Devizapiac - Az autóhitelesek járhatnak a legrosszabbul

Publikálás dátuma
2015.01.15. 15:22
Illusztráció: Thinkstock
Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek - emelték ki a csütörtökön nyilatkozó devizapiaci elemzők.

A svájci jegybank csütörtökön délelőtt váratlanul eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a frank jelentősen erősödött az euróval és más devizákkal, így a forinttal szemben is. Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője egyelőre még nem tudta megmondani, hogy az egyszeri hatás meddig löki fel az euró árfolyamát, de az már historikus csúcsot is döntött, elérte a 326 forintot. A devizahitelesek jó részét a rögzített forintosítási árfolyam miatt nem érinti a svájci frank felértékelődése, azonban többek között az autóhiteleseknél továbbra is fennálló kitettség miatt a forint a szokásosnál nagyobb nyomás alatt volt - mondta. 

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szintén azt hangsúlyozta, hogy  főként az autóhiteleseket érinti negatívan az erősödő svájci frank. Elmondta: az árfolyamküszöb eltörlése miatt a forint 14-15 százalékkal gyengült a forint a svájci fizetőeszközzel szemben, valamint 1-1,5 százalékot az euróval szemben, ami valószínűleg tartós marad. Hozzátette: önmagában a svájci frank megerősödése csak korlátozott hatást fejtene ki a magyar gazdaságra, de az általános forintgyengülés - kockázatosabb befektetési eszköz - hosszabb távon az üzemanyagár stagnálásával, vagy emelkedésével járhat, az exportáló cégekre pozitívan hathat, míg az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat.

A szakember ugyanakkor megjegyezte: csak később derül ki, milyen hatások érvényesülhetnek, mivel a svájci jegybank lépése meglepő, még a devizapiacok is keresik az irányt. A forint gyengülése a frankkal szemben megmarad, a többi devizával kapcsolatban azonban még kérdéses - vélekedett. Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: óriási tehernövekedést okoz a svájci frank árfolyamának emelkedése azoknak a devizahiteleseknek, akiknek a forintosítással nem rögzítették a törlesztőrészletek árfolyamát, ezek jellemzően az autóhitelesek.

Saját becslése szerint mintegy kétmilliárd eurónyi élő devizahitel van svájci frankban, e hitelek tulajdonosainak a jelenlegi árfolyam fennmaradása esetén 15-20 százalékos törlesztőrészlet emelkedéssel kell számolniuk. Azok a devizahitelesek viszont örülhetnek, akiknek tavaly ősszel rendezték a helyzetét. Ezek azok a jelzáloghitelesek, akik 2015 januárjától már a forintosítás rögzített árfolyamán törlesztenek. 

Hozzátette, hogy a magyar bankrendszernek is egy újabb sokkot jelent ez, amit kezelni kell, de mindenesetre most jobb a helyzet, mintha a teljes devizahitel-állomány esetében kellene a problémát kezelni. A szakértő véleménye szerint a svájci jegybank lépését a deflációs félelmek indokolták. Svájcban, mint a világ többi részén is, attól tartanak, hogy az árak tartósan csökkenni fognak, és ez érdemben rontja a gazdaság kilátásait. A defláció megakadályozásához pedig gyengébb árfolyam kellene. 

A svájci jegybank eddig megváltozott meghatározott szinten tartotta a svájci frank árfolyamát az euróval szemben, most úgy döntött, hogy a már eddig is negatív alapkamat további csökkentésével próbálja védeni a saját gazdasága helyzetét. A döntés értelmében az irányadó ráta sávja mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett.

Samu János valószínűnek tartja, hogy ha nem sikerül az árfolyamot megfelelő szinten tartani, akkor a svájci jegybank tovább csökkenti a kamatot. Balásy Zsolt, az MKB Bank Zrt. részvénystratégája kommentárjában kifejtette: a svájci részvényindex omlása és a frank erősödése nem meglepő a svájci jegybank lépését követően, de a szélesebb részvénypiaci, a forint, valamint az olajpiaci reakciók a pániknak tudhatók be.

