Előfizetés

Terrorellenes akció - Ketten meghaltak (VIDEÓ)

Terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség csütörtök délután a kelet-belgiumi Verviers-ben, a német határ közelében. A belga államügyészség szóvivőjének esti brüsszeli tájékoztatása szerint két ember életét vesztette, egy személy megsebesült. Hozzátette: az érintettek azon voltak, hogy jelentős terrorcselekményt kövessenek el Belgiumban.

Nincs rendőr az áldozatok között - közölte Eric van der Sypt szóvivő, és egyben megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Szíriából visszatért iszlamista radikálisok ellenőrzése során dördültek el a lövések. Az ilyen, "külföldi harcosoknak" nevezett visszatérőket nagyon veszélyes személyeknek tekintik Nyugat-Európában, hiszen az érintettek a harci tapasztalatok megszerzése mellett terrorista akciók kivitelezésének a módszereit is elsajátítják.  

Beszámolója szerint a gyanúsítottak ellen már korábban vizsgálat indult. Amikor a rendőrök megközelítették őket Verviers-ben, azonnal tüzet nyitottak. Nagyon alaposan fel voltak szerelkezve automata fegyverekkel - tette hozzá Van der Sypt. A terrorellenes akció helyszíne a város központjának közelében volt, nem messze a pályaudvartól, egy pékségnél. 

Belga médiabeszámolók, illetve közösségi médiafelületeken megosztott értesülések szerint robbanások, illetve lövések hallatszottak. Egy szemtanú a Le Soir című lapnak azt mondta: este hat óra tájban a város igazságügyi hivatala közelében két robbanást hallott, és két, 25-30 év körüli, "észak-afrikainak látszó", fekete ruhát viselő férfi szaladt át az úton. A rendőrség ezután lezárta a környéket.

Az államügyészség közölte, hogy további terroristaellenes hatósági akciók folynak szerte Belgiumban, médiaértesülések szerint egyebek közt Brüsszelben, valamint a főváros közelében fekvő Vilvoordéban. Egy brüsszeli metróállomáson egy - állítólag felfegyverzett - férfi muszlim jelszavakat kiáltozott, de sikerült kereket oldania az érkező rendőrök elől. A terrorkészültséget a második legnagyobb szintre emelték az országban.  

A fővárostól délre található Charleroi-ban őrizetbe vettek egy embert, aki azt állítja, hogy autót tervezett vásárolni annak az Amedy Coulibalynak a feleségétől, aki egy párizsi kóser élelmiszerboltban a múlt héten vérengzést követett el, és akit a rendőrök agyonlőttek. A hatóságok illegális fegyverügylet nyomára bukkantak az őrizetbe vett személlyel kapcsolatban.

Francia állampolgárságot kapott a kóser bolt eladója

Franciaország állampolgárságot adományoz Lassana Bathilynak, annak a mali származású muzulmán vallású férfinak, aki több zsidónak megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején - jelentette be csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Az állampolgársági avatásra kedden kerül sor, a "bravúros tett" kitüntetéseként. A 2006 óta Franciaországban élő, 24 éves Bathily 2014 júliusában nyújtotta be állampolgársági kérelmét a francia hatóságoknak. A mali férfi annak a kóser élelmiszerboltnak az alkalmazottja, ahova a múlt heti franciaországi terrortámadásainak egyik elkövetője, Amedy Coulibaly pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be, majd azonnal megölt négy embert és mintegy tíz ember túszul ejtett. 

Az alkalmazott eközben 15 embert elrejtett egy alagsori hűtőkamrában. Miután a túszejtő rájött, hogy a vásárlók egy része elbújt az alagsorban, leküldte értük az egyik túszt. Bathily megpróbálta őket lebeszélni arról, hogy felmenjenek, s azt javasolta nekik, hogy szökjenek meg vele együtt a vészkijáraton. A túszok közül azonban senki nem merte követni, mert féltek attól, hogy az esetleges zaj gyanút kelt a terroristában.

