Dési János kiesett, Sebestyénék folytatják

Amilyen jól ment a 2015-ös Dakar-ralin a motoros mezőny egyetlen magyarja, Dési János – összetettben már az 51. helyen állt –, annyira peches volt az elmúlt napokban.  A KTM-es versenyző a bolíviai só sivatagban előbb órákat szerelte a megállt motorját, majd kihagyott egy részt a pályából, végül a kilencedik szakaszon mindössze a 30. kilométerig jutott el…

„Három-négy órát kellett szerelnem a sivatagban, mire újraindult a motor, és délután négykor tudtam a még előttem álló hétszáz kilométernek nekiveselkedni. Éjszaka már nem mentem be a dűnék közé a második speciálra, és így is hajnali négyre értem be a táborba. Nem tudom mi lesz, remélem, engednek tovább versenyezni” – jelentette ki Dési János a tegnapi rajt előtt.

Nos, a versenybírák nem értékelték az igyekezetét – már elrajtolni sem engedték –, és a speciál kihagyása, valamint az időtúllépés miatt kizárták a versenyből. Az autósoknál viszont az UNIQA Sandlander Team versenyzői még versenyben vannak, igaz, több mint 10 órán át küzdöttek a terepviszonyokkal és mintegy 200 kilométernyi, feshfesh homokos zónán haladtak át.

„A kamionok nagyon széttúrták az utat, volt olyan hely, ahol elakadtunk és térdig elsüllyedtünk, nagyon kemény nap volt. A szakasz végére ránk sötétedett, mi szerencsére már nem voltunk messze a céltól” - mesélte Sebestyén Sándor, aki Bognár Józseffel és Dambinbaljir Jargalsaikhannal a 67. helyre kormányozta be a Toyotát Calamában, így összetettben a 62. helyen vágott neki a tegnapi szakasznak, amely már újra Argentínában volt.

Az autósoknál Al-Attiyah (Mini) jelentősen növelte előnyét a kilencedik szakaszon kissé eltévedő de Villiers (Toyota) előtt, és sokan úgy vélik, a katari pilótának immár elég lehet a végső győzelemhez a 23:58 perces előnye. A másik három kategóriában jóval szorosabb a versenyfutás: a motorosoknál a spanyol címvédő Marc Coma (előnye 5:28 perc), a quadosoknál a lengyel Rafal Sofik (4 perc az előnye), míg a kamionosoknál Ajrat Mardejev (14:10 perc az előnye) vezette trió áll az élen.

Szerző
Frissítve: 2015.01.14. 22:43

A hadseregből a világ tetejére

Publikálás dátuma
2015.01.15. 06:53
Nadine Kessler elhunyt csapattársáról is megemlékezett a FIFA Gálán FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PHILIPP SCHMIDLI
A hétfőn a világ legjobb női labdarúgójának választott Nadine Kessler igazán sokoldalúnak mondhatja magát. Nemcsak a focihoz ért, volt már katona, jelenleg egy reklámügynökségnél dolgozik. Mostanság legfontosabb feladatának azt tartja, hogy mihamarabb kikúrálja sérülését. Abban, hogy a világ tetejére került nagy szerepe lehet edzőjének, Ralf Kellermannak is.

A hétfői zürichi FIFA Gála kapcsán a futballszerető közvélemény túlnyomó többségét az érdekelte, ki lesz a 2014-es év legjobb férfi játékosa, Cristiano Ronaldo, Messi vagy Neuer. Kicsit háttérbe szorult a többi győztes, így a legjobb női játékos díjazottja, Nadine Kessler. Pedig trófeáit tekintve bizonyos tekintetben Cristiano Ronaldónál is jobban áll, hiszen a német válogatottal megnyerte a labdarúgó Európa-bajnokságot, CR azonban a portugál válogatottal még sosem ülhetett Európa trónjára.

Szakított Ronaldo és Irina Shayk?
Azért korai lenne készpénznek venni a 101 Great Goals portáljának értesülését, amely szerint véget ért Ronaldo és az orosz modell, Irina Shayk 2010 óta tartó románca, de mint tudjuk, nem zörög a haraszt.
A portál szerint sokatmondó, hogy Shayk nem vett részt a hétfői FIFA Gálán, pedig korábban minden díjátadóra elkísérte párját. Irina ráadásul Cristiano nélkül ünnepelte születésnapját, s az Instagram közösségi oldalra is olyan képeket tesz fel, amelyeken csak egyedül látható.