A részvénystratéga szintén furcsának véli, hogy a svájci részvényindex zuhanása egyúttal negatívan hat a legfontosabb kereskedelmi partner, Németország exportőr cégeire is. Balásy Zsolt meglátása szerint a heves piaci mozgások elől hirtelen minden piaci szereplő fedezékbe húzódik és így a kockázatosabbnak ítélt instrumentumok együtt esnek. Ezek közül az olaj, az euró a dollárral szemben, valamint a forint és az OTP részvények változása a legmarkánsabb.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint az árfolyamküszöb feladása váratlan, de racionális lépés a svájci jegybank részéről. Svájc ezzel egy erős jelzést küldött több ország, köztük Japán számára, miszerint a hosszú távú növekedés egyik fő feltétele, hogy hagyni kell, hogy a piac diktálja a devizaárfolyamokat - írja a szakember MTI-hez eljuttatott kommentárjában. A közgazdász előrejelzése szerint a kedélyek elcsitulása után a 1 és 1,05 svájci frank között fog stabilizálódni az euró árfolyama. A svájci frank erős, mert támogatja az ország adórendszere, egy hatékony és jól képzett társadalom, és egy hagyományosan jó minőségű kkv-szektor (amelyet a svájci jegybank mai lépése is kedvezően érintett) - vélekedett.

Szerző

Az amerikai Oracle is a stratégiai partner lett

Stratégiai megállapodást írtak alá a magyar kormány és az amerikai Oracle vállalat képviselői csütörtökön Budapesten; a kaliforniai székhelyű informatikai óriáscég magyarországi leányvállalata immár a tizedik, Magyarországon befektető amerikai vállalat, amellyel a magyar kormány stratégiai partnerséget kötött.

A  Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a stratégiai partnerségről szóló megállapodás ünnepélyes aláírásán azt mondta: sokan szeretnék kivetíteni a magyar-amerikai politikai kapcsolatokban jelentkező nehézségeket a gazdasági együttműködésre, de szó sincs erről. A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok kiválóan fejlődnek, ezt bizonyítja a mai megállapodás is - mondta Magyar Levente.

Szerző

Döbbenetes zuhanás: este majdnem 312 a forint/svájci frank

Publikálás dátuma
2015.01.15. 12:54
Illusztráció/Thinkstock
Nem várt esemény okoz pánikot a pénz- és tőkepiacokon, a svájci jegybank ma váratlanul feladta az euró/frank árfolyamát, ami 2011 óta életben volt. Mind a mai napig a Svájci Nemzeti Bank (SNB) védte a valutáját, legfeljebb 1,20 frankot adtak egy euróért, és ha eltértek volna a jegyzések, akkor beavatkoztak devizájuk védelmében.  

Szakértők szerint az Európai Bíróság tegnapi döntése állhat a háttérben. Az történt ugyanis, hogy tegnap az Európai Bíróság jogászai úgy találták, hogy az Európai Központi Bank vásárolhat európai állampapírokat, vagyis nem gördítenek akadályt a bírák.. Így január 22- én, a görög választások előtt születhet valami döntés az „európai QE-ről”. Vagyis talán elkerülhető a görögök távozása az euróövezetből. A bank tájékoztatása ma negyed kettőkor várható. 

Ma 12.15-kor valamennyi vezető deviza árfolyama történelmi rekordot döntött:

Aktuális adatok 19:00 perckor: 

Gyengült, árfolyammélypontot ért el csütörtökön a forint a svájci jegybank nemzetközi devizapiacokat megrendítő, váratlan intézkedése miatt.  A svájci frank jegyzése csütörtök kora reggel még 266,27 forinton állt, gyakorlatilag az előző estivel megegyező szinten. Este hét órakor a svájci frankot 311,80 forinton jegyezték, ami a forint 17 százalékos gyengülésének felel meg a kora reggeli árfolyamához képest.

A svájci jegybanki bejelentésre a frank jegyzése rövid időre 430,16 forintig szökött fel, ami egyúttal a forint mindenkori árfolyammélypontja is lett a svájci frankkal szemben. A kötések többségéhez viszonyítva azonban a 430-as kiugró értéket utólag kereskedői "elütésként" értékelték a piacon (340 helyett). A 430-ast leszámítva a következő legmagasabb jegyzés 386,80 forint volt. A frank korábbi legmagasabb, 2011 augusztusi 273,42 forintos jegyzésénél még ez utóbbi árfolyam is 30 százalékkal gyengébb forintot képvisel.

Az euró 319,79 forinton kezdte a napot csütörtökön és kora délelőtt, a svájci jegybank bejelentése előtt még erősödött is valamelyest. Napközben az árfolyam 318,66 és 327,60 forint között alakult. Az euró csütörtöki legmagasabb jegyzése a forint új történelmi árfolyammélypontja is lett egyúttal. Az előző csúcs a 2012 január eleji 324,27 forint volt. Este hét órakor az euró jegyzése 322,69 forinton állt. A forint reggel óta így közel egy százalékkal gyengült az euróval szemben.

