Tovább húzzák-vonják Hiszékeny ügyét

Tovább húzza a Hiszékeny Dezső elleni gyanúsítás ügyét a vádhatóság. Február harmadikáig ugyanis meghosszabbították a vádelőkészítés határidejét a szocialista országgyűlési képviselő és társai vesztegetési ügyében - tudta meg a Magyar Nemzet. 

A korábbi angyalföldi alpolgármester mentelmi jogának felfüggesztését még tavaly júliusban kérte az Országgyűléstől Polt Péter legfőbb ügyész, miután a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást ellene. A parlament mentelmi bizottsága szeptember elején javasolta a felfüggesztést, amit az Országgyűlés képviselői 148 igen, 25 nem, és 3 tartózkodással meg is szavaztak. Hiszékeny maga is mentelmi joga felfüggesztését kérte, de hangsúlyozta, nem azért mond le, mert bűncselekményt követett el: szerinte az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik.

Előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról van szó, amelyben manipulatív eszközöket használnak, "az akció célja alig leplezett módon" a közelgő önkormányzati választás eredményének befolyásolása - tette hozzá. Hiszékeny mentelmi jogáról való lemondását azzal indokolta, hogy az igazának megvédése a mai politikai viszonyok között csak úgy lehetséges, ha egy szabályozott és ellenőrzött jogi eljárás esélyt ad rá. Mentelmi jogának felfüggesztése után a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Hiszékenyt, aki megtagadta a vallomástételt és a gyanúsítás ellen is panasszal élt.

Egyébként Hiszékeny a gyanú szerint 2013 januárjában - mikor még alpolgármesterként felelt a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezeléséért - egy közvetítőn keresztül 5 millió forintot kért egy olyan üzlethelyiség bérleti jogáért, amit addig az önkormányzat nyilvánosan nem hirdetett meg. A jogtalan vagyoni előny, azaz az állítólagos vesztegetési pénz átadására végül nem került sor, ennek ellenére tavaly novemberben vádemelési javaslattal zárult a nyomozás, s a vádhatóságnak akkor 30 nap állt rendelkezésére, hogy meghatározza a Fővárosi Törvényszéknek benyújtandó vádemelést. Ezt hosszabbították meg most, és az új határidőhöz még újabb 30 napot adhatnak hozzá.

Egyébként a vesztegetési ügyben folytatott nyomozásnak egy, a Nemzeti Védelmi Szolgálat hatáskörébe tartozó másik eljárás adott alapot, amelyről Hiszékeny korábban lapunknak úgy nyilatkozott, abban az eljárásban nem lehet gyanúsított, mert egy olyan bűncselekmény után nyomoztak, amit alpolgármesterként nem is követhetett el, így nem volt oka azt feltételezni, hogy érintett. A politikus többször közölte, hogy az őt érintő konkrét ügyről maga is a sajtóból értesült.

Szijjártó Péter olajággal üti Amerikát

Szijjártó Péter szerint Washingtonnak el kellene ismernie a magyar kormány által a korrupcióval kapcsolatban tett intézkedéseket. A magyar külügyminiszter a The Wall Street Journalnak (WSJ) adott interjúban "olajágat nyújtott" az Egyesült Államoknak, közölve, hogy országa kész megerősíteni azokat a hidakat, amelyek annak nyomán gyengültek meg az utóbbi időben, hogy Washington korrupcióval kapcsolatos, Budapest által visszautasított állításokat tett.

A vezető amerikai politikai-üzleti napilap európai kiadásának internetes oldalán megjelent interjúban azon reményének adott hangot, hogy át lehet hidalni az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatos nézeteltéréseket a két NATO-szövetséges között. "A jelenlegi helyzetben, amikor katonai konfliktus zajlik egy szomszédos országban, a szövetségeseinkkel való együttműködés még nagyobb jelentőségre tesz szert. Reméljük, hogy barátunk, az Egyesült Államok jelét fogja mutatni annak, hogy ez a helyzet lezárható" - idézte a WSJ Szijjártót. A kitiltási botránnyal kapcsolatban Szijjártó kijelentette, az Egyesült Államoknak bizonyítékokkal kell előállnia a megfogalmazott korrupciós gyanúk ügyében. Szerinte ráadásul Washingtonnak el kellene ismernie a magyar kormány által a korrupcióval kapcsolatban tett intézkedéseket is - noha a WSJ előzeteséből az nem derült ki, említett-e itt konkrétumot Szijjártó.

Egyúttal aggodalmának adott hangot Sarah Sewall amerikai külügyi államtitkár azon decemberi kijelentési miatt, miszerint az amerikai nagykövetségek két tucat közép-, illetve kelet-európai országban akcióterveket készítenek a fogadó országukban a korrupcióellenes reformok támogatására. A külügyminiszter szerint ez a kijelentés megközelíti a magyar belügyekbe való beavatkozást. "Ha valaki akciótervet hirdet egy másik ország vonatkozásában, az csak akkor fogadható el, ha velünk összehangolják" - mondta. Szijjártó elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a demokratikus értékek terjesztése mellett, de hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb demokratikus érték a szuverenitás. "A magyar nép egyértelmű döntést hozott 2010-ben és 2014-ben is, amit tiszteletben kell tartani" - tette hozzá.

