Előfizetés

Akik hiányoztak Párizsból

Biztonsági megfontolásokkal indokolta a Fehér Ház, hogy sem Barack Obama elnök, sem John Kerry külügyminiszter nem vett részt a párizsi terrorellenes demonstráción, amelyen több mint ötven állam- és kormányfő vonult fel Francois Hollande francia elnök mellett. 

Párizsban tartózkodott ugyan Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter, egy terrorizmus elleni biztonságpolitikai konferencián vett részt, s több interjút is adott, de ő sem volt ott a menetben. Washingtont hivatalosan Jane Hartley, a Párizsban akkreditált amerikai nagykövet képviselte.

John Kerry, aki éppen Indiában tárgyalt, újságíróknak elmondta, bár szeretett volna, korábban megszervezett útja miatt nem tudott ott lenni Párizsban. Az amerikai külügyminiszter a tervek szerint csütörtökön érkezik majd a francia fővárosba. Kerry szerint Washington jelentős rendőrségi, hírszerzési támogatást nyújtott a francia hatóságoknak a terrortámadások megoldásához.

A CNN-nek egy fehérházi illetékes név nélkül azt mondta, biztonsági megfontolások nem teszik lehetővé, hogy az amerikai elnök, vagy az alelnök ilyen jellegű rendezvényen megjelenjen. Josh Ernest fehérházi szóvivő bejelentette, hogy február 18-án Washingtonban terrorizmus-ellenes csúcstalálkozót tartanak. 

Rövidhír: Moszkva cáfolja Janukovics kiadatási kérelmét

Oroszország legfőbb ügyésze interjúban cáfolta, hogy kapott volna Viktor Janukovics volt ukrán elnökre vonatkozó kiadatási kérelmet.

A Rossziszkaja Gazetanak adott interjúban Jurij Csajka azonban hangsúlyozta, hogy amennyiben kapnak ilyen megkeresést, hivatala a nemzetközi törvényeknek megfelelően fog eljárni. Jelezte, fenntartja a kapcsolatot ukrán kollégájával

Ötezer emberhalál az ukrán válság miatt

Ma Berlinben tárgyalnak az orosz, ukrán, német és francia diplomácia vezetői az ukrán válságról. Céljuk egy négyoldalú csúcstalálkozó tető alá hozása a kazah fővárosban, Asztanában, ám ha a külügyminiszterek nem tudnak előrelépést felmutatni a tűzszünet kérdésében, elmaradhat a csúcstalálkozó.

Az ENSZ vasárnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint az április óta tartó kelet-ukrajnai konfliktus halálos áldozatainak száma közel ötezerre emelkedett, és az utóbbi időben - a tűzszünet ellenére - nőtt a harci cselekmények intenzitása. A világszervezet adatai szerint január 6-ig 4808 ember halt meg, és köztük van a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító 298 áldozata is. A sebesültek száma 10 468 - áll a jelentésben. A menekültek száma meghaladta az egymilliót. Ebből 634 ezer ember Ukrajna területén lelt menedékre, és 594 ezren a szomszédos országokba, zömében Oroszországba menekültek. A fegyveres konfliktus térségében 5,2 millió ember maradt, és 1,4 milliónyian közülük nagyon veszélyeztetett helyzetben vannak, humanitárius segítségre szorulnak.

Mindezek ellenére a térségben a katonai tevékenység fokozódása tapasztalható, nő a harci cselekmények intenzitása, a szemben állók továbbra is módszeresen megsértik a tavaly szeptember elején kötött tűzszüneti megállapodást, ami akadályozza a segélyek elosztását. Vasárnap is intenzív tüzérségi harc folyt a donyecki repülőtér környékén.