A dollárt kora reggel 271,79 forinton jegyezték, este hétkor pedig 277,92 forinton. A legmagasabb jegyzés 280,28 forint volt csütörtökön. A japán jen jegyzése a kora reggeli 2,3074 forintról 2,3809 forintra emelkedett estére. A jen árfolyama még messze van a 2012 január eleji 3,2824 forintos történelmi csúcstól. Az euró jegyzése a kora reggeli 1,1764 dollárról estére 1,1606-ra csökkent. A legalacsonyabb jegyzés 1,1568 dollár volt csütörtökön.

 A pénz- és tőkepiac csütörtöki helyzetét nyomon kísérjük.

A svájci központi bank közleménye szerint az árfolyamküszöböt egy olyan időszakban vezették be, amikor rendkívül felülértékelt volt a frank, és nagy volt a bizalmatlanság szintje a pénzügyi piacokon. A bank szerint a frank árfolyama még mindig magas, de összességében már nem annyira felülértékelt, mint az árfolyamküszöb bevezetésekor. A svájci jegybank szerint az elmúlt időszakban eltérően változtak az egyes jegybankok monetáris politikái. Az euró gyengült a dollárral szemben, ez pedig gyengítette a frankot a dollárral szemben. A bank véleménye szerint a jelenlegi körülmények között nem indokolt az euróval szembeni árfolyamküszöb fenntartása.

A döntés következtében a forint elképesztően nagyot esett a frankkal szemben, a legmagasabb kötés a Bloomberg szerint 378 forinton született - írta az Index. A Buda Cash adatai szerint az első pánikszerű piaci reakció után sem rendeződött vissza a piac: a portál szerint az egyik pénzváltóval is, ahol 450 forintos CHF-árat mondtak. A frank erősödése a magyar devizahitelesek közül azokat nem érinti, akikre vonatkozik a forintosítás, ám nagyon sokan vannak, akikre ez nem vonatkozik. 

A svájci jegybank arról is döntött, hogy a 3 hónapos frank Libor (a globális irányadó bankközi kamatláb) irányadó sávja mostantól mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett. A jegybank jelentősen csökkenti a látra szóló betétek kamatát is, 0,5 százalékról mínusz 0,75 százalékra, hogy az árfolyamküszöb eltörlése ne okozza a monetáris helyzet szükségtelen romlását. A jegybank közleménye szerint a jövőben is figyelemmel kísérik a devizaárfolyamok alakulását a monetáris politika kialakításánál.

A svájci gazdaság megsínyli az árfolyamküszöb eltörlését

A svájci gazdaság minden bizonnyal jelentősen megsínyli az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan eltörlését, amely után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett - vélekedtek a svájci jegybank (SNB) csütörtöki lépése után londoni pénzügyi elemzők. Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető európai közgazdásza közölte: a ház az SNB lépése nyomán arra számít, hogy a svájci frank euróárfolyama az 1:1-es paritás környékén zárja az idei évet a jegybank által 2011 ősze óta 1,20 frank/euró körüli szinten tartott árfolyam helyett. A Capital Economics emiatt 1,5 százalékról 1 százalékra rontotta az idei svájci GDP-növekedésre szóló előrejelzését, 2016-ra pedig mindössze 0,5 százalékos növekedést vár az eddigi prognózisában szereplő 2 százalék helyett.

MNB: A devizahitelek törlesztője nem emelkedhet

A lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztőrészlete már nem emelkedhet, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014 novemberében előre rögzítette a deviza alapú fogyasztói jelzáloghitelek átváltási árfolyamát. Az intézkedés 700 milliárdos adósságnövekedéstől mentette meg a devizahiteleseket - reagált az MNB a svájci frank jelentős erősödésére.

Az MNB felidézi, hogy mintegy 9 milliárd eurót biztosított a nemzetközi tartalékából az elszámoláshoz és a forintosításhoz. Mindez lehetővé tette, hogy a forintosítási törvénynek megfelelően a bankok 2015. február 1-jén a svájci frank alapú jelzáloghiteleket 256,5 forintos árfolyamon átválthassák. A devizahitelesek már 2015. január 1. óta is ezen a rögzített átváltási árfolyamon fizetik a törlesztőrészleteiket, így a svájci frank erősödése őket nem érinti.