Szerző

Bíznak benne, elindul a megtisztulás

Publikálás dátuma
2015.01.15. 06:07
Az ügyvezető már csak pusztít, ezért le kell váltani FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Ha Örkény István élne, zseniális abszurdokat írhatna abból, ami most a zsidó hitközségben történik - mondja Frölich Róbert. A Dohány utcai zsinagóga főrabbija attól tart, hogy ez olyan csapás, amit 10-15 éven belül nem fognak tudni kiheverni. Ennek ellenére bízik abban, hogy ma a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendkívüli közgyűlésén leváltják posztjáról Schwezoff Dávidot. Korábban ő is támogatta a szervezet új ügyvezető igazgatóját, ám mára úgy látja, két ember verte szét a magyarországi zsidóság renoméját, Schwezoff és az ő egyik tanácsadója.

- Van még lejjebb a Mazsihisz-ben?

- Deutsch főrabbi úr azt szokta mondani, hogy mindig van lejjebb. Azt hiszem, hogy "optimizmusa" most is indokolt és okszerű, mert mindig van lejjebb.

- Hogyan jutott ebbe a cifra helyzetbe a hitközség?

- Fiatalt akartunk a BZSH ügyvezető igazgatójának megválasztani, mert mindenki azt remélte, bizonyos kor alatt lelkesebben lát munkához az ember. Ehelyett háború kezdődött a Mazsihisz és a BZSH között. Kezdetben elhittük, hogy Schwezoff Dávid energiáit az őt ért támadások elleni védekezés köti le, ám akkor sem kezdett el érdemben dolgozni, amikor múltja miatt már senki nem bántotta, csupán a tanácsadójára figyelt, aki viszont a közösség ellen hangolta.

- Schwezoffról megválasztása után kiderült, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, sőt evangélikus teológiai tanulmányokat is folytatott. Hogyan lehetett így a BZSH ügyvezetője?

- Úgy, hogy betért és elvégzett mindenféle kántorképzőt, majd a Bethlen téri zsinagóga kántora lett. Tudtuk róla, hogy jó gazdasági szakember, a körzete is támogatta. A múltjának egy szelete közismert volt. Arról, hogy korábban transzvesztita előadó volt, magam is tudtam. Csak én liberálisabb gondolkodású vagyok, és azt mondtam magamban, valamiből meg kellett éljen. Arról viszont, hogy zsidóként katolikus kántor is volt, nem tudtunk. Az evangélikus tanulmányok védhetők. Annak idején Scheiber Sándor előadásait is sok nem zsidó teológusjelölt hallgatta a Rabbiképző Intézetben. Amikor odajártam, Schweitzer József óráira járt be az egyik református lelkészjelölt. Amikor a katolikus kántorság kiderült, azt mondtam Schwezoffnak, ez vállalhatatlan és védhetetlen.

- De az ügyvezető elkezdte védeni magát, egyebek mellett úgy, hogy önt bűncselekménnyel vádolta meg és menesztette a posztjáról.

- Többször elmondtam már, hogy a kezem, a lelkem mindig tiszta volt. A BZSH ügyvezető igazgatója alaptalanul vádolt, rágalmazott, majd feleségemmel együtt meghurcolt. A Dohány utcai zsinagóga beléptető rendszere kapcsán azonban nincs ügy. Nem történt más, mint elkészült a terv, de a szerződéskötésig sem jutottunk el. Azt is elmondtam, hogy a BZSH ügyvezetője minden lépésről tudott.

- A Magyar Nemzetben ennek ellenére napokon át arról írtak, hogy Frölich Róbert és a felesége támogatott egy pályázót, dokumentumokat süllyesztett el, furcsa telefonbeszélgetéseket folytatott. Valóban semmi nincs a háttérben?

- Ha a szövegösszefüggésből kiragadok bármit, akkor az egész kiragadott részlet már mást jelent és arra viszont bármit lehet építeni. Azért a dolog önmagát minősíti. Mi van a háttérben? Az, hogy kiálltam az ügyvezető úr mögül és ezzel a Dohány templom is kihátrált. Amikor ez megtörtént, megpróbált rám hatni. Beszélt egykori barátságunkról, kollégáim iránt érzett felelősségemről, majd amikor látta, hogy ez nem megy, eltávolított a tisztségemből. Ügyet kreált, és bár bizonyítani nem tudom, de valószínűleg tanácsot kapott ebben. Mert van jó tanácsadója, aki be van kötve a jobboldalhoz. Tipikus karaktergyilkosság történt, ez ellen mégis lehet védekezni.