Mit tudhatunk erről a szépséges, 168 centiméter magas középpályásról? Többek között azt, hogy rendkívül sokoldalú. Részt vett kemény katonai kiképzésen, kicsit konyít a gazdasághoz, de még a politikában is feltalálja magát.

A Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Nadine Kessler 1988-ban Landstuhlban született, Weselbergben járt általános iskolába. 2007-ben Landstuhlban érettségizett, majd októberben katonai szolgálatra jelentkezett. A Bundeswehr warendorfi iskolájának sporttagozatához került. Első őrvezetőnek nevezték ki a hadseregben. Közben rekreációt tanult, 2012-ben sikeresen tette le záróvizsgáit.

Azóta egy reklámügynökségnél dolgozik. 2009-ben a szociáldemokrata SPD szárvidéki szervezete tagjaként bekerült a 13. szövetségi gyűlésbe: az 1224 főt számláló grémium feladata az elnök megválasztása. Akkor újraválasztották Horst Köhler hivatalban lévő államfőt.

Ralf Kellermann sikert sikerre halmozott 2013-ban és 2014-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN

Ralf Kellermann sikert sikerre halmozott 2013-ban és 2014-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN

Névjegy
Nadine Kessler (1988)
Bajnokok Ligája győztes (2010, 2013, 2014)
Német bajnok (2010, 2011, 2013, 2014)
DFB Kupagyőztes (2013)
A Bundesliga 2 gólkirálya (2006, 2007)
DFB terembajnok (2010)
Ralf Kellermann (1968)
Edzőként
Bajnokok Ligája győzelem (2013, 2014)
Bajnoki cím (2013, 2014)
DFB Kupagyőzelem (2013)

A hadsereg, a tanulás, no és a politika mellett azért a legfontosabb mindig a foci volt számára. Pályafutását az SV Herschberg együttesénél kezdte, majd az SC Weselbergnél rúgta a bőrt.

Sokáig fiúkkal egy csapatban szerepelt. Tehetségére felfigyelt több német csapat is, 2004-ben aztán az 1. FC Saarbrücken igazolta le. 16 éves volt ekkor. 2006-ban a Bundesliga másodosztálya déli csoportjának gólkirálya lett, de együttesével nem jutott fel az első osztályba.

2008-ban aztán óriási sikert ért el a Saabrbückennel: bejutottak a német kupa döntőjébe, itt azonban súlyos, 5-1 arányú vereséget szenvedtek.

Őt sem kerülték el a sérülések. 2008.május 12-én, a Wolfsburg elleni találkozón porcleválást szenvedett. Egy évvel később aztán feljutott a Saarbrückennel az első osztályba.

A szárvidéki csapatnál igazán imponáló mérleget mondhatott magáénak. Az első osztályban 17 mérkőzésen öt, a második vonalban pedig 35 találkozón 32-szer volt eredményes.

2009 nyarán csapattársával, Josephine Henninggel búcsút intett Saarbrückennek, s az 1. FFC Turbine Potsdam csapatához igazoltak. Itt aztán sikert sikerre halmoztak. Egy évvel később bajnoki címet ünnepelhettek, sőt, a női Bajnokok Ligáját is megnyerték. Kessler két éven keresztül erősítette a potsdamiakat, ez idő alatt 34 mérkőzésen 19 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját.

Közben azonban a Wolfsburgnál jelentősen meg akarták erősíteni a keretet, miután az együttes 2011-ben második helyen végzett a bajnokságban, ezzel története során első ízben megszerezte a jogot a Bajnokok Ligájában való indulásra. Ezért leigazolták Kesslert, aki valósággal szárnyakat adott a zöldeknek: 2013-ban ugyanis triplázott a gárda.

Nemcsak a bajnoki címet és a DFB Kupát hódította el, hanem a francia Olympique Lyon legyőzésével a Bajnokok Ligáját is elhódította. Utóbbi mérkőzésen törött orral és törött kézzel lépett pályára Nadine Kessler. Csodacsapat volt ez a maga nemében olyannyira, hogy egy évvel később ismét a Wolfsburg végzett a bajnokság élén, s újfent megnyerte a BL-trófeát. Ez volt Kessler harmadik BL-győzelme pályafutása során, s a negyedik bajnoki címe. Tavaly nyárig a Wolfsburgnál 60 mérkőzésén 31 alkalommal volt eredményes.