A svájci bejelentést követő első heves árfolyammozgások csillapodása után a csütörtöki hivatalos svájci frank árfolyam 319,27 forint volt. "Ez azt jelenti, hogy ha nem történt volna meg a forintosítás, akkor ezen árfolyam fennmaradása esetén a svájci frank hitelesek törlesztőrészlete 25 százalékkal emelkedne, ami egy átlagos svájci frank hiteles esetében 15 ezer forintos havi törlesztőrészlet-emelkedést okozna" - írta a jegybank. A teljes háztartási szegmensre nézve a svájci frank erősödése közel 700 milliárd forintos adósságnövekedést jelentett volna. Az árfolyamvolatilitás egyértelműen nemzetközi tendenciákhoz köthető, a magyar gazdaságra és a pénzügyi rendszer stabilitására visszafogott hatással bír, 2014 végéig minden bank gondoskodott a svájci frank euró fejében történő beszerzéséről - áll az MNB közleményében.

Bankszövetség: Nem hat lényegesen a bankokra a svájci jegybank lépése

A Svájci Központi Bank (SNB) csütörtöki lépésének nincs meghatározó hatása a deviza-jelzáloghitelezéssel érintett kereskedelmi bankokra, mivel a pénzintézetek 9 milliárd euró deviza vásárlásával lefedezték árfolyam kitettségüket - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára csütörtökön. Kovács Levente kiemelte: a bankok a 9 milliárd euró devizát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014 őszén kiírt devizaértékesítési tendereken vették meg. 

A bankszövetség főtitkára rámutatott: "indokolt és helyes döntés volt az árfolyamkockázat kivezetése a lakossági jelzáloghitelezés területéről, melyben a kereskedelmi bankszektor szorosan együttműködik a jegybankkal és a kormánnyal." Kovács Levente hozzáfűzte: a jelzálogkölcsönnel rendelkező lakossági ügyfelek számára biztonságot hoznak a januártól rögzített forint árfolyammal számolt törlesztőrészletek és a tavaszi forintosítás. 

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a frank erősödése

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek - emelték ki a távirati irodának nyilatkozó devizapiaci elemzők. Arra is figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szintén azt hangsúlyozta, hogy  főként az autóhiteleseket érinti negatívan az erősödő svájci frank. Elmondta: az árfolyamküszöb eltörlése miatt a forint 14-15 százalékkal gyengült a forint a svájci fizetőeszközzel szemben, valamint 1-1,5 százalékot az euróval szemben, ami valószínűleg tartós marad. Hozzátette: önmagában a svájci frank megerősödése csak korlátozott hatást fejtene ki a magyar gazdaságra, de az általános forintgyengülés - kockázatosabb befektetési eszköz - hosszabb távon az üzemanyagár stagnálásával, vagy emelkedésével járhat, az exportáló cégekre pozitívan hathat, míg az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint az árfolyamküszöb feladása váratlan, de racionális lépés a svájci jegybank részéről. Svájc ezzel egy erős jelzést küldött több ország, köztük Japán számára, miszerint a hosszú távú növekedés egyik fő feltétele, hogy hagyni kell, hogy a piac diktálja a devizaárfolyamokat - írja a szakember kommentárjában. A közgazdász előrejelzése szerint a kedélyek elcsitulása után a 1 és 1,05 svájci frank között fog stabilizálódni az euró árfolyama. A svájci frank erős, mert támogatja az ország adórendszere, egy hatékony és jól képzett társadalom, és egy hagyományosan jó minőségű kkv-szektor (amelyet a svájci jegybank mai lépése is kedvezően érintett) - vélekedett.

 Londoni elemzők: piaci intervenciót kell végrehajtania a svájci jegybanknak

Szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz a svájci jegybank (SNB) devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett - vélekedtek az SNB csütörtöki lépése után londoni pénzügyi elemzők. Jennifer McKeown, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető európai közgazdásza "meglepőnek" nevezte a 2011 őszén kijelölt 1,20 svájci frank/eurós alsó árfolyam-tűréshatár hirtelen feladását.

A szakértő szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank (EKB) jövő heti kamatdöntő ülésén szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklust jelent be.

A cikk a következő oldalon folytatódik a szaktárca-, illetve az ellenzék reagálásával 

Szerző
Frissítve: 2015.01.15. 20:33