Újabb merényletekre készül egy szíriai terrorcsoport

A brit MI5 hírszerző szolgálat vezetője szerint egy szíriai iszlamista csoportosulás nagy horderejű terrormerényletek elkövetését tervezi nyugat-európai országokban. 

Andrew Parker igazgató ezt csütörtökön jelentette be Londonban emlékeztetve annak kockázatára, hogy a Szíriában harcoló európai önkéntesek hazatérésük után komoly kockázatot jelentenek.  Elmondása szerint a legnagyobb fenyegetést az Iszlám Állam (IS) jelenti, amelynek tagjai általában valamely al-Kaida helyi szervezetének tagjai. A brit hírszerzés szerint Európa veszélyesebb és komplexebb merényletekkel kell, hogy szembenézzen az al-Kaida imitátorok ambíciói miatt. „Bár mi is és partnereink is teljes erőbedobással dolgozunk, tudjuk, nem akadályozhatunk meg minden merényletet”, szögezte le Parker.

Szerző

Újabb uniós támogatás Ukrajnának

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy folytatja Ukrajna pénzügyi támogatását. A következőkben 1,8 milliárd euró összeget folyósít Kijev számára  – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker hangsúlyozta, hogy az EU ezzel demonstrálja az Ukrajna iránti szolidaritását.  

Tegnap megérkezett Kijevbe és megkezdte a munkát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége  is- közölte az ukrán kormány és a valutaalap kijevi képviselete.  A Nikolaj Georgiev vezette szakértői csapat január végéig tárgyal az illetékes ukrán hatóságokkal, hogy áttekintsék a gazdasági helyzetet és a kormány által vállalt kötelezettségek teljesítését.  Az IMF tavaly áprilisban 17 milliárd dolláros, két évre szóló hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára. Ez része annak a 27 milliárd dolláros segélycsomagnak, amelyet nyugati államok nyújtanak az országnak. Az IMF a segély megítélésekor azonnal át is utalt Kijevnek 3,2 milliárd dollárt. A második, 1,39 milliárd dolláros részletet szeptember elején kapta meg Ukrajna. Valerija Hontareva, az ukrán központi bank elnöke azt szeretné, hogy a következő fordulóban az IMF egyszerre három részletet utaljon át a tavaly jóváhagyott segélykeretből.

Szerző

Többször megütötte diákját egy tanárnő

Az Esztergomi Járási Ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta egy napközis tanárnővel szemben, aki a nyergesújfalui iskolában a rábízott gyerekek egyikét többször megütötte - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség pénteken.

Reszl Ildikó főügyész tájékoztatása szerint az 50 éves tanárnő 2014 május elején az udvaron felügyelte az alsó tagozatos gyerekeket, amikor egy 12 éves diák véletlenül vízzel lefröcskölte.

Az asszony káromkodva elkapta és megszorította a gyerek karját, többször arcon ütötte, valamint rácsapott a hátára. A járási ügyészség vádirata szerint a diákot ért bántalmazás nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására alkalmas volt.

Szerző