Előfizetés

Lázár lépteti be Habonyt a Parlamentbe

Publikálás dátuma
2015.01.07. 15:25
Habony Árpád még Washingtonban. FOTÓ: Facebook
Több politikus is gyakran a Parlamentben hallgatja meg Habony Árpád tanácsait, ezért van neki állandó belépője a Házba - közölte a Miniszterelnökség.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes december végén - Szabó Szabolcs (Együtt) független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában - tudatta, hogy Habony Árpád rendelkezik állandó fényképes belépővel az Országház épületébe.
Egy közérdekű adatigénylésre adott válaszában az Országgyűlés Hivatala azt a tájékoztatást adta, hogy Habony Árpádnak a Miniszterelnökség kezdeményezésére van belépési engedélye az Országházba.

A Miniszterelnökség ezzel összefüggésben az MTI megkeresésére szerdán azt közölte: Habony Árpáddal kapcsolatban korábban már számos politikus elmondta, hogy meghallgatja a tanácsait, észrevételeit. "Ezekre a beszélgetésekre gyakran a Parlamentben kerül sor, ezért van neki állandó belépője, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával" - tájékoztattak.

A képviselő nem elégedett meg a válasszal

Újabb írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője, Habony Árpád állandó parlamenti belépőjével kapcsolatban. Szabó többek közt arra kíváncsi, a miniszterelnök adott-e utasítást Lázár Jánosnak arra vonatkozóan, hogy tanácsadója állandó parlamenti belépőt kapjon, illetve amennyiben nem, akkor tervezi-e Orbán Lázár menesztését?

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt állította, hogy nincs hivatalos viszonya Habony Árpáddal. Pintér Sándor belügyminiszter is arra hivatkozva utasította vissza a miniszterelnök bizalmasának nemzetbiztonsági átvilágítását firtató kérdést, hogy Habony nem áll jogviszonyban a kormánnyal. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is úgy nyilatkozott, hogy Habony Árpád nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen, de ő már bevallotta, hogy állandó belépője van a parlamentbe. Egy állampolgár közérdekű adatigénylése nyomán most az derült ki, hogy Habony Árpádnak a Miniszterelnökség kezdeményezésére van belépési engedélye az Országházba, méghozzá olyan, amelyet az országgyűlési ügyekkel foglalkozó munkatársai kaphatnak.

A most nyilvánosságra került új információkkal összefüggésben, Szabó Szabolcs újabb írásbeli kérdéssel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben a következőkre kíváncsi.

* Amennyiben nem esett át Habony Árpád nemzetbiztonsági ellenőrzésen, honnan tudható, hogy személye nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot?

* Orbán Viktor adott-e utasítást Lázár Jánosnak arra vonatkozóan, hogy Habony Árpád állandó parlamenti belépőt kapjon? Amennyiben nem, a miniszterelnök tervezi-e Lázár János felmentését, mert nem tartotta be a Házelnök rendelkezését, és mert e döntés meghozatalkor megkerülte a kormányfőt?

* Mikor mond le Kovács Zoltán kormányszóvivő posztjáról? Felszólítja-e őt a miniszterelnök, hogy mondjon le, esetleg tervezi-e leváltani, mert korábban hazudott az ATV-ben, vagy ha nem hazudott, akkor azért, mert nem volt kellően tájékozott ebben a témában, így alkalmatlanná vált feladata ellátására. 

Vasárnapi zár: bizakodnak a mozik

Mészáros Márton írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2015.01.07. 14:39
Egyelőre úgy tűnik, a plázákban lévő multiplex mozik március 15 után is a megszokott rendben üzemelnek, de azt még nem tudni, me
Egyelőre kiszámíthatatlan hogyan hat a különféle szolgáltatásokra – éttermekre, mozikra -, hogy a március 15-étől vasárnaponként a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű kiskereskedelemmel foglalkozó boltok kötelezően zárva tartanak. Különösen érdekes a bevásárlóközpontok helyzete, ahol több szinten a zárva tartás által érintett és az alól mentesített üzletek vegyesen találhatók. 

Egyelőre úgy tűnik, a plázákban lévő multiplex mozik és mellettük a vendéglátó valamint szórakoztató egységek március közepe után is a megszokott rendben üzemelnek, azt azonban nem tudni, hogy mennyire sínylik meg az intézkedést. „Ahhoz, hogy elmondhassuk, mi lesz a vasárnapi zárva tartás következménye, ki kell várnunk több március 15-e utáni hétvégét, hogy lássuk a mozizásra gyakorolt hatást. Jelen pillanatban még csak következtetni tudunk” – nyilatkozta lapunknak Buda Andrea, a Cinema City marketing- és PR-igazgatója. Derűlátóan hozzátette, a népszerű otthonon kívüli programlehetőségnek számító vasárnapi vásárlás kiesése miatt elképzelhetőnek véli, hogy a hét utolsó napja akár erősebb is lehet, mint eddig volt.

