Baj a világban: Aszad titkos atomprogramja

Nyugati titkosszolgálatok szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök továbbra is nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik, és egy titkos, föld alatti létesítményben nagyszabású atomprogramot indított - írja a Der Spiegel. A német hírmagazin szombaton megjelent számában felidézte, hogy az izraeli légierő 2007-ben megelőző csapást mért egy szíriai objektumra, amely az izraeli adatok szerint észak-koreai közreműködéssel katonai célok szolgálatára épített atomreaktor volt.

A damaszkuszi kormány csupán a szíriai légtér megsértése és egy állítólagos fegyverraktár megsemmisítése miatt tiltakozott, de a rejtélyes sivatagi épületegyüttesről szóló mendemondák egyre szélesebb körben terjedtek, és végül a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vizsgálatot indított. A bécsi központú szervezet 2011-ben közölt jelentésében megállapította, hogy a lerombolt létesítmény nagy valószínűséggel atomreaktor volt. 

A szétbombázott területen a rendszeresen készülő műholdfelvételek alapján nem folyik semmilyen tevékenység, de nyugati titkosszolgálatok szerint Aszad nem adta fel a tervet, s valószínűleg már 2009 óta új helyszínen zajlik tovább a szíriai atomprogram, amelynek a mekkai nagymecset területén lévő kút után a Zamzam fedőnevet adták.

Lehallgatott beszélgetések és műholdfelvételek alapján Homsz közelében, a libanoni határtól 2 kilométerre egy hegyvidéki területen urándúsító üzemet vagy atomreaktort építhettek, és 8 ezer nukleáris fűtőelemet tárolnak ott. A létesítményt észak-koreai és iráni szakértők segítségével fejlesztik, védelmét a damaszkuszi rezsimmel szövetséges Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei látják el.

A Hezbollah 2013-ban a Homsz körüli harcokban súlyos veszteségek árán védte meg a lázadóktól a föld alatti létesítményt, amelynek egyik gyanús eleme, hogy egy kút révén összeköttetésben áll egy 4 kilométer távolságban lévő tóval, ami felesleges, ha fegyverraktárról lenne szó, de létfontosságú egy nukleáris berendezés hűtéséhez.

A leggyanúsabbak pedig lehallgatott rádióüzenetek, amelyekben a Hezbollah egy vezető tisztségviselője "atomgyárról" és a létesítmény közelében fekvő Kuszeir településről beszél. A területen magát jól kiismerő férfi rendszeresen tesz jelentést telefonon egy különösen fontos embernek, Ibráhim Oszmánnak, a szíriai atomenergia-bizottság vezetőjének - írta a Der Spiegel. 

Kiemelték, hogy amennyiben helytálló a nyugati titkosszolgálatok feltételezése, kellemetlen helyzetbe kerülhet a washingtoni vezetés, amely a hivatalos cáfolatok ellenére minden bizonnyal együttműködik a szíriai elnökkel az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben, Izrael pedig nehéz döntés elé kerül, mert a mélyen a föld alá rejtett létesítmény megsemmisítéséhez bunkertörő fegyvert kellene bevetni, ami felmérhetetlen környezeti kockázatokkal jár.

Szerző

A párizsi túszejtő barátnőjét nagy erőkkel keresik

Publikálás dátuma
2015.01.10. 13:42
Hayat Boumeddiene/Facebook
Továbbra is nagy erőkkel keresi a francia rendőrség a 26 éves Hayat Boumeddiene-t, a párizsi kóser boltban túszokat ejtő iszlamista barátnőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a montrouge-i lövöldözésben, amelyben egy rendőrnő életét vesztette. A nő tavaly több mint ötszáz alkalommal beszélt telefonon a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni 12 áldozatot követelő merényletet elkövető testvérpár egyik tagjának feleségével.

Francois Molins párizsi ügyész szombat hajnali sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a dzsihadista testvérek, Said és Chérif Kouachi jól ismerték a párizsi túszejtő és montrouge-i lövöldöző Amedy Coulibalyt. Az utóbbi időben párjaikon keresztül "állandó és részletes" kapcsolatban álltak egymással. 

Chérif Kouachi feleségét, Izzana Hamydot már szerdán őrizetbe vette a rendőrség. Amedy Coulibaly barátnője viszont jelenleg a legkeresettebb ember Franciaországban. Az ügyész tájékoztatása szerint 2014-ben a két nő több mint ötszáz alkalommal beszélt egymással telefonon. A három nap alatt az elkövetők környezetéből 16 embert állítottak elő, közülük még öt embert hallgatnak ki, a többieket elengedték.

A barna hosszú hajú, gyermeki arcú 26 éves Hayat Boumeddiene nagyon vallásos, az arcát is eltakaró muzulmán öltözéket visel, s emiatt a Le Parisien című napilap szombati száma szerint pénztárosi munkahelyét is kénytelen volt feladni. A hétgyermekes családban született nő 1994-ben vesztett el az anyját, 2009-ben muzulmán házasságot kötött Coulibaly-val. Az algériai származású Kouachi testvérek Párizsban született francia állampolgárok, fokozatosan radikalizálódtak, a fiatalabb Chérif 2004-től tartozott egy Irakba harcosokat toborzó párizsi iszlamista csoporthoz, emiatt börtönben is ült. Said 2011-ben Jemenben kapott fegyveres kiképzést, de a francia rendőrséggel soha nem volt dolga.

