Több mint 300 fogyasztónál nem volt áram

Publikálás dátuma
2015.01.11. 10:28
Illusztráció/Thinkstock
Minden bizonnyal a viharos szél miatt leszakadt a légvezeték és meggyulladt a villanyoszlop tetején a szigetelés a sajószentpéteri Kossuth Lajos utcában, emiatt 350 fogyasztónál nincs áram - ezt mára virradó éjszaka közölte a katasztrófavédelem.

Az áramszolgáltató szakemberei a helyszínre siettek, közlésük szerint a hiba kijavítása várhatóan 2-3 órát vesz igénybe, így reggelre vélhetőleg helyreállhat a szolgáltatás az érintett területen.

Szerző

Erre biztosan nem tippelt volna! Itt az új hungarikum

Publikálás dátuma
2015.01.11. 09:30
Illusztráció/Thinkstock
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Fővárosi Nagycirkusz Magyar Cirkuszcsillagok című új műsorának szombati megnyitóján jelentette be, hogy elindult a magyar cirkuszi lovas akrobatika hungarikummá minősítésének jogi eljárása. 

Az államtitkár felidézte a műfaj elmúlt három évének legfontosabb állomásait: 2011-ben az előadóművészeti törvény a magyar jogrendbe illesztette a cirkuszművészetet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 2012-ben nemzeti előadó művészeti szervezetté minősítette a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.-t (MACIVA), valamint egy 2013-as törvény megerősítette, hogy a cirkusz önálló előadóművészeti műfaj lehessen. 

Hoppál Péter azt is megemlítette, a kulturális államtitkárság támogatni fogja azt a kezdeményezést, hogy a Fővárosi Nagycirkusz épülete a Liget Budapest program keretében megújulhasson.

Szerző

Tüntetés, hogy továbbra is lehessen tüntetni

Publikálás dátuma
2015.01.10. 20:46
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A gyülekezési jognak, a Fidesz által lebegtetett korlátozása ellen tiltakoztak ma a budapesti Kossuth téren. 

A "Tüntetés a gyülekezés Fidesz általi korlátozása ellen - az Összefogás Napja" címmel zajlott a Facebook közösségi oldalon meghirdetett demonstráció a Kossuth téren. 

A tüntetés több szónoka is kiemelte: legfontosabb céljuk Orbán Viktor és kormánya eltávolítása a hatalomból, de az sem megengedhető, hogy Magyarországot kivezessék az Európai Unióból.  A közösségi oldalon szerveződött megmozduláson hirdette meg "Orbán Viktor és kormányzata megbuktatásának tervét tavaszi vihar" címen Szabó Gábor "Tuareg". Ebben az szerepel: március 15-én este százezres nagygyűlést tartanak a Kossuth téren, ahol közfelkiáltással átmeneti kormányt választanak, amely a szeptember közepi - már a 2010-ben érvényes alkotmány és választási törvény alapján tartott - választásokig irányítaná az országot, tagjai pedig nem kerülhetnének be az új parlamentbe.  Békés volta ellenére "ez nem performance, ez forradalom" - jelentette ki Szabó Gábor "Tuareg". 

<span>Az összegyűlt tiltakozók előtt Szabó Gábor (Tuareg) mondott beszédet.&nbsp;</span>MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az összegyűlt tiltakozók előtt Szabó Gábor (Tuareg) mondott beszédet. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 A megmozdulás végén a résztvevők fáklyákkal kezükben élő láncot alkottak a parlament előtt. A tömegben a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás zászlóit, valamint magyar nemzeti és uniós lobogókat is lehetett látni. A rendezvény rendbontás nélkül ért véget.

Ahogy a Népszava is megírta, L. Simon László azt mondta, hogy a kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény módosításában, különösen nem a gyülekezési jog szűkítésében.  A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a fideszes Gulyás Gergely csak "az egyéni véleményét" fogalmazta meg az ügyben, amihez természetesen minden országgyűlési képviselőnek joga van. Gulyás, aki a parlament alelnöke és a Ház törvényalkotási bizottságának elnöke is egy december 31-i interjúban beszélt a gyülekezési törvény esetleges módosításáról. 

Szerző