

Az ünnepelt alkotót kilenc pályatársa, többek között Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor és Závada Pál méltatta laudációban. Esterházy kiemelte Nyerges András kimagasló szerepét a "nem létező magyar emlékezés kultúrájában." A helyszínen megvásárolható volt a szerző Makó szomszédja Jeruzsálem című új kötete, amely az elmúlt húsz év esszéinek gyűjteménye.

Szilágyi János a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:47
Szilágyi János műsorvezető, riporter, újságíró
A karizmatikus személyiségű műsorvezető, riporter, újságíró, Szilágyi János a Bóta Café vendége ma, január 7-én, szerda este 9 órától a Fix Tévében.

Legendás rádió- és tévéműsoraiban, például a Halló itt vagyok!, a Show-bálvány, a Kettesben címűben, a szokásostól eltérő, szókimondó hangot ütött meg, amit fanyar humorával fűszerezett. A Senki többet? Harmadszor! című vetélkedő hosszú ideig igen népszerű volt a vezetésével. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon, és a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz.

Tojások záporoznak a moziban

Mészáros Márton írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:45
Miklósy Zoltán elsőfilmes animációs rendező a teremtményei társaságában
A fiatal közönséget célozza meg az új magyar egészestés animációs film, a Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja, amelyet február 19-től vetítenek a mozik.

A South Park és a Family Guy című kultikussá vált animációs filmsorozatok közönségét célozza meg az évek óta az animációs filmgyártás területén dolgozó Miklósy Zoltán elsőfilmes rendező alkotása, a Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című egészestés animációs film. A produkciót már most nagy érdeklődés övezi. Hiánypótló filmnek ígérkezik.

FORRÁS: VERTIGO MEDIA

FORRÁS: VERTIGO MEDIA

A Manieggs - Egy kemény tojás bosszúját a világ legrangosabb animációs filmfesztiválján, a franciaországi Annecy Animációs Fesztiválon mutatták be, de számos európai fesztivál mellett bukaresti és miskolci filmes mustrán is eredményesen szerepelt. A szokatlan történet napjainkban játszódik, azonban helyszíne egy olyan világ, ahol nem emberek, hanem tojások élnek.

A cselekmény szerint a főszereplő, Johnny két hét jogtalanul leült börtönbüntetés után szabadul, és azonnal bosszút forral azok ellen, akik hamis vádakkal a rácsok mögé juttatták. A szálak alvilági bandákhoz vezetnek: egy Kínai sárkány klán nevű bűnszövetkezettel történő konfliktustól kezdve illegális ketrecharcon át bankrablásig és autósüldözésig fajulnak az események. A kalandokban bővelkedő másfél óra sokakat emlékeztethet a jól ismert amerikai rendőrös akciófilmek felépítésére.

A saját elmondása szerint hollywoodi akciófilmeken felnőtt Miklósy Zoltán, a film rendezője és forgatókönyvírója lapunknak elárulta, hogy a nagy amerikai popcorn-filmekből kölcsönzött jelenetek tudatosak, ugyanis többek között éppen a filmes közhelyeket próbálták kikarikírozni a mozivásznon. Mindezek mellett az alkotás éles társadalomkritikát is gyakorol, szarkasztikus humorral figurázza ki az életet, amelyet napjaink embere él.

Az animációs akciófilm kifejezetten szókimondó stílusú, helyenként már a megbotránkoztatás határát súrolja némelyik jelenet. A film alapvető koncepciója az volt, hogy egy olyan magyar animációs mozifilm szülessen, amely újszerű, provokatív és egyben szórakoztató is. Az alkotók mindezeknek a kritériumoknak megfeleltek. „A Manieggs: Egy kemény tojás bosszúját elsősorban nyitott embereknek ajánlom, illetve olyanoknak, akik szeretik a sötét humort és nem riadnak vissza attól, ha valami újszerű és különleges” – mondta a rendező.

A debütáló filmrendező bízik benne, hogy a film szép eredményeket fog elérni a hazai mozikban. A felnövekvő generációt látva Miklósy úgy gondolja, hogy értő közönség vált majd jegyet a filmre. „A Brickleberry, a South Park és a Family Guy című elsősorban felnőtteknek szóló sorozatok is nagyon sikeresek bizonyos körökben, valószínűleg a Manieggs is meg fogja találni a maga rajongótáborát.

A tesztvetítések utáni visszajelzésekből arra lehet következtetni, hogy sikerült egy megdöbbentően szórakoztató, 3D-s animációs filmet készíteni, amelynek helye lesz a hazai és a nemzetközi közönség szívében” – summázta reményeit Miklósy Zoltán.

A Manieggs című film egyedi képi világgal rendelkezik: fekete-fehér alapon egy színátmenet látható, ami a szituációktól függően változik. A produkció követi a magyar animáció hagyományait, azonban ezt a nemzetközi trendek sajátosságaival egészítették ki. A film a külföldi terjesztés érdekében eredetileg angol szinkronnal készült el, a magyar verzióban pedig olyan ismert hangokra kaphatja fel a fejét a közönség, mint amilyen éppenséggel Csuja Imre, László Zsolt, vagy Csőre Gábor orgánuma.

Miklósy Zoltán rendező közel két évtizede dolgozik animátorként, így nem okozott számára komoly nehézséget a számítógépes grafika, a CGI használata. Annál nagyobb akadályba ütközött a finanszírozás terén, ugyanis a mozifilm állami támogatás hiányában, a filmszakmában dolgozó barátok segítségével egy szűk munkacsoporttal valósult meg két év alatt. „Ezt a filmet a napi munkánk mellett készítettük. Ez időnként nagyon megterhelő volt. Sok-sok éjszaka és hétvége telt munkával” – emlékezett vissza.

A film zenéjét Milkovics Mátyás, a Neo együttes frontembere készítette, aki szintén barátságból segítette a film létrejöttét. Az új magyar animációs produkciót a Vertigo Média forgalmazásában február 19-től vetítik a magyar mozik.