A BKK alapvető vizsgálatot mulasztott el

Publikálás dátuma
2015.01.15. 16:22
FOTÓ: Népszava
Megdöbbenve értesültünk róla, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapvető vizsgálatot mulasztott el az 1-es villamos Rákóczi hídi átvezetésénél. Az új villamosszakasz átadása előtt néhány héttel így nem tudjuk, hogy a híd elbírja-e egyáltalán a villamosforgalmat - írta az MSZP sajtközleményében.

A mulasztás súlyosságát mutatja, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság a BKK helyett is elrendelte a híd próbaterhelését. Értetlenül állunk az előtt, hogy az előző BKK-vezetésnek miért nem rendelte el ezt az alapvető vizsgálatot. Mulasztásuk közvetve a budapesti utasok életét, testi épségét tehette volna kockára.

Felszólítjuk a BKK új vezetését, hogy a jövőben lényegesen körültekintőbben járjanak el, és a Rákóczi hídi villamosszakaszt is beleértve minden fejlesztést csak akkor adjanak át a budapestieknek, ha azok minden kétséget kizáróan elkészültek, használatuk tökéletesen biztonságos! - szólított fel Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Szerző
Témák
BKK 1-es villamos

400 ezer háztartáson csattan a forint zuhanása

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a forint gyengülésének árát közel 400 ezer devizahiteles fizetheti meg havi törlesztőrészletének megtöbbszöröződésével - írta csütörtöki közleményében a párt gazdasági kabinetjének vezetője.

Tordai Bence úgy fogalmazott, a PM többször elmondta, a "bóvli gazdaságpolitika" eredménye az ingatag forint. Délelőtt a forint "bezuhant" a svájci frankkal szemben és pár percre elérte a hihetetlennek tűnő 400 forintos határt is, ez bebizonyította, hogy a forint stabilitása csak látszólagos, mert egy erősebb devizapiaci vihar azonnal felborította a forint árfolyamát - tette hozzá.

Ennél is súlyosabbnak tartja, hogy akár 400 ezer, nem lakáscélú hitellel rendelkező háztartásban is többszörösére ugorhat a fizetendő havi törlesztőrészlet. Jelentősen gyengült a forint, miután a svájci központi bank (SNB) csütörtök délelőtt eltörölte a franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Fél egy környékén a jelentős kilengések után a svájci frankot 315, az eurót 323 forint környékén jegyezték.

Szerző
Témák
forint deviza PM

Orbán az adónkból "orosz oligarchákat" támogat?

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul bontsa fel az energiakereskedelemmel foglalkozó MET Zrt. és Magyarország között fennálló összes szerződést. Erről Kerék-Bárczy Szabolcs beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

DK elnökségének tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gázkereskedelem alapvetően két, egy viszonylag drágább orosz és egy lényegesen olcsóbb szabadpiaci forrásból táplálkozik. A magyar állam lehetővé tette, hogy a MET Zrt. közvetítőként hozzájuthasson az olcsó, szabadpiacon beszerezhető gázhoz, a cég viszont a beszerzési árnál lényegesen drágábban juttatja el a magyar fogyasztókhoz a szabadpiacon vásárolt gázt - mondta.

A cég tisztázatlan tulajdonosi hátteréről beszélő Kerék-Bárczy Szabolcs felszólította Orbán Viktort, haladéktalanul tájékoztassa az Országgyűlést, hogy miért támogat magyar adófizetők pénzéből "orosz oligarchákat és magyar oligarchákat". Egyúttal azt is kérte, hogy a kormányfő haladéktalanul bontsa fel az összes, a MET Zrt.-vel kötött szerződést. Emellett arra is felszólította a kormányfőt, számoljon be arról, hogy személyesen vagy strómanokon keresztül van-e érdekeltsége a MET-ben vagy bármely másik, Magyarországgal kapcsolatban álló gázkereskedelmi vállalkozásban.

Miniszterelnöki Sajtóiroda: Orbán Viktornak nincs cége
A miniszterelnöknek semmilyen vállalkozása nincs, így energetikai céggel sem rendelkezik, aki mást állít, az jogi eljárással lesz kénytelen szembenézni - így reagált az MTI-nek a Kerék-Bárczy Szabolcs (DK) csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.Orbán Viktor miniszterelnök arra kéri a DK politikusát, hogy "sunnyogó kérdések helyett bátran fogalmazza meg állításait, és egyben vállalja ennek következményeit" - áll a reagálásban.

 

Szerző