Francia miniszterelnök: igen, hibáztunk

Publikálás dátuma
2015.01.09. 20:42
Fotó: Getty Images
Kiszabadították a túszokat és megölték a túszejtőket Párizsban, illetve Dammartin-en-Goele-ben. A vidéki településen a szerdai Charlie Hebdo szerkesztőség elleni merénylet elkövetői barikádozták el magukat egy tússzal, Párizsban pedig az a férfi, aki csütörtökön egy rendőrnőt lőtt agyon. A párizsi ámokfutó túszai közül többen életüket vesztették. Manuel Valls francia miniszterelnök elismerte, hogy vannak "hibák" az olyan személyek megfigyelési és kiszűrési rendszerében, akikről feltételezhető, hogy merényleteket követhetnek el.

"Természetesen vannak hibák. Amikor 17-en meghalnak, azt jelenti, hogy vannak hibák" - fogalmazott a kormányfő a BFM francia hírtelevíziónak adott interjúban. Mint mondta, a hatóságok előállításokkal, elzárásokkal és terrorellenes törvényekkel próbálnak szembeszállni a terrorveszéllyel.

Három nap után péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt. Az elmúlt három nap támadásaiban 17-en haltak meg és 20-an sebesültek meg.

A testvérpár Chérif és Said Kouachi évek óta rajta voltak azon személyek listáján, akik repülőgépen nem utazhatnak be az Egyesült Államokba terrorgyanú miatt. A fiatalabb Chérif 2004 óta egy párizsi iszlamista csoporthoz tartozott, az idősebb testvér, Said 2011-ben Jemenben részt vett egy fegyverhasználati képzésben, s a jemeni hatóságok azzal gyanúsítják, hogy korábban a Perzsa-öböl menti országban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjaként harcolt.

Párizs 88 ezer 150 rendvédelmist vetettek be a terroristák kézre kerítéséért, a kommandósok mellett 50 ezer rendőrt és 1150 katonát is. A rendőrség összesen négy személyt keresett a szerkesztőség elleni terrortámadás és a csütörtök reggeli rendőrgyilkosság kapcsán. A Charlie Hebro szerkesztőségben 12 ember életét kioltó Kouachi fivérek mellett a 32 éves Amedy Coulibalyt, aki csütörtök reggel agyonlőtt egy rendőrnőt, illetve állítólagos barátnőjét, a 26 éves Hayat Bouemeddienet.

Coulibalyról időközben kiderült, hogy ugyanazon terrorsejthez tartozik, mint a fivérek, és az is, hogy eredeti célpontja nem a rendőr, hanem egy közelben lévő zsidó iskola volt, amely előtt a rendőr posztolt. A 32 éves férfi már ült börtönben fegyveres rablásért, amelyet még kiskorúként követett el. Francia lapok szerint 2005 és 2006 között, a börtönben találkozhatott az idősebb Kouachival. Coulibaly nem muzulmánnak született, a börtönben tért át az iszlám hitre. 2010-ben került a francia terrorelhárítás látószögében, amikor az 1995-ös párizsi metrómerénylet elkövetőjének kiszabadítását tervezték. Egy éve szabadult a börtönből.

A csütörtöki rendőrgyilkosságot elkövető Coulibaly tegnap több túszt is ejtett Párizsban, a Kouachi fivérek elengedését követelte a túszok biztonsága fejében, akiket abban a kóserboltban ejtett, amelybe bemenekült és elbarikádozta magát. A hatóságok elővigyázatosságból bezáratták a rue de Rosiers, a párizsi zsidó közösség egyik központjaként ismert utca összes üzletét .

A kezdetben menekülő Kouachi testvérpárról tudott volt, hogy „hősi halálra” vágyakoznak. Ők is túszt ejtettek és elbarikádozták magát egy nyomdában, majd tűzharcba bocsátkozott a kommandósokkal. Chérif és Said Kouachi a Párizstól 45 kilométerre északkeletre található Dammartin-en-Goele-ben ejtett túszul egy embert péntek reggel. Megpróbáltak ugyan kitörni az épületből, annak ellenére, hogy ostromgyűrűbe zárták őket, tüzet is nyitottak az ellenük felvonuló rendőrségi elit alakulatra. A kommandósok péntek délután öt óra után hatoltak be a nyomdaépületbe és végeztek mindkét terroristával. Túszukat sértetlenül sikerült kiszabadítani, hírek szerint a rendőrség nem veszített embert.

