Schwezoff rendkívüli közgyűlést hívott össze

Publikálás dátuma
2015.01.13. 17:09
Fotó: Népszava
Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója jövő csütörtökre hívta össze a testület rendkívüli közgyűlését - tudatta a szervezet.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) múlt hétfőn juttatta el a meghívót, amelyben január 15-ére rendkívüli közgyűlésre hívta a BZSH képviselő-testületi tagjait. A meghívó szerint a közgyűlésen szavaznak Schwezoff Dávid visszahívásáról. 

Másnap Schwezoff Dávid közleményben tudatta, hogy jogszerűtlennek tartja a közgyűlés összehívását. Pénteken pedig a BZSH jogi főosztálya állásfoglalásban rögzítette, hogy a közgyűlés összehívása érvénytelen.

A Mazsihisz hétfőn erre úgy reagált, hogy "a BZSH ügyvezetője által irányítottan korábban kiadott közlemények téves jogi állásponton alapulnak". A BZSH ezért 15-én délután jogszerűen megtartja közgyűlését - írta akkor a Mazsihisz.

A BZSH legújabb közleménye szerint kedden Schwezoff Dávid "a lehető legkorábbi időpontra", 22-ére, azaz jövő csütörtökre hívta össze a rendkívüli közgyűlést. A napirenden szerepelnek a BZSH alapszabályának és választási szabályzatának módosítási indítványai, állásfoglalás a tisztességes gazdasági tevékenységről, és az ügyvezető igazgató visszahívásáról szóló indítvány is. "Arról kell dönteniük, hogy szabad utat engednek-e a tisztességtelen magatartásnak; behódolnak-e azoknak, akik szándéka csak a pénz és hatalom megszerzése" - idézte a BZSH közleménye Schwezoff Dávid szavait.

Szerző

PM: Minden trafikkárosult kapjon kártérítést!

Törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek a Párbeszéd Magyarországért azért, hogy a trafiktörvény összes károsultja azonnali kártérítésben részesüljön.

Szabó Tímea, a PM társelnöke és Szilágyi Péter külügyi szakszóvivő arra reagált így, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága keddi, nem jogerős ítéletében kimondta: a magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon.

Az ellenzéki politikusok közleményükben azt írták, az Orbán-kormány "egyik legaljasabb rablása" volt a dohánytermékek kiskereskedelmére vonatkozó törvény bevezetése.
Tudatták: törvényjavaslatban kezdeményezik, hogy az összes trafikkárosult kártérítést - a strasbourgi bíróság által kiszabott 15 ezer eurót - kapjon.

Szerző

Helyreállt a menetrend a Budapest-Veszprém-Szombathely vonalon

A MÁV szakemberei megjavították a vasúti biztosítóberendezést a Budapest-Veszprém-Szombathely vonalon, a menetrend a kedd délutáni órákban fokozatosan helyreáll - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Kavalecz Imre korábbi tájékoztatása szerint a vonalon a berendezés hibája miatt 20-30 perces késésekkel kellett számolni. Legfrissebb közlése szerint a délutáni gyorsvonatok is menetrend szerint közlekednek majd.

Szerző