Amedy Coulibaly köztörvényes bűncselekményekért többször is ült börtönben, ott radikalizálódott és ott ismerte meg Chérif Kouachit. A mali szülőktől Franciaországban született terrorista túszainak azt mondta, hogy a mali francia katonai beavatkozást és nemzetközi koalíció szíriai bombázásait akarta megbosszulni. Az RTL rádió szombaton hozta nyilvánosságra azt a felvételt, amelyet pénteken rögzítettek. A rádió a túszejtés alatt felhívta a kóser boltot, Coulibaly felvette a telefont, de nem szólt bele, mellétette a kagylót, s hosszú vitába kezdett a túszokkal Franciaország külpolitikájáról. A vita a dzsihadista eltökéltségére, terrorista meggyőzéségre és olyan retorikára világít rá, amelyben nem volt helye a tárgyalásnak.

Hasonlóan gondoltak a Kouachi testvérek, akik nem voltak hajlandók tárgyalni a rendőrökkel, miután péntek reggel egy Párizstól negyven kilométerre található ipari területen egy nyomdaüzembe menekültek be. Az ügyész elmondása szerint az idősebb testvér a rendőrökkel folytatott reggeli tűzpárbajban a torkán megsebesült. A nyomdában túszul ejtették az üzemvezetőt, majd 10 óra 20 perckor elengedték. Ezt követően az első emeleten húzták meg magukat, de nem tudták, hogy a nyomda egyik alkalmazottja is elbújt az épületben.

A csendőrség különleges alakulata 10 óra 45 perckor megpróbált kapcsolatba lépni velük, üzeneteket hagytak a telefonjaikon, de a két testvér nem jelentkezett. "Egyáltalán nem reagáltak a tárgyalásokra" - hangsúlyozta az ügyész. Később derült ki, hogy egyikük kapcsolatba lépett a BFM hírtelevízióval. A felvételt, amelyben egy dzsihadista csoport tagjának vallja magát, a nyomda rendőri megrohamozása után tette közzé a televízió.

A támadás délután 5 órakor indult meg, amikor "a bejárati ajtó kinyílt, a két férfi kilépett és sorozatlövéseket adott le a rendőrökre". A kalasnyikovokkal felfegyverkezett terroristákra gránátokat dobtak a rendőrök, ők azonban folytatták a sorozatlövéseket, a rendőrök ezt követően lőtték le őket. Az akcióban egy rendőr könnyebben megsebesült. A nyomdában az ügyész szerint robbanószereket, valamint egy M82-es sorozatvetőt, egy rakétát, tíz könnygázgránátot, két kalasnyikovot és két automata pisztolyt is találtak a nyomozók.

A két testvér az ügyész szerint a péntekre virradó éjszakát az erdőben töltötte Villers-Coteret nevű település közelében, ahol hatalmas rendőri készültséget rendeltek el. Péntek reggel gyalog jöttek ki az erdőből Nanteuil-le-Haudouin nevű falunál, ott megtámadtak egy autóst, elvették a járművét, majd menekülés közben belefutottak a rendőrökbe. Ekkor tört ki tűzpárbaj, ezt követően menekültek be a nyomdába. A kóser bolt ellen 5 órakor azért indították meg a támadást a rendőrök, mert Coulibaly azt mondta: megöli a túszait, ha támadás indul a Kouachi testvérek ellen. A rohamban a túszejtőt megölték, egyetlen túsz sem sérült meg, négy rendőr sérült meg könnyebben. A nyomozók négy túsz holttestét találták meg a boltban, akiket a túszejtés kezdetén ölt meg Coulibaly. Két orosz Tokarev-puska, két kalasnyikov, egy kés és 15 rúd alakú robbanóanyag volt a támadónál.

A nyomozók arra is keresik a választ, hogy Franciaországból vagy külföldről, esetleg Jemenből finanszírozták-e a támadásokat, miután a testvérek azt állították, hogy az al-Kaida jemeni szárnyához tartoznak. Péntek este a szervezet egyik tagja azt mondta, hogy ez a csoport irányította a fegyveres akciót, gondosan kiválasztva a célpontot.

Szerző

Oda az otthon - Kigyulladt, leégett egy családi ház

Kigyulladt és lakhatatlanná vált egy ház Homokmégyen.

A  Bács-Kiskun megyei Homokmégyen a kigyulladt  családi házból füstmérgezéssel vittek kórházba egy embert szombaton  – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. A tájékoztatás szerint égő családi házhoz riasztották a kalocsai és a kiskőrösi hivatásos tűzoltókat, akik az oltást követően egy felrobbant gázpalackot találtak a házban. Az épület lakhatatlanná vált, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség - írták a közleményben.Szerző