A válogatottal is megannyi sikert ünnepelhetett. Már 15 éves kora óta behívták a korosztályos válogatottakba, a nagyok között 2010. február 22-én, az Algarve Kupán mutatkozhatott be a finnek elleni 7-0-ás győzelemmel végződött mérkőzésen. Itt szerezte élete első válogatottbeli találatát, amit újabb kilenc követett. 2013-ban a válogatottal Európa-bajnoki címet szerzett, egy évvel később pedig Európa legjobb játékosának választották.

A hétfői női Aranylabda díjátadón kivételes emberségét is megmutatta, hiszen elmondta: elmondhatatlanul örül ugyan az elismerésnek, de a csodálatos pillanatot beárnyékolja Junior Malanda halála. A Wolfsburg férfi focicsapatának belga légiósa múlt hétvégén, autóbalesetben hunyt el. Mindössze 21 éves volt.

Nadine Kessler kedvenc posztja a középső középpálya, s ugyanolyan magas színvonalon játszik, akár egy gyengébb, akár egy erősebb ellenféllel szemben lép pályára. Átadásai rendszerint hajszálpontosak, s igen gólveszélyes. Edzője, Ralf Kellermann, akit hétfőn a FIFA Gálán a világ legjobb női csapatot irányító trénerének választottak, mondta róla: „Kessi csapatkapitányként hihetetlen teljesítményt nyújtott a teljes előző szezonban.”

A német válogatott nagyon is megérezte, Kessler hiányát, amikor sérülés miatt ki kellett hagynia egy-egy találkozót. „Szükség van ilyen vezető személyiségre, aki minden helyzetben feltalálja magát” – mondta Kellermann. Kessler igazi küzdő, bal lábát számos alkalommal kellett műteni. Most azt tartja a legfontosabb feladatnak, hogy mielőbb visszatérjen a pályára, mivel október óta, amikor műtéti beavatkozást hajtottak végre lábán, nem játszhat.

Talán Ralf Kellermann szakértelmére is szükség volt ahhoz, hogy Nadine Kessler igazi világklasszis, a földkerekség legjobb női labdarúgója legyen. Az 1968-ban született tréner játékosként sokáig az MSV Duisburg kapusa volt. Egy ideig az Oberligában, a harmadosztályban védett, majd 1989-ben a Bundesliga 2-ben. Ritkán mutathatta be képességeit, mivel az MSV első számú hálóőre Heribert Macherey volt. Első ízben 1990. május 17-én, az utolsó fordulóban kapott lehetőséget a profiligában, az Eintracht Braunschweig ellen.

Bár Kellermann azután is a klubnál maradt, hogy az 1991/92-es szezonban a Duisburg feljutott a Bundesliga 1-be, Wolfgang Kellner leigazolása után már csak harmadik számú kapusnak számított. Jóllehet megunván a mellőzöttséget ezután az FSV Frankfurthoz igazolt, ám itt is csak epizódszerepeket kapott. Az 1994/95-ös szezonban összesen kilencszer védhette együttese kapuját a Bundesliga 2-ben. Ezután több kisebb oberligás klubnál fordult meg.

Játékospályafutása után rögtön az edzői szakmát választotta. Kezdetben a körzeti ligában szereplő SV Brunsrode-Flechtrorf szakmai munkáját irányította, ezt követően aztán a Wolfsburghoz igazolt, ahol 2008-ban rábízták a női csapat szakmai munkájának irányítását. 2013-ban a már említett triplázással került a csúcsra, 2014-ben pedig együttesével megvédte a BL-, illetve a bajnoki címet. Méltán választották meg a tavalyi év legjobb női csapatot irányító edzőjének.

Szerző
Frissítve: 2015.01.14. 21:03

A hadseregből a világ tetejére

Publikálás dátuma
2015.01.15. 06:53
Nadine Kessler elhunyt csapattársáról is megemlékezett a FIFA Gálán FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PHILIPP SCHMIDLI
A hétfőn a világ legjobb női labdarúgójának választott Nadine Kessler igazán sokoldalúnak mondhatja magát. Nemcsak a focihoz ért, volt már katona, jelenleg egy reklámügynökségnél dolgozik. Mostanság legfontosabb feladatának azt tartja, hogy mihamarabb kikúrálja sérülését. Abban, hogy a világ tetejére került nagy szerepe lehet edzőjének, Ralf Kellermannak is.

A hétfői zürichi FIFA Gála kapcsán a futballszerető közvélemény túlnyomó többségét az érdekelte, ki lesz a 2014-es év legjobb férfi játékosa, Cristiano Ronaldo, Messi vagy Neuer. Kicsit háttérbe szorult a többi győztes, így a legjobb női játékos díjazottja, Nadine Kessler. Pedig trófeáit tekintve bizonyos tekintetben Cristiano Ronaldónál is jobban áll, hiszen a német válogatottal megnyerte a labdarúgó Európa-bajnokságot, CR azonban a portugál válogatottal még sosem ülhetett Európa trónjára.