Lassana Bathily így egyedül szökött meg. A rendőrök azonnal megbilincselték és egy órán át hallgatták ki. Ő maximálisan segítette a rendőri erők munkáját, lerajzolta a bolt alaprajzát, átadta a zárak kulcsait és pontos részletekkel szolgált ahhoz, hogy az elitalakulatok előkészíthessék a túszok kiszabadítását.

"Nem zsidókat, hanem embereket bújtattam" - mondta a férfi BFM hírtelevíziónak. Lassana Bathilynak személyesen mondott köszönetet Francois Hollande francia államfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A férfi azt mondta, hogy nincs jól, miután a pénteki túszejtésben elvesztette a barátját, aki nagyon fiatal volt. A 20 éves Yohan Cohenről beszélt, aki szintén a bolt alkalmazottja volt. Ő az egyike a négy zsidónak, akit megölt Amédy Coulibaly. Lassana Bathily vallását gyakorló muzulmánként négy éve dolgozik a kelet-párizsi kóser boltban, ahol zsidók mellett más muzulmánokat is alkalmaznak.

Lázár: készülhet az új közbeszerzési törvény

Publikálás dátuma
2015.01.15. 19:28
Lázár János sajtótájékoztatót tart a korábbi felvételen. FOTÓ: Népszava
A brüsszeli testület új közbeszerzési tervet kért a kormánytól, amelyet decemberben küldtek el, a bizottság pedig "tárgyalásra és megvalósításra alkalmasnak" találta. Ennek keretében új közbeszerzési törvény is készül Magyarországon. Az Európai Bizottság a kormány által benyújtott úgynevezett operatív programok (OP) többségét "de facto" elfogadta, és ezeknél áprilisban megkezdődhet a pályázatok kiírása - közölte magyar újságírókkal csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután megbeszéléseket folytatott Corina Cretu fejlesztéspolitikáért felelős uniós biztossal Brüsszelben.

A miniszter elmondta, hogy a 2014-2020-as pénzügyi időszak vidékfejlesztési, halászati, valamint a közigazgatás korszerűsítését szolgáló OP ügye maradt még nyitva. Lázár János  tájékoztatott arról, hogy a brüsszeli testület új közbeszerzési tervet is kért a kormánytól, amelyet decemberben küldtek el, a bizottság pedig "tárgyalásra és megvalósításra alkalmasnak" találta. Ennek keretében új közbeszerzési törvény is készül Magyarországon. 

Idén 2100 uniós forrásra van szükség

Nagy kihívásnak nevezte csütörtökön Lázár János Brüsszelben, hogy Magyarországnak az idei év folyamán 2100 milliárd forint uniós forrást kell lehívnia. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: 2014 decemberéig Magyarország 6880 milliárd forintot fizetett ki, egyedül a tavalyi évben 1863 milliárd forintot folyósítottak. Ezzel Magyarország a 2007 és 2013 között rendelkezésre álló keret 80 százalékát fizette ki, amiből 75 százalékot Brüsszel már át is utalt. Lázár János közölte azt is: a kormány akciótervet készít, amelyben minden tárca számára meghatározza, mennyi uniós forrást kell idén lehívnia.

Lázár még az idén lezárná az "aszfaltügyet"

Még az idei évben szeretne pontot tenni Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az úgynevezett aszfaltügyre, amelyben potenciálisan 100 milliárd forintnál is több pénz forog kockán - mondta a miniszter a sajtótájékoztatón. A politikus emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság korábban már jóváhagyott útépítési projekteket vett ismét elő, megállapítva, hogy a magyar pályázati kiírás szabálytalanul korlátozta a piaci versenyt, és azt javasolta, hogy ha Magyarország ezt elismeri, akkor a költségvetés fizessen 25 százalékos, 100-150 millliárdos úgynevezett korrekciót, büntetést. 

Ezt a kormány nem fogadta el, mert egyrészt nem tartja méltányosnak, hogy korábban jóváhagyott projekteket nyitottak meg ismét, valamint úgy ítéli meg, egyes esetekben igenis jobb minőségű út épült, ha volt a közelben aszfaltgyár.  Brüsszel azt kifogásolta, hogy egyes útépítéseknél csak olyan cégek indulhattak, amelyek rendelkeztek a közelben aszfalt-előállító teleppel.