Főrabbi marad Fröhlich

Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:13
Odabenn áll a bál, noha Fröhlich Róbert a Dohány utcai zsinagóga főrabbija maradt FOTÓ: NÉPSZAVA
Mégis a Dohány utcai zsinagóga főrabbija marad Fröhlich Róbert, akinek jogviszonyát hétfőn Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója felmondta. A zsinagóga közössége tiltakozott Fröhlich elmozdítása ellen, így a Mazsihisz átvette állományába őt, s a Dohány utcai zsinagógába delegálta főrabbiként. A BZSH közben rendkívüli közgyűlést hívott össze január 15-re, ahol a transzvesztita múltjáról elhíresült ügyvezető visszahívásáról dönthetnek. Heisler András Mazsihisz elnök szerint Schwezoff tevékenysége káros a közösségre, ezért távoznia kell.

Hiába szüntette meg Fröhlich Róbert főrabbi jogviszonyát Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója, hétfőn este a Dohány utcai zsinagóga "templomjáró közössége" titkos szavazással megerősítette posztján Frölichet. A maga által összehívott "flashmobon" a főrabbi elmondta, hogy hétfőn Schwezoff berendelte őt és feleségét, s ultimátumot adott nekik: döntsék el, közös megegyezéssel hajlandóak-e munkakörükből távozni, vagy vállalják az ügyvezető igazgatói jogkörben eldöntött azonnali menesztést. Mindezt azzal indokolta, hogy az általa indított vizsgálat jelen állása szerint a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerének pályáztatásakor valakit előnyben részesítettek. Frölich a jelenlévőknek elmondta, hogy az elmúlt több mint húsz év során sok bírálatot kapott, de pénzügyi visszaéléssel még soha nem vádolták meg, és "ilyen megalázó helyzetbe rémálmaiban sem került". A közösség 63 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett a főrabbi maradását követelte, aminek következtében a Mazsihisz átvette állományba őt, és a Dohány utcai zsinagógába delegálta főrabbiként.

Ezzel párhuzamosan Frölich bejelentette, személyiségi jogainak és jó hírnevének megsértése miatt beperli Schwezoffot, akinek szerinte adminisztratív vezetőként nem volt joga megszüntetni a jogviszonyát. A főrabbi és felesége szerint az ügy hátterében nem a beléptető rendszer, hanem a Schwezoff elleni visszahívási kezdeményezés állhat, amelyet tavaly év végén a Fröhlich házaspár is aláírt. A Mazsihisz honlapján ma is olvasható a 25 képviselő által névre vett, 2014. december 16-án benyújtott indítvány, amelyben a BZSH képviselői rendkívüli közgyűlés tizenöt napon belüli összehívását és Schwezoff azonnali visszahívását kezdeményezik. Miután már letelt a 15 nap, de az ügyben eddig nem történt semmi, vélhetően az újabb botrány hatására tegnap január 15-re összehívták a rendkívüli közgyűlést, ahol az ügyvezető igazgató visszahívásáról döntenek.

Schwezoff erre reagálva közölte, hogy a meghívót aláíró Kardi Judit elöljáró nem jogosult a rendkívüli közgyűlés összehívására. Heisler András azonban lapunknak azt mondta, független jogászok szerint törvényesen hívták össze a január 15-i közgyűlést. A Mazsihisz elnöke megismételte: az ügyvezető tevékenysége kockázatot jelent, káros a zsidó közösség számára, ezért távoznia kell posztjáról. Felelőtlennek nevezte Schwezoff lépéseit és közölte, a BZSH igazgatója megválasztása óta olyan hibákat követett el, ami miatt a közgyűlés várhatóan vissza fogja hívni. A Mazsihisz elnöke korábban lapunknak azt mondta, Schwezoff ámokfutása miatt már a magyarországi zsidóság becsülete forog kockán. Heisler szerint a zsidó közélet többsége értetlenül szemléli a BZSH elnökének rombolását és támogatóinak magatartását.

A BZSH ügyvezetője nemcsak a beléptető rendszer ügyében kavart port, amikor feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával. Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezetője novemberben írt nyílt levélben kifogásolta, hogy Schwezoff leépítette a Nyári Zsidó Fesztivál szervezőcsapatát, ezek után sok-sok év kell ahhoz, hogy a 2014-hez hasonló színvonalú fesztivál létrejöhessen. Az ügyvezető igazgató ugyanis október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és az Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Schwezoffot egyébként a BZSH tavaly július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává az áprilisban lemondott Zoltai Gusztáv helyére. A következő hetekben nyilvánosságra került múltja, s első intézkedései miatt a BZSH október 29-én szavazott arról, hogy visszahívják-e Schwezoffot, a szavazás azonban akkor megerősítette őt tisztségében. Ugyanakkor Tordai Péter BZSH-elnök, aki korábban kijelentette, nem tud együtt dolgozni az ügyvezető igazgatóval, és aki a visszahívását kezdeményezte, a közgyűlés döntésének értelmében távozni kényszerült elnöki székéből.

Nem cáfolt zavaros múlt
Schwezoffról a Tudozsido.com, majd az atv.hu írta meg, hogy korábban Carol Hore Mohn néven transzvesztita előadóként tevékenykedett. A Tudozsido.com információi szerint Schwezoff életének egy másik szakaszában az alsógödi Szent István Plébánia katolikus kántoraként szolgált, de az evangélikus egyházban is szép pályát futott be. Ezen kívül Csereklye Viktor néven ifjúsági színészként is tevékenykedett. Heisler András ezután erkölcsileg alkalmatlannak nevezte az ügyvezetői pozíció betöltésére.

Szerző

Áder János az ENSZ-be vágyik?

