Folytatódik a tiltakozás az útdíj ellen

Múlt hét csütörtökön a szombathelyi szocialisták és hozzájuk csatlakozó civilek félpályás útlezárással tiltakoztak a 86-as útszakaszon bevezetett útdíj ellen. A tiltakozás hétfőn folytatódott, az MSZP Bács-Kiskun, Tolna és Somogy megyei szervezetei forgalomlassító demonstrációt tartottak a 6-os út M9-esre vezető szakaszán, valamint a szekszárdi Duna-híd Bács-Kiskun megyei oldalán az 51-es számú főút és az M9-es autóút találkozásánál.

Heringes Anita országgyűlési képviselő, az MSZP Tolnai megyei szervezetének elnökhelyettese a demonstráció Tolna megyei helyszínén az útdíjat a „korrupció ára"- ként emlegette és kifejtette, hogy ez csak arról szól, hogy „újabb bőrt húzzanak le az emberekről". Felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy "vonja vissza azokra a szakaszokra az útdíjat, ahol eddig nem volt bevezetve".

Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke szintén elutasítják azt, hogy azokon a hidakon is fizetni kell útdíjat, amelyeken eddig nem kellett. Megengedhetetlen és középkori módszerekre utal az, hogy hídpénzt szedjenek – tette hozzá a szocialista politikus.

Az egyértelmű felháborodás ellenére Fónagy János az M1 műsorában tegnap azt nyilatkozta, hogy az eddig beérkezett vélemények szerint a többség elfogadja az autópályadíjak rendszerének átalakítását. A tiltakozások jogosságát támasztja alá ugyanakkor, hogy az államtitkár elmondása szerint kifogások nagyrészt a fizetőssé tett szakaszokkal kapcsolatban érkeztek.

Szabó Szabolcs az Együtt országgyűlési képviselője korábbi közleményében úgy vélte, hogy a fejlesztési tárca az elkerülők díjasítását védő válaszával, miszerint az éves országos matricánál olcsóbb a megyei matrica, azt nem veszi figyelembe, hogy ez két külön dolog. Véleménye szerint január elsejétől olyan autósoknak is fizetnie kell úthasználati díjat, akiknek eddig nem kellett. Például aki csak esetenként használja az autópályákat és közben 4-5 megyén is áthalad, nagyon rosszul jár.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjúja szerint még három hétig van lehetőség benyújtani javaslatokat az útdíjjal kapcsolatban, terveik szerint februárban már végleges formájában fog működni a rendszer.

2015.01.13 06:21

322,9 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.11.13 19:59
Illusztráció
Fotó: / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euróval szemben gyengült a forint. Az euró jegyzése 322,90 forintra emelkedett este hét óra után a reggel hét óra körül jegyzett 322,40 forintról.
Az euró kedden 322,10 és 323,61 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama alig változott, 283,83 forintról 283,80 forintra csökkent, a dolláré pedig 286,88 forintról 286,32 forintra esett. Az euró kedd este 1,1270 dolláron állt a reggeli 1,1237 dollár után.
Szerző
2018.11.13 19:59

Szemétkáosz: egy majd minden részletében rosszul működő cégdöntései ellen lényegében nincs jogorvoslat

Publikálás dátuma
2018.11.13 19:52
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Gyakorlatilag semmi se működik jól a hazai hulladékgazdálkodási rendszerben – foglalható össze az Index tudósítása a jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula friss elemzéséről. A 2012-ben rögzített, majd 2013-ban 10 százalékkal mérsékelt helyi kukadíjak az ágazat működtetési költségeinek kevesebb mint felét fedezik – állapítja meg az anyag. A szemétszállítás ellentétes az Alaptörvény lehető legkisebb környezetszennyezésre vonatkozó előírásával. A díj szintje nem veszi figyelembe se a közszolgáltatási költségeket, se a szennyező fizet-elvet. A lerakási járulékot se a lakosságra, hanem a kukacégre terhelik, így az nem ösztönzi a szemetelés mérséklését. Bándi Gyula aggályosnak tartja a csekkek beszedésére és a bevételek szemétszállítóknak való visszaosztására két éve alapított NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Kooridnáló és Vagyonkezelő Zrt. jogi helyzetét is. A társaság azzal, hogy a hulladékcégek léte az általa kiállított „megfelelőségi véleménytől” függ, egy fajta hatóságként is fellép. Az állami társaság gazdálkodása átláthatatlan – tavalyi mérlegét június óta jogszabálysértő módon titkolja -, számlázási rendszere a visszajelzések alapján nem alkalmas a díjak biztonságos beszedésére, a hulladékcégek pedig a nekik járó bevételek rendszertelen, akadozó, hónapokat késő, esetenként teljesen elmaradó átutalására panaszkodnak. Az NHKV döntéseiben érintett felek számára a törvény ugyanakkor semmiféle jogorvoslati lehetőséget nem biztosít. Eladdig, hogy az ágazat legalapvetőbb előírásait tartalmazó, 2017-re vonatkozó Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervet (OHKT) tavaly decemberben fogadták el. Mindezek nyomán az ágazatban mára teljesen elapadtak az eszözök, gépek pótlási forrásai. A szolgáltatást tehát egyre nagyobb mértékben költségvetési pénzekből tartják fenn. Felhánytorgatja a gyakori jogszabályváltozásokat is. Az EU jelzései alapján Magyarország valószínűleg nem lesz képes teljesíteni a 2020-ig kitűzött 50 százalékos hulladékfeldolgozásiarány-célokat. Bándi Gyula javasolja az NHKV jogi helyzetének tisztázását, döntéseinek megkérdőjelezhetőségét, az OHKT tárgyév előtti elfogadását, a szakmai felvetések átgondolását és azt is, hogy ismét a közszolgáltató szedhesse be munkája ellenértékét.

Millárdok szivárognak el

Egy nyírségi családi ház a székhelye annak a se honlappal, se a telefonszámmal nem rendelkező Pepp and Cars Kft.-nek, amely tavaly nyert a kukaholdinnak hívott NHKV 7,6 milliárd forintos tartozásbehajtási pályázatán – közli a 24.hu. A társaság azóta áttekinthetetlen céghálót és szövevényes alvállalkozói hálózatot hozott létre. A lap – amely csak egy kevéssé közlékeny alvállakozót ért el – úgy véli, a tevékenységet az adóhatóság olcsóbban is végezhetné.

MSZP: kukába a kukaholdinggal

A kukaholdingot meg kell szüntetni, a felelőtlen gazdálkodásért a felelősöket el kell számoltatni, a szemétszállítás feladatát pedig vissza kell adni az önkormányzatoknak – közölte tegnap Molnár Gyula. Az NHKV egy fideszes kifizetőhely, ami húszmilliárdos veszteséget hozott össze, képtelen elszámolni, feladata ellátására alkalmatlan, amit az Alapvető Jogok Biztosa hivatala is kimondott – érvel a szocialista képviselő. Valószínűleg Balla György fideszes honatya lapunknak adott nyilatkozatára utalva kifogásolja, hogy a kormánypárt szerint viszont az ágazatban nincs szükség rendszerszintű változtatásra.

Szerző
2018.11.13 19:52