Gimnázium csak gazdag gyerekeknek?

"Az érettségi védelmében" című tanulmánnyal álltak ki az MTA kutatói a gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett.

A kutatók bérezések tekintetében egy vidéki háznyival kevesebbjük lesz az érettségi nélkülieknek - állapította meg az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója, akik keményen bírálták azt a kormányzati tervet, amely a gimnáziumi tanulmányok háttérbe szorításával növelné a szakiskolai képzésben tanulók számát. A képzési reform alapján - melyet Orbán Viktor a "legfontosabb előttünk álló átalakításnak" nevezett - a szakiskolák az Nemzetgazdasági Minisztérium alá kerülnek, elkülönítik tőlük az érettségit adó intézményeket és egyenként megvizsgálják, hogy melyik gimnáziumok működhetnek a jövőben.

A kutatók számokkal alátámasztva cáfolják a kormány állandó indokát a reformra: míg a kabinet azt állítja, a rendszerváltás óta súlyos szakemberhiány van és itt az idő, hogy újra megerősítsék a szakképzést, a tanulmány szerint az elmúlt 20 évben nagyjából ugyanannyian szereztek szakmai végzettséget, csak egy dolog változott; nagyobb lett a szakközépiskolai és kisebb a szakiskolai létszám. Ám a szakközépiskolai végzettséggel rendelkezők inkább jutnak munkához: az ott érettségizők 4,8 százaléka, míg a szakiskolával rendelkezők 8 százaléka vált az utóbbi időben munkanélkülivé. Jelentős fizetéskülönbséget is kimutattak: a szakközépiskolában végzettek átlagkeresete 25 százalékkal magasabb még az azonos szakmában dolgozóknál is, így a mai bérekkel számolva nyugdíjig összesen bő 8 millió forinttal - vagyis egy vidéki háznyival - keresnek kevesebbet azok, akik nem bírnak érettségivel. A kutatók kiemelték: pont azoknál a szakmáknál a legnagyobb a fizetéskülönbség, amelyek esetében a kormány szerint nincsen szükség érettségire.

A szakiskolások esetében a "biztos jövő" terve is kudarcot vall, hiszen az adatok szerint az érettségi nélkül végzők esetében kétszer akkora eséllyel szorulnak ki a szakmájukból és kényszerülnek betanított vagy segédmunkásként dolgozni, mint a szakközépiskolában végzett társaik. Ennek oka lehet, hogy a szakiskola egyszerűen nem ad megfelelő tudást. A kutatás szerint azok a kijelentések is tévesek, melyek szerint itthon diplomás-túlképzés van, hiszen az uniós országok alsó harmadában vagyunk a felsőfokú végzettségek arányait tekintve. A mostani reform oda vezethet, hogy 10-14 éves kori teljesítmény, a protekció, a pénz és a szerencse fogja eldönteni azt, ki szerezhet diplomát - állapították meg a kutatók, kiemelve: ha a kormány csökkentené a gimnáziumi férőhelyszámot, azzal a többre és jobbra törekvő családok százezreit fosztanák meg az anyagi boldogulás és a munkában való kiteljesedés lehetőségétől.

Az MSZP éppen ezért elvárja, hogy a 2015/16-os tanév kezdetéig új oktatási csomagot állítson elő a kormány. "A Fidesz ma már kormányzás helyett túlélni próbál. Az oktatás területén téves elképzelésekre és féligazságokra alapoznak, nem is értik, mire kellene választ találni" - közölte Kunhalmi Ágnes. A parlament kulturális bizottságának szocialista alelnöke felszólította a kabinetet: mostani, kártékony terveit felejtse el.

Szerző
2015.01.12 06:08

Érdemes bezárni az állatokat a tűzijáték idejére

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:33
Illusztráció: Pexels
Fotó: Pexels/
Valóságos sokkhatást okoz a tűzijáték az állatoknál; az augusztus 20-ai tűzijáték miatt a kutyák és a macskák elszökhetnek, de félelmükben támadhatnak is - hívta fel a figyelmet az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében. Az egyesület azt javasolta, hogy a tűzijáték idejére az állatokat vigyék zárt helyre, így a hanghatások csak tompítva jelentkeznek. Ez azt is jelenti, hogy az állatokat nem szabad az ünnepre elvinni, mert a fény- és hanghatások pánikot okozhatnak náluk. A biztonság kedvéért érdemes az állat gazdájának elérhetőségét tartalmazó bilétát elhelyezni a kutyán vagy macskán. Ha az állat elszökött, akkor érdemes a lakhelytől távolabb is, tíz kilométeres körzetben keresni - írták.
2018.08.19 11:33

Halat és kenyeret osztana a menekülteknek Iványi Gábor gyülekezete

Publikálás dátuma
2018.08.19 11:29

Fotó: Népszava/ Vajda József
A magyar állam nem ad enni azoknak, akik a tranzitzónában várják a fellebbezésük elbírálását. Az el nem ismert kisegyház bibliai szimbolikával segítene.
Három felhívást tett közzé Facebook-oldalán a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Az Iványi Gábor által vezetett, hivatalosan el nem ismert egyház „a Magyarország déli határán fogvatartott és szándékosan éheztetett menekült embertársainknak” szeretne minimális ellátást – naponta öt szelet kenyeret, egy halkonzervet és egy almát szeretnénk biztosítani. Azokra céloznak, akik a tranzitzónában tartózkodnak, és mivel nem először nyújtották be kérelmüket, azaz fellebbeznek, a szigorú törvény értelmében nem kapnak élelmezést sem. A Magyar Helsinki Bizottság becslése szerint ők körülbelül ötvenen lehetnek. Az augusztus 20-ra tervezett akciónak erős bibliai szimbolikája van: Máté evangéliumában olvasható, hogy Jézus csodát tett az étellel: öt kenyérből és két halból ötezer férfit, illetve az asszonyokat és gyerekeket lakatta jól.  Az első felhívás az egyház híveinek és támogatóinak szól, hogy járuljanak hozzá az akció költségeihez. A másodikat a kormánynak címezték, és felszólítják, hogy „azonnal vessen véget annak a kínzásnak”, mely „hadifoglyokkal és köztörvényes bűnözőkkel szemben is elfogadhatatlan”. A harmadik egy nyílt levél a bevett egyházak vezetőihez, amelyben csatlakozásra kéri őket a testvérközösség, illetve emlékezteti őket, hogy a státuszuk miatt „Magyarország vezetésének minden döntése mögött Önöknek is ott kell állniuk felelősséggel”.
2018.08.19 11:29