Megint a Sziget lett a legjobb

Publikálás dátuma
2015.01.16. 06:50
Gerendai Károly Fotó: Népszava
A Sziget - 2012 után - ismét Európa legjobb nagyfesztiválja lett az European Festival Awards versenyén - jelentették be a hollandiai Groningenben.

A Sziget olyan rendezvényeket előzött meg kategóriájában, mint a Roskilde, a Tomorrowland, a Rock Werchter vagy a Rock am Ring. "Hihetetlen, hogy második alkalommal is elnyertük ezt a jelentős díjat ebben az erős mezőnyben" - mondta a Sziget Szervezőiroda közleménye szerint Gerendai Károly, a Sziget főszervezője.

Úgy vélte, az utóbbi évek fejlesztései, a szolgáltatások bővítése, az izgalmas látványvilág valamint a kulturális sokszínűség, a nemzetköziségéből és a változatos programkínálatból adódó egyedi hangulat mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a Sziget megerősítette pozícióját és ismét megszerezte az öreg kontinens legjobb nagyfesztiváljának járó elismerést.

Szerző
Frissítve: 2015.01.15. 21:14

Erős mezőny a szoborért

Publikálás dátuma
2015.01.16. 06:47
Nagy versengés, izgalmas menet várható a legjobb férfi főszereplőnek járó szoborért is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER
Fej-fej mellett áll a versenyben két nagyszerű film az Oscar-díjért: a Birdman és a Grand Budapest Hotel kilenc-kilenc kategóriában került be a végső menetbe. A legjobb rendező díjáért mindkét alkotással ott van a rajtvonalon Alejandro González Inárritu, illetve Wes Anderson is.

Még el sem ült el a Golden Globe-díjak keltette izgalom a filmvilágban, már itt az újabb hullám: nyilvánosságra hozták a február 22-én kiosztásra váró Oscar-díjak jelöltjeit. A nagy versengésben egyelőre fej-fej mellett menetel a cél felé két remek mozi, a tegnaptól már nálunk is látható Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) Alejandro González Inárritu rendezésében, illetve a korábban bemutatott Wes Anderson-remek, a Grand Budapest Hotel.

A Golden Globe-on elöl végzett Sráckor is a lista élén áll, bár ezúttal csak 6 jelöléssel. de tudjuk, nem a számok, hanem a valóban elnyert szobrok adják ki az eredményt. E tekintetben, őszinte bánatunkra, reményeink szertefoszlottak, mert a nemzetközi sikerszériát befutott animációs diplomafilm, a Symphony No. 42., amellyel Bucsi Réka ifjú rendező az utolsó pillanatig ott volt a jelölések küszöbén, mégsem került be az Oscar-várományosok közé.

Tehát ez a díjkiosztás is, mint már egy jó ideje, nekünk érdek nélküli mulatság lesz. De hogy izgalmas lesz, azt éppen a két „zászlóshajó” sajátos jellege mutatja. Egy finomabb, intellektuálisabb ízlés látszik felütni a fejét a szavazók között. Ugyanis mind a Grand Budapest Hotel, mind a Birdman a teljesen egyéni filmes szemléletével ugrik ki.

Mindkettő olyan eredetiséggel keveri a valóságot a képzelettel, a szürreálist a reálissal, a drámait a játékossal, a szomorút a komikussal, hogy az kiemeli alkotóikat a sorból. Persze, hogy mit váltanak be a jelölések szoborrá, az azért mindig lutri. A legjobb filmek – ezúttal nem kilences, hanem nyolcas – listáján idén van néhány