Előfizetés

Varga Mihály elfogadta Töröcskei lemondását

Elfogadta Töröcskei István lemondását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatói posztjáról a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorában közölte: Töröcskei István már csak az új vezető kinevezéséig látja el feladatát. Az új vezetőről hamarosan megszületik a döntés, "vannak nevek a fejemben" - tette hozzá a miniszter.

Ahogy a Népszava is megírta, Pápa Levente, az Együtt gazdaságpolitikusa felszólította Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy fogadja el Töröcskei István lemondását az Állami Adósságkezelő Központ (ÁKK) éléről. A politikus szerint ugyanis nem lehet olyan ember a Magyarország államadósságáért felelős közintézmény feje, aki számos pénzintézet csődjéért felelős.Ahol Töröcskei megjelenik, ott jön a csőd: láttuk ezt a Széchenyi Hitelszövetkezetnél, a Körmendi Takaréknál, és a Széchenyi Banknál is.

Varga Mihály azonban a lemondás elfogadásáról szóló hír bejelentésekor dicsérte Töröcskeit, mondván: az ÁKK vezérigazgatója jó munkát végzett, az államadósság évről-évre csökken, az adósság-finanszírozás biztosított. Töröcskei István magán üzleti érdekeltségeire hivatkozva ajánlotta föl lemondását - tette hozzá a miniszter.

.Az ÁKK vezérigazgatója azt követően jelentette be lemondási szándékát tavaly december elején, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A bank többségi tulajdonosa Töröcskei István, mellette 49 százalékos tulajdonos a magyar állam. Az MNB akkori közleménye szerint a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

Női győztese van a horvát elnökválasztásnak

Kolinda Grabar Kitarovic jobbközép ellenzéki politikus nyerte meg a horvátországi elnökválasztás második fordulóját vasárnap - ő lesz az ország első női elnöke. A horvát választási bizottság által 99,42 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint Grabar Kitarovic, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje a szavazatok 50,42 százalékát, míg Ivo Josipovic hivatalban lévő államfő a voksok 49,58 szerezte meg.

A rendkívül szoros, mintegy 1,8 százaléknyi különbséggel zárult, december 28-ai elnökválasztás első fordulója után mindvégig nyitott kérdés volt, megtarthatja-e hivatalát a balközép Ivo Josipovic jelenlegi elnök vagy Kolinda Grabar-Kitarovic személyében jobbközép államfőt kap Horvátország. Kitarovic a kampány elején még esélytelennek tűnt, de egyedül ő volt, aki a kampány során hétről hétre növelni tudta támogatottságát, olyannyira, hogy december 28-án fej-fej mellett (38,46-37,22 százalék) végzett a favoritnak tartott Josipoviccsal. 

Győzelmével  történelmet írt Kolinda Grabar-Kitarovic, hiszen ő lehet a függetlenné vált Horvátország történetében az első női államfő. A horvát jobboldal számára is különösen nagy jelentőségű győzelem született, hiszen Franjo Tudjman 1999-ben bekövetkezett halála óta jobboldali politikusnak nem sikerült megszereznie a legmagasabb horvát állami tisztséget.

A központi választási bizottsághoz még nem futottak be a külföldön leadott szavazatok, de ezek a voksok érdemben már nem befolyásolhatják az eredményt, ezért biztosra vehető Grabar Kitarovic győzelme. Ivo Josipovic a választási eredmény kihirdetése után elismerte vereségét, és gratulált ellenfelének. "Fárasztó kampányon, televíziós vitákon és szembesítéseken vagyunk túl, de a demokrácia győzött" - mondta Josipovic hívei előtt. Hozzátette, hogy nagyon kicsi volt a különbség, de a demokrácia lényege, hogy az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Kolinda Grabar Kitarovicot örömujjongással és tapsviharral fogadták szavazói. A megválasztott államfő, aki január 19-én lép hivatalba, a választási eredményt értékelve elmondta: "Horvátország lesz az egyik legfejlettebb ország az Európai Unióban és a világon, és mi leszünk azok, akik kiemeljük a válságból". Kiemelte: harcolni fognak a nemzeti érdekekért. Grabar Kitarovic nemzeti összefogásra hívta fel a választókat, és megismételte, hogy mindenki elnöke kíván lenni. Többször hangsúlyozta, hogy az országnak hinnie kell magában, mert - mint fogalmazott - "Horvátország többet tud, és többet akar". Beszédét több alkalommal hazafias dalok szakították félbe.