- A hitközségen belül háborúznak, a közösség viszont eközben nevetségessé vált a közvélemény számára.

- Igen, röhögnek rajtunk. Az elején még jöttek olyan kommentek: na, ugye megmondtuk, ilyenek a zsidók, pénzéhesek. Most már röhögnek. Ha szegény Örkény István élne, zseniális abszurdokat írhatna abból, ami most a hitközségben történik. Attól félek, hogy ez olyan csapás, amit 10-15 éven belül nem fogunk tudni kiheverni. Az egészben nekem ez fáj a legjobban. Nem látom azt, hogy az elkövetkezendő három-négy év miről fog szólni. Nyilván Schwezoff el, és utána elkezdődhet a rendrakás, a romeltakarítás, az építkezés. De felperzselt földön kell, hogy építkezzünk. Ám előtte el kell mondani, hogy két ember verte szét a magyarországi zsidóság renoméját, a BZSH még hivatalban lévő ügyvezetője és az ő egyik tanácsadója. Ők osztották meg - remélem csak rövid időre - a közösséget, amelyiknek az összetartásban rejlett az ereje.

- Miért olyan biztos abban, hogy Schwezoffot el tudják mozdítani? Az ügyvezető a mára összehívott rendkívüli közgyűlést jogszerűtlennek tartja és jövő csütörtökre másikat hirdetett meg.

- Radnóti Zoltán kollégám egy e-mailben az írta Schwezoffnak, hogy két-három elvakult hívőjén kívül már senkit nem érdekel, mit mond. Senki nem veszi komolyan, döntésein nevetnek és azokat szabotálják. A budapesti zsidóság képviselői átérzik a helyzetet, látják, hogy az ügyvezető már csak pusztít, ezért le kell váltani. Radnóti rabbi is megüzente Schwezoffnak, ott lesz a mai rendkívüli közgyűlésen és tudja, mi a dolga. Azzal, hogy az ügyvezető jövő csütörtökre összehívott egy másik közgyűlést, nem kell törődni. Csak menteni akarná a menthetetlent.

- Az előbb karaktergyilkosságról beszélt. Hogyan tud majd főrabbiként tevékenykedni azután, hogy megvádolták.

- Ugyanúgy, mint eddig. Az elmúlt héten nagyon sokan üzentek a Facebookon, de a kommentelők egyike sem kérdőjelezett meg tisztességemben - és nekem ez a fontos.

- Schwezoff, aki a munkáltatója volt, menesztette, majd a "templomjáró közösség" bizalmat szavazott, ezért a Mazsihisz ismét főrabbiként ismerte el önt. Ha ma megtarthatják a közgyűlést és leváltják az ügyvezetőt, Frölich Róbert ismét a BZSH teljes jogú főrabbija lesz?

- Remélem, bár most is teljes jogú főrabbija vagyok a Dohány utcai zsinagógának, noha nincs érvényes munkaszerződésem.

- Ezzel a közösség is elindul egy másik irányba?

- A közösség attól fog másik irányba elindulni, hogy alkalmas vezetőt választ maga fölé. Olyat, aki tényleg vezető. Nem kapitány, nem parancsnok, nem főnök, hanem vezető, akinek van világos, tiszta elképzelése arról, hogyan lehet építkezni. Nyilván először rendet kell tenni, fél év alatt ugyanis a háborúskodáson kívül semmi nem történt a BZSH-ban. Tornyosulnak az aláírandó papírok, a lemaradást be kell hozni.

- Van, akit szívesen látna a BZSH ügyvezetőjeként?

- Igen, de nevet nem akarok mondani. Alkalmas embert szeretnék, ezt érdemli a közösség.

- Hogyan akarják tekintélyüket visszaszerezni?

- Ha ma este megfelelő döntés születik a közgyűlésben és azt a hitközség megfelelő módon tudja közvetíteni a társadalom felé, azt az emberek értékelni fogják. De el kell mondani, azután majd bizonyítani, hogy a méltatlan háború eddig tartott és nem tovább, és kivetettük magunkból azt, ami nem odavaló. Elindul egy megtisztulási folyamat. Hiszek abban, hogy az őszinteséget, még akkor is, ha ez ránk nézve fájdalmas, a társadalom tolerálja. Az ember vállalja fel a hibáit, a tévedéseit, ahogy én is fölvállaltam. Igen, én ezt az embert hosszú ideig támogattam. Soha nem szavaztam rá, ez a dologban még a csavar, hittem benne, hogy egy fiatalember képes valamit csinálni. Ugyanúgy, ahogy ezt az ember fölvállalja, a szervezet is föl tudja vállalni. Egy hitközségnek, ha már ennyire megtépázták, tekintélyét így a földbe döngölték, egyetlen ereje marad, az őszinteség. Hogy kitárja a szívét, a gondolatait, elmondja: mit tud elfogadni és mit nem, és hiszem azt, hogy a társadalom erre vevő lesz.

Szerző