Állami támogatás híján bezárhat két szegedi középiskola

Megszűnhet a Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola félévkor. A Csongrád megyei kormányhivatal megkezdte a tanköteles korú diákok további oktatását végző intézmények felmérést – közölte a kormányhivatal kommunikációs vezetője.

Varga Márta közölte, Az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány még nem hozott végleges döntést a fenntartásában működő két középiskola megszüntetéséről, amelyet azzal indokolnak, hogy az intézmények állami támogatását tavaly októberben felfüggesztették. A két megszűnő intézményben Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint ezeregyszáz diák tanul, mintegy kétharmaduk felnőttképzésen vesz részt, a tanköteles korúak száma pedig száz.

A kormányhivatal felméri, hogy a tanköteles diákok számára mely intézmények jelölhetők ki. A kijelölt iskolák nem tagadhatják meg a hozzájuk jelentkezők felvételét, de a szülők és a tanulók dönthetnek arról, hogy a kijelölt iskolákban folytatják-e a tanulmányokat vagy - a szabad iskolaválasztás jogával élve - más intézménybe jelentkeznek át – tudatta a szakember, hozzátéve: erre tanév közben is van lehetőség.

A tanköteles diákok előreláthatólag a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskolában folytathatják az évet, de új osztályok indításához az állami intézményfenntartó központ engedélyére van szükség – mondta Varga Márta.
A szakképzésben résztvevő diákok számára igyekeznek megtalálni a megfelelő intézményeket. Azoknak, akiknek a tanult szakmáját nem oktatják a megye állami intézményeiben, segítenek fölvenni a kapcsolatot a megfelelő képzési profilú, más fenntartásban működő megyei középiskolákkal – közölte a kommunikációs vezető.

Szerző

Rendkivül kockázatos a Budapest-Bamako rali

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) rendkívül kockázatosnak tartja a pénteken kezdődő Budapest-Bamako rali megrendezését.

A 10. alkalommal megszervezett Budapest-Bamako rali január 16-tól február 1-jéig tart, a magyar és külföldi versenyzők a Marokkó–Mauritánia–Mali útvonalon haladnak végig.

A tárcának a konzuli szolgálat honlapján közzétett álláspontja szerint a Száhel-övezet változatlanul a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régiók egyike, ahol a fenyegetettség érdemben 2014-ben sem csökkent. A térségben tevékenykedő terroristacsoportok és -sejtek betörhetnek Mauritánia délkeleti, valamint Mali északi részeire. Különösen veszélyesek Mauritánia és Mali határ menti régiói, ahol ezek a csoportok fokozottan aktívak. 

A KKM úgy látja: a veszélyt növeli, hogy a térség országaiban a rali lesz a legjelentősebb nemzetközi sportesemény, amely így nemcsak a helyi közvélemény, hanem az illegális (szervezett bűnözői) csoportok figyelmét is felkeltheti. Az európai - főként nyugat-európai - állampolgárok továbbra is emberrablások áldozatává válhatnak - tették hozzá.

A minisztérium felhívta a verseny szervezőinek figyelmét arra, hogy az afrikai szakasz által érintett országok több belpolitikai, társadalmi és gazdasági problémával küzdenek, ezért különös elővigyázatosságra van szükség a rali lebonyolításakor. A résztvevőknek azt javasolják, hogy tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítástól, legyenek figyelemmel a helyi vallási előírásokra, kulturális hagyományokra és öltözködési szokásokra.

Az érintett régióban egyedül a marokkói Rabatban van magyar nagykövetség, illetve konzulátus, Maliban pedig tiszteletbeli konzul nyújthat segítséget a magyar állampolgároknak. A rali alatt esetlegesen bajba jutott magyar versenyzők, túrázók Mauritániában és Maliban - európai uniós polgárként - az EU valamelyik tagállama helyi nagykövetségének konzuli szolgálatához fordulhatnak segítségért. 

A ralit a rabati nagykövetség nagy figyelemmel kíséri, hogy szükség esetén haladéktalanul konzuli segítséget nyújthasson, míg Magyarországon a KKM konzuli és állampolgársági főosztálya áll készen az esetlegesen szükséges segítség megadására.

Szerző

Sokkoló tartalom! - Figyelmeztet a Facebook

Szöveges figyelmeztetéssel látja el ezentúl az erőszakot ábrázoló videókat és képeket a Facebook, megkérdezve a felhasználót, hogy biztosan látni akarja-e az esetlegesen "sokkoló, sértő, vagy felkavaró" tartalmat.

A közösségi oldal továbbá korlátozza a 18 éven aluli felhasználók hozzáférését az érintett videókhoz és képekhez. A vállalat saját biztonsági tanácsadóinak nyomására döntött az újítás bevezetése mellett. Az első körben megjelölt tartalmak közé tartoznak azok a felvételek, amelyeken Ahmed Merabet, a múlt heti párizsi terrortámadásokban megölt rendőrök egyikének lelövése látható.

A vállalat irányelvei tiltják az olyan tartalmakat, amelyeket "szadista élvezet, vagy az erőszak ünneplése, dicsőítése" céljából osztottak meg. Ugyanakkor engedélyezi a lefejezésekről, vagy egyéb gyilkosságokról szóló híreket, illetve képanyagokat, figyelmen kívül hagyva, hogy azok felkavarhatják a felhasználókat. Emiatt rengeteg kritika érte a vállalatot az elmúlt években.

A Facebookra hivatalosan csak tizenhárom éves kortól lehet regisztrálni, ám a közösségi oldalnak ennél fiatalabb felhasználói is vannak, mivel a gyerekek gyakran hamis adatokat adnak meg a csatlakozáskor. A Facebook biztonsági tanácsadó testületébe tartozó Family Online Safety Institute (Fosi) tavaly augusztusban kezdeményezte a vállalat eddigi gyakorlatának megváltoztatását, miután cövekekre szúrt emberi fejekről kerültek fel képek a közösségi oldalra - adta hírül a BBC News.

A Facebook decemberben kezdte megjelölni a kifogásolható videókat és képeket a felhasználóktól beérkező jelentések alapján. A vállalat szakemberei jelenleg is az új rendszer tökéletesítésén dolgoznak. A vállalat már 2013 októberében is kísérletezett hasonló korlátozással. Arthur Cassidy pszichológus szerint azonban a Facebooknak teljesen száműznie kellene az erőszakot ábrázoló tartalmakat. "A figyelmeztető üzenetek végső soron nem fogják eltántorítani a fiatalokat a megrázó és pszichológiailag káros tartalmak megnézésétől" - mondta a szakember.

Szerző