Ezzel egyidőben rohamozták meg azt a párizsi boltot is, ahol Coulibly és túszai voltak. A férfi kezdettől azzal fenyegetőzött, hogy mindannyiukat megöli. Egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot a túszok számát illetően, egyes hírforrások szerint 10 túszt szabadítottak ki, mások egybehangzóan hatról beszéltek és arról, hogy négyen veszítették életüket a túszdrámában. Nők és gyermekek egyaránt voltak közöttük. Mindhárom túszejtő terroristával végeztek az elit alakulatok.

Eközben világszerte tovább hódít a „Je suis Charlie" (Én vagyok Charlie) szolidaritási mozgalom, tegnap a muzulmán közösség soraiban pedig elindult a „Not in my name!” (Nem az én nevemben!) internetes mozgalom. Az iszlám vallás hívei a közösségi hálózatokon így próbálnak tiltakozni a vallásuk nevében elkövetett terrorcselekmények ellen.

Még a libanoni síita terrorszervezetnek nyilvánított félkatonai alakulat, a Hezbollah vezetője is megszólalt., azt állítva, hogy azok a dzsihadista csoportok, amelyek „aljas, erőszakos és embertelen” cselekményeket követnek el, „több kárt okoznak a prófétának és a muszlimoknak, mint az ellenség, vagy bármely könyv, film vagy karikatúra.

Mivel csütörtökön, a nemzeti gyász napján Franciaország-szerte több a muzulmán közösséget célzó erőszakos cselekmény is történt, mecseteket szentségtelenítettek meg, Francois Hollande francia államfő a muszlimok megbélyegzésének elutasítására kért mindenkit. Manuel Valls francia miniszterelnök pedig azt mondta, hogy Franciaország a terrorizmus ellen, nem pedig egy vallás ellen folytat háborút. "A terrorizmus ellen folytatunk háborút. Nem pedig egy vallás vagy civilizáció ellen" – fogalmazott Valls.

A cikk a következő oldalon folytatódik

Szerző

Fidel Castro halálhírét terjesztik

Fidel Castro veterán kubai forradalmár pontosan egy évvel ezelőtt jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt.

Több emigráns kubai ellenzéki honlapon és a közösségi médiában is Fidel Castro haláláról szóló hírek kezdtek terjedni az utóbbi napokban. Pénteken olyan értesülések is megjelentek, amelyek szerint Havannában péntekre sajtótájékoztatót hívtak össze Castro egészségi állapotáról, ezt azonban a külföldi sajtóval való kapcsolattartásért felelős hivatal cáfolta - írja a hvg.hu.

Fidel Castro médiaszereplései az utóbbi időben rendkívül megritkultak. Utoljára 2014. január 9-én jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor részt vett egy havannai galéria megnyitóján. Az egykori kubai vezető júliusban Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott a fővárosban, a tanácskozás azonban zártkörű volt.

Castro tavaly augusztusban egy 8 éves csodálóját fogadta, a találkozó azonban ugyancsak zártkörű volt, mindössze fényképeket hoztak nyilvánosságra az eseményről. A kisfiú szülei elmondták, hogy a forradalom vezére jó állapotban volt, fel is állt az üdvözlésükre.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Újabb túszejtés Franciaországban?

Montpellier városában egy ékszerboltba hatoltak be ismeretlenek, akik túszokat is ejtettek - adta hírül az ATV.

A Franciaország déli részén fekvő városból több információ egyelőre nem érkezett, így nem világos, hogy terrorcselekmény történt, vagy rablásról van szó. Bár a francia honlapok legfrissebb hírei szerint inkább rablás történt, ami rosszul sült el.

Szerző
Frissítve: 2015.01.09. 20:24