Csecsemőt ölt a rendkívüli fagy

Publikálás dátuma
2015.01.10. 11:26
Illusztráció/Thinkstock
A rendkívüli hideg miatt Gázában meghalt egy csecsemő, Izraelben pedig olyan helyeken is esett a hó, ahol szinte soha nem közelít a fagyponthoz a hőmérséklet - jelentették szombaton helyi sajtóorgánumok.

Jeruzsálem mellett Kármielben és a Golán-fennsíkon is vastag hóréteg borítja a talajt, éjszaka az egész országban a nulla fokhoz közelített a hőmérséklet. Ciszjordániában a Palesztin Hatóság területén többször az izraeli hadsereget hívták segítségül a palesztinok járműveik kimentésére az izraeli sajtó értesülései szerint.

A legnagyobb bajokat a Gázai övezetben okozza a rendkívüli időjárás, ahol egy kéthónapos csecsemő súlyosan meghűlt, majd a hideg miatt kapott súlyos tüdőgyulladásban életét vesztette. A kisbaba családjával egy olyan épületben lakik, amelyet súlyos károk értek a nyári harcokban. A komoly esőzések és felhőszakadások jeges vízfolyásokkal árasztják el a térséget, és az akadozó, naponta csak nyolc órán át létező áramszolgáltatás is tovább nehezíti a gázaiak életét a rendkívüli hidegben.

Szerző

Babos a főtábla küszöbén

Publikálás dátuma
2015.01.10. 10:53
Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic/Al Bello/Getty Images
Babos Tímea második mérkőzését is megnyerte a selejtezőben, így már csak egy győzelemre van a főtáblától a sydneyi keménypályás tenisztornán.

A WTA honlapja szerint a világranglistán 96. magyar játékos a kvalifikációban a kilencedik helyen kiemelt belga Yanina Wickmayer (74.) után szombaton az új-zélandi Marina Erakovicot (76.) verte meg 6:2, 6:4-re. A főtáblára jutáshoz a szlovén Polona Hercogot (94.) kell majd legyőznie.

Babos párosban főtáblás Sydneyben, s a francia Kristina Mladenovic oldalán az első fordulóban a Michaella Krajicek, Barbora Zahlavova-Strycova holland-cseh kettőssel találkozik.

Szerző

A Carlton szálló igazgatója agyonlőtte magát

Publikálás dátuma
2015.01.10. 10:00

Anyagi visszaélések miatt házi vizsgálatot folytattak ellene. 

Szombati lapunkban hírt adtunk arról, hogy Réti Vidor, a Carlton szálloda ügyvezető igazgatója néhány soros búcsúlevelet hagyott hátra lakásán és eltávozott. A hozzátartozók bejelentése, alapján a rendőrség nyomozást indított a szállodaigazgató fölkutatásaval. Az egyik ellenőrző detektív szombaton délelőtt jelent meg a Dohány utca 44. számú Continental szállóban, ahol a portástól arról értesült, hogy az egyik hajnali vendég hasonlít Réti Vidorra. A detektív a portás kíséretében fölment az I. emeletre, amikor kilépett szobájából az azonosnak vélt vendég. A detektív fölkérte, hogy menjen vele az irodába, mire a megszólított férfi úgy tett, mintha igazolványaiért nyúlna, a következő pillanatban azonban előrántotta revolverét, és mielőtt megakadályozhatták volna, a fegyver csövét szájába szorította és főbe lőtte magát.

A következő pillanatban végigvágódott a folyosón és néhány perc múlva meghalt. Az öngyilkos ruháiban talált írásokból kiderült, hogy Réti Vidor menekült a halálba. Zsebében búcsúlevelei találtak, amelyben azt írta, úgyis tudják, miért lett öngyilkos.

Réti a szállodában nagy összegeket kezelt és mindig megbízható működést fejtett ki. Legutóbb azonban a szálló egyik vendége a hozzáintézett fölszólító levélre azt válaszolta, hogy a tőle követelt 10.000 pengőt még a nyáron kifizette Réti Vidornak. Ugyanakkor egy szénkereskedelmi vállalat nagyobb számlát küldött a szálló vezérigazgatójának, holott a számláért járó pénzt Réti Vidor már fölvette. Ezek után a szállodaigazgatóság házi vizsgálatot indított, amelyről Réti véletlenül tudomást szerzett. Közben kiderült, hogy nagy adótételek is elsikkadtak Réti kezén és az adókönyvekbe ő írta be a kifizetési összegeket. az adóhivatal bélyegzőjét pedig egy régi egykoronásból készített hamis bélyegzővel helyettesítette.

Mivel Réti, akinek havi 500 pengő fizetése volt és a szállóban kapott étkezést, szerény keretek között, mozgó életet élt, rejtélynek tűnik, hogy milyen célra fordította a hiányzó jelentékeny összegeket. 1450 pengőt a szállóból való távozása előtt borítókba zárva hátrahagyott. Valószínű, hogy ez volt minden pénze, mert csak jelentéktelen összeget találtak nála.

Népszava 1932. január 10.

Szerző