„Egy hosszú bevásárlás után az „impulzus mozizók” kisebb százalékot tesznek ki a vendégeink közül, hiszen legtöbbször az emberek célirányosan, egy bizonyos filmet ‎akarnak megnézni, és azért jönnek el hozzánk. A Cinema City hálózathoz tartozó mozikba leginkább 14-35 év közötti fiatalok járnak, párban vagy csoportosan; a másik fő célközönségünket a gyerekes családok (szülőkkel vagy nagyszülőkkel) alkotják, de ez csak akkor igaz, ha nagy általánosságban kell fogalmaznom” – tette hozzá Buda Andrea. A tendencia az, hogy a látványos bombasikereket, a fantasy filmeket vagy az akciódús képregény-adaptációkat a néző szívesebben tekinti meg egy nagy multiplexben, de az ugyanott vetített művészfilmek is vonzanak közönséget.

Felmerült a lehetőség, hogy a vasárnapi zárva tartás esetén több néző átpártolhat az art mozikhoz, azonban ennek kevés esélye van, ugyanis azok, akik eredetileg is a nagy bevásárlókban lévő mozikat preferálják, valószínűleg nem vasárnaponként fogják felfedezni a művész mozik atmoszféráját.

MSZP: A dilettáns költözésnek súlyos ára lesz

Megdöbbentő kormányzati felelőtlenség, hogy a Miniszterelnökség Agrár- és Vidékfejlesztési Államtitkársága csak alig 50%-os állapotban kezdte meg működését Kecskeméten. Óriási hanyagság ez, mert emiatt csak február végén jelenhetnek meg az új uniós fejlesztési időszak első pályázatai. Ez súlyos károkat okozhat a magyar gazdáknak, a vidéki településeknek - írta Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese és Beke Károly, az MSZP országos elnökségi tagja közös sajtóközleményében.

Gőgös és Beke Károly azt írja, a felelőtlenséget csak fokozza, hogy a költözés miatt a 110 fős tapasztalt apparátusi létszám felét új emberekkel kell pótolni. Ez újabb problémákat okoz akkor, amikor az Európai Bizottság még el sem fogadta véglegesen a magyar hatóságok által tavaly november közepén benyújtott Operatív Programokat. Így a Vidékfejlesztési Programot sem.

Ebben a helyzetben veszélybe kerülhet a támogatási igények májusi beadása, megismétlődhet a 2002-es gyászos helyzet. Akkor az első Orbán-kormány felelőtlensége miatt az előcsatlakozási forrásokat nem tudtuk időben lehívni, miközben Szlovéniában már a kifizetésekre is sor került. Éppen ezért mielőtt megismétlődne ez az állapot, felszólítjuk a Miniszterelnökséget: azonnal cselekedjen, hogy a magyar gazdákat, a magyar vidéket ne érhesse kár az Orbán-kormány hanyagsága miatt! - írták a közleményben.

Kurucz Éva kormányszóvivő 2014. június 6-án jelentette be, hogy a Miniszterelnökség 2016-tól a Várba költözik, a kancelláriához kerülő vidékfejlesztési államtitkárság Kecskemétre, a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe, a Honvédelmi Minisztérium pedig Székesfehérvárra teszi át a székhelyét. 

Korábban a Népszabadság információira hivatkozva írtuk, hogy Január 5-én már megkezdődött a munka a Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárságon, a másik két tárca azonban még vár a költözéssel. A 110 fős létszámból 64-en kezdtek el dolgozni, ám folyamatosan érkeznek az új munkatársak. Az államtitkárság korábbi dolgozóinak mintegy fele nem költözött Budapestről Kecskemétre, helyükre a környékről vettek fel képzett, az agráriumban és a vidékfejlesztésben jártas fiatalokat. 

A miniszterelnökség szerint nincs gond
Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság Kecskemétre költözése nem okoz semmilyen fennakadást a munkavégzésben, a vidékfejlesztési program tervezésében, a véglegesítéshez szükséges rendszeres brüsszeli egyeztetésekben - közölte a Miniszterelnökség.Tájékoztatásuk szerint január 5-én, az előzetes terveknek megfelelően megtörtént az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság kecskeméti költözése, hangsúlyozták, hogy  nincs szó csúszásról. 

 

Kapcsolódó
Orbán gőzerővel készül a budai várba