Szakított Ronaldo és Irina Shayk?
Azért korai lenne készpénznek venni a 101 Great Goals portáljának értesülését, amely szerint véget ért Ronaldo és az orosz modell, Irina Shayk 2010 óta tartó románca, de mint tudjuk, nem zörög a haraszt.
A portál szerint sokatmondó, hogy Shayk nem vett részt a hétfői FIFA Gálán, pedig korábban minden díjátadóra elkísérte párját. Irina ráadásul Cristiano nélkül ünnepelte születésnapját, s az Instagram közösségi oldalra is olyan képeket tesz fel, amelyeken csak egyedül látható.

Mit tudhatunk erről a szépséges, 168 centiméter magas középpályásról? Többek között azt, hogy rendkívül sokoldalú. Részt vett kemény katonai kiképzésen, kicsit konyít a gazdasághoz, de még a politikában is feltalálja magát.

A Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Nadine Kessler 1988-ban Landstuhlban született, Weselbergben járt általános iskolába. 2007-ben Landstuhlban érettségizett, majd októberben katonai szolgálatra jelentkezett. A Bundeswehr warendorfi iskolájának sporttagozatához került. Első őrvezetőnek nevezték ki a hadseregben. Közben rekreációt tanult, 2012-ben sikeresen tette le záróvizsgáit.

Azóta egy reklámügynökségnél dolgozik. 2009-ben a szociáldemokrata SPD szárvidéki szervezete tagjaként bekerült a 13. szövetségi gyűlésbe: az 1224 főt számláló grémium feladata az elnök megválasztása. Akkor újraválasztották Horst Köhler hivatalban lévő államfőt.

Ralf Kellermann sikert sikerre halmozott 2013-ban és 2014-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN

Ralf Kellermann sikert sikerre halmozott 2013-ban és 2014-ben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN

Névjegy
Nadine Kessler (1988)
Bajnokok Ligája győztes (2010, 2013, 2014)
Német bajnok (2010, 2011, 2013, 2014)
DFB Kupagyőztes (2013)
A Bundesliga 2 gólkirálya (2006, 2007)
DFB terembajnok (2010)
Ralf Kellermann (1968)
Edzőként
Bajnokok Ligája győzelem (2013, 2014)
Bajnoki cím (2013, 2014)
DFB Kupagyőzelem (2013)

A hadsereg, a tanulás, no és a politika mellett azért a legfontosabb mindig a foci volt számára. Pályafutását az SV Herschberg együttesénél kezdte, majd az SC Weselbergnél rúgta a bőrt.

Sokáig fiúkkal egy csapatban szerepelt. Tehetségére felfigyelt több német csapat is, 2004-ben aztán az 1. FC Saarbrücken igazolta le. 16 éves volt ekkor. 2006-ban a Bundesliga másodosztálya déli csoportjának gólkirálya lett, de együttesével nem jutott fel az első osztályba.

2008-ban aztán óriási sikert ért el a Saabrbückennel: bejutottak a német kupa döntőjébe, itt azonban súlyos, 5-1 arányú vereséget szenvedtek.

Őt sem kerülték el a sérülések. 2008.május 12-én, a Wolfsburg elleni találkozón porcleválást szenvedett. Egy évvel később aztán feljutott a Saarbrückennel az első osztályba.

A szárvidéki csapatnál igazán imponáló mérleget mondhatott magáénak. Az első osztályban 17 mérkőzésen öt, a második vonalban pedig 35 találkozón 32-szer volt eredményes.

2009 nyarán csapattársával, Josephine Henninggel búcsút intett Saarbrückennek, s az 1. FFC Turbine Potsdam csapatához igazoltak. Itt aztán sikert sikerre halmoztak. Egy évvel később bajnoki címet ünnepelhettek, sőt, a női Bajnokok Ligáját is megnyerték. Kessler két éven keresztül erősítette a potsdamiakat, ez idő alatt 34 mérkőzésen 19 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját.

Közben azonban a Wolfsburgnál jelentősen meg akarták erősíteni a keretet, miután az együttes 2011-ben második helyen végzett a bajnokságban, ezzel története során első ízben megszerezte a jogot a Bajnokok Ligájában való indulásra. Ezért leigazolták Kesslert, aki valósággal szárnyakat adott a zöldeknek: 2013-ban ugyanis triplázott a gárda.