Kolinda Grabar Kitarovic 46 éves politikus és diplomata. 1968-ban született Fiumében (Rijekában). Gyerekkorát az Egyesült Államokban töltötte, ott érettségizet 1986-ban. 1993-ban angol és spanyol szakon diplomázott a zágrábi egyetem bölcsészkarán, majd Bécsben diplomáciát tanult, ösztöndíjas volt az Egyesült Államokban. Grabar Kitarovic 2000-ben tudományos fokozatot szerzett politikatudományokból (értekezésének témája az amerikai-orosz kapcsolatok voltak Reagan elnöksége alatt, valamint a hidegháború vége).

A megválasztott horvát államfő 2005-2008 között a horvát kormány európai integrációs és külügyminisztere, 2008-tól 2011-ig Horvátország washingtoni nagykövete volt. 2011 júliusától a NATO-főtitkár tanácsadója, ekkor családjával Brüsszelbe költözött. Diplomataként és politikusként tevékenyen szerepet vállalt az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozás előkészületeiben. Grabar Kitarovic 1993-tól a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) tagja. Angolul, spanyolul és portugálul beszél. Házas, két gyermek édesanyja.

Döntetlen Romában

A Chelsea megint egyedül vezeti az angol labdarúgó-bajnokságot, miután a 21. fordulóban hazai pályán legyőzte a Newcastle-t 2-0-ra. Bár a Szarkák több helyzetet alakítottak ki, José Mourinho együttese 10. sikerét aratta otthon ebben a szezonban. 

A Manchester City viszont csak ikszelni tudott az Everton vendégeként, így riválisuktól két pontra leszakadtak. A United hazai pályán 1-0-s vereséget szenvedett a Southampton, így lecsúszott a negyedik helyre a tabellán.

Premier League 21. forduló: Chelsea–Newcastle United 2-0, Everton–Manchester City 1-1, Burnley–Queens Park Rangers 2-1, Leicester City–Aston Villa 1-0, Swansea–West Ham United 1-1, West Bromwich Albion–Hull City 1-0, Sunderland–Liverpool 0-1, Crystal Palace–Tottenham 2-1, Arsenal–Stoke 3-0, Manchester United–Southampton 0-1. Az élmezőny: 1. Chelsea 49 pont, 2. Manchester City 47, 3. Southampton 39.

Az éllovas Real Madrid kilépett a „gödörből”. Már ha lehet gödörnek nevezni, hogy huszonkét megnyert mérkőzés után, becsúszott egy vereség a bajnokságban a Valencia, és a kupában az Atlético Madrid vendégeként. Az Espanyol elleni hazai találkozón azonban újra önmagukat adták Cristiano Ronaldóék. Már a félidőben 2-0-ra vezettek James Rodríguez és Bale góljával és bár a folytatásban Coentrao kiállítását követően emberhátrányba kerültek a királyiak, Nacho találatával végül 3-0-ra nyertek a blancók.

Primera División 18. forduló: Levante–Deportivo 0-0, Real Madrid–Espanyol 3-0, Malaga–Villareal 1-1, Celta Vigo–Valencia 1-1, Eibar–Getafe 2-1, Almeria–Sevilla 0-2, Athletic Bilbao–Elche 1-2, a Granada–Real Sociedad és a Barcelona–Atlético Madrid lapzártánk után ért véget, a Rayo–Cordoba mérkőzést ma játsszák. Az élmezőny: 1. Real Madrid 42 pont, 2. Barcelona 38 (41-8), 3. Atlético Madrid 38 (34-15).

Az olasz labdarúgó-bajnokság 18. fordulójának egyik legjobban várt összecsapása, a 175. fővárosi derbi volt. A Lazio az első félidőben leradírozta a Romát a pályáról és öt perc alatt kétgólos előnyre tett szert az első félóra végén. A szünetet követően viszont mintha kicserélték volna a csapatokat. A Farkasok Francesco Totti két góljának is köszönhetően végül egyenlítettek. A Roma csapatkapitányának második találata után még egy „szelfire” is volt ideje az ultrákkal.

Seria A 18. forduló: Torino–Milan 1-1, Sassuolo–Udinese 1-1, Inter–Genoa 3-1, Roma–Lazio 2-2, Atalanta–Chievo 1-1, Cagliari–Cesena 2-1, Fiorentina–Palermo 4-3, Sampdoria–Empoli 1-0, Verona–Parma 3-1, Napoli–Juventus – lapzártánk után ért véget. Az élmezőny: 1. Juventus 40 pont (35-8), 2. Roma 40 (31-13), 3. Lazio 31.