A Sándor-palota után a New York-i ENSZ-székház meghódítását célozta meg Áder János - írta az Index. A portál úgy tudja, hogy a köztársasági elnök furcsa január 4-i bejelentése is ennek az offenzívának lehet a része.

Megírtuk: a hétfőre tárgymegjelölés nélkül meghirdetett sajtótájékoztatón az államfő az aktuális politikai kérdések helyett arról kezdett beszélni, hogy milyen komoly problémának tartja a globális környezetszennyezést és a klímaváltozást, ezért hivatalában új osztályt hozott létre. A környezeti fenntarthatósági igazgatóság vezetését Kőrösi Csaba volt ENSZ-nagykövetre bízta.

Az Index információi szerint ezzel a lépéssel Áder és csapata a környezettudatos államférfi imázsának felépítésén kezdett dolgozni. A bejelentés egy nagyobb terv része, amellyel az államfő már a mandátumának 2017-es lejárta utáni időkre épít. Ádernek a portál szerint nagyra törő tervei vannak: az ENSZ-főtitkári jelölést célozta meg, ehhez azonban szüksége van egy nemzetközi szinten is értelmezhető szakpolitikai háttérre, ezt a célt szolgálná a hirtelen szívüggyé vált környezetvédelem.

Áder ENSZ-főtitkári jelölésének realitását erősíti, hogy a poszt betöltésének íratlan szabályai szerint most Kelet-Európán lehet a jelölés sora. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár posztjáért már tavaly megindult az utódlási harc, jóllehet a dél-koreai politikus mandátuma csak 2016 december 31-én jár le. A nemzetközi szervezet élén európai politikus évtizedekkel ezelőtt állt, Kelet-Európa pedig a vasfüggöny miatt az ENSZ alapítása óta kimaradt a jelölésekből. Ugyanakkor lapunk úgy tudja, az is elképzelhető, hogy Nyugat-Európa ragaszkodni fog ahhoz, hogy ők delegálják a következő főtitkárt. Latin-Amerika is csak egy vezetőt adott eddig a világszervezetnek, s a hírek szerint Michelle Bachelet chilei államfő személyében meg is tudnának egyezni. Kelet-Európából pedig többen is aspirálnak: az ENSZ közgyűlésének volt elnöke, Vuk Jeremić volt szerb külügyminiszter, Danilo Türk volt szlovén elnök, az ENSZ egyik volt főtitkárhelyettese és Jan Kubiš, az ENSZ afganisztáni missziójának szlovák vezetője is. De bejelentkezett a posztra Vesna Pusić horvát külügyminiszter és Irina Bokova, az UNESCO bolgár elnöke is.

Újabb gyanús belvárosi ingatlaneladás

A Fővárosi Főügyészségre utalta Juhász Péter V. kerületi ingatlaneladások miatt tett feljelentését a Legfőbb Ügyészség, így a fővárosi nyomozóhatóság fogja eldönteni a napokban, indítanak-e nyomozást a maffiavádak kapcsán - közölte lapunkkal a vádhatóság. 

Mint megírtuk: az Együtt társelnöke, V. kerületi önkormányzati képviselő azután tett feljelentést, hogy az elmúlt évekből több tucat belvárosi ingatlan eladását vizsgálva arra jutott: az ingatlanok többségére jelentősen áron alul, pályáztatás nélkül, a belvárosi önkormányzat által kijelölt vevők "csaphattak" le. Utóbbiak először néhány hónapig bérelték a szóban forgó lakásokat, hogy a későbbi vásárlásnál igénybe vehessék az önkormányzat által biztosított 30 százalékos kedvezményt. Juhász szerint az így kijátszott kedvezmények összege a 4 milliárdtól a 10 milliárdig terjedhet, sőt a feljelentés szerint az eladások valódi célja is az volt, hogy a vevők a piaci értéküknél milliókkal olcsóban juthassanak hozzá a kerületi ingatlanokhoz. Az is kiderült, hogy az ingatlan-értékbecsléseket leggyakrabban a KDNP-s Rubovszky György egykori cége végezte, míg a döntés-előkészítő szakértői anyagok lényegében sablon alapján készültek. Ez a cég a CCA Adó és Pénzügyi Tanácsadó Menedzser Zrt. volt.

Bár Juhász ismeretlen tettes ellen tette a - bűnszervezetben, jelentős értékre elkövetett csalás miatti - feljelentést, elmondta: a vizsgált időszakban a fideszes Rogán Antal volt a polgármestere a kerületnek, a jelenlegi polgármester Szentgyörgyvölgyi Péter a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója, míg Sélley Zoltán jegyző korábban a belvárosi vagyonkezelő igazgatója volt. Juhász mindhármuk felelősségét firtatja.

Tegnap egyébként az Együtt politikusa újabb furcsa ingatlaneladást tárt a nyilvánosság elé: eszerint Szentgyörgyvölgyi - Juhász szerint a Rogántól látott gyakorlatot követve - ugyancsak a piaci ár töredékéért ad el belvárosi ingatlanokat. Már polgármester volt ugyanis, amikor decemberben 154 ezer forintos négyzetméterenkénti áron adott el egy Október 6.-a utcában lévő éjjel-nappalit. A belváros főutcájában lévő "nagy portálos", 192 négyzetméteres helyiségen összesen 29,5 millióért adott túl az önkormányzat, pedig Juhász szerint itt egy négyzetméter üzlethelyiség piaci ára akár a 7-800 ezer forintot is meghaladhatja. "Szentgyörgyvölgyi ezzel bizonyította, hogy éppen úgy kezeli a belvárosi ingatlanvagyont, ahogy az elődje, a Fidesz frakciójának vezetője" - írta Juhász a Facebookon, hozzátéve: meg kell állítani az önkormányzati ingatlanok eladását, "mielőtt elfogy a belváros teljes ingatlanvagyona".

Szerző