Nemcsak a bajnoki címet és a DFB Kupát hódította el, hanem a francia Olympique Lyon legyőzésével a Bajnokok Ligáját is elhódította. Utóbbi mérkőzésen törött orral és törött kézzel lépett pályára Nadine Kessler. Csodacsapat volt ez a maga nemében olyannyira, hogy egy évvel később ismét a Wolfsburg végzett a bajnokság élén, s újfent megnyerte a BL-trófeát. Ez volt Kessler harmadik BL-győzelme pályafutása során, s a negyedik bajnoki címe. Tavaly nyárig a Wolfsburgnál 60 mérkőzésén 31 alkalommal volt eredményes.

A válogatottal is megannyi sikert ünnepelhetett. Már 15 éves kora óta behívták a korosztályos válogatottakba, a nagyok között 2010. február 22-én, az Algarve Kupán mutatkozhatott be a finnek elleni 7-0-ás győzelemmel végződött mérkőzésen. Itt szerezte élete első válogatottbeli találatát, amit újabb kilenc követett. 2013-ban a válogatottal Európa-bajnoki címet szerzett, egy évvel később pedig Európa legjobb játékosának választották.

A hétfői női Aranylabda díjátadón kivételes emberségét is megmutatta, hiszen elmondta: elmondhatatlanul örül ugyan az elismerésnek, de a csodálatos pillanatot beárnyékolja Junior Malanda halála. A Wolfsburg férfi focicsapatának belga légiósa múlt hétvégén, autóbalesetben hunyt el. Mindössze 21 éves volt.

Nadine Kessler kedvenc posztja a középső középpálya, s ugyanolyan magas színvonalon játszik, akár egy gyengébb, akár egy erősebb ellenféllel szemben lép pályára. Átadásai rendszerint hajszálpontosak, s igen gólveszélyes. Edzője, Ralf Kellermann, akit hétfőn a FIFA Gálán a világ legjobb női csapatot irányító trénerének választottak, mondta róla: „Kessi csapatkapitányként hihetetlen teljesítményt nyújtott a teljes előző szezonban.”

A német válogatott nagyon is megérezte, Kessler hiányát, amikor sérülés miatt ki kellett hagynia egy-egy találkozót. „Szükség van ilyen vezető személyiségre, aki minden helyzetben feltalálja magát” – mondta Kellermann. Kessler igazi küzdő, bal lábát számos alkalommal kellett műteni. Most azt tartja a legfontosabb feladatnak, hogy mielőbb visszatérjen a pályára, mivel október óta, amikor műtéti beavatkozást hajtottak végre lábán, nem játszhat.

Talán Ralf Kellermann szakértelmére is szükség volt ahhoz, hogy Nadine Kessler igazi világklasszis, a földkerekség legjobb női labdarúgója legyen. Az 1968-ban született tréner játékosként sokáig az MSV Duisburg kapusa volt. Egy ideig az Oberligában, a harmadosztályban védett, majd 1989-ben a Bundesliga 2-ben. Ritkán mutathatta be képességeit, mivel az MSV első számú hálóőre Heribert Macherey volt. Első ízben 1990. május 17-én, az utolsó fordulóban kapott lehetőséget a profiligában, az Eintracht Braunschweig ellen.

Bár Kellermann azután is a klubnál maradt, hogy az 1991/92-es szezonban a Duisburg feljutott a Bundesliga 1-be, Wolfgang Kellner leigazolása után már csak harmadik számú kapusnak számított. Jóllehet megunván a mellőzöttséget ezután az FSV Frankfurthoz igazolt, ám itt is csak epizódszerepeket kapott. Az 1994/95-ös szezonban összesen kilencszer védhette együttese kapuját a Bundesliga 2-ben. Ezután több kisebb oberligás klubnál fordult meg.

Játékospályafutása után rögtön az edzői szakmát választotta. Kezdetben a körzeti ligában szereplő SV Brunsrode-Flechtrorf szakmai munkáját irányította, ezt követően aztán a Wolfsburghoz igazolt, ahol 2008-ban rábízták a női csapat szakmai munkájának irányítását. 2013-ban a már említett triplázással került a csúcsra, 2014-ben pedig együttesével megvédte a BL-, illetve a bajnoki címet. Méltán választották meg a tavalyi év legjobb női csapatot irányító edzőjének.

Szerző
Frissítve: 2015.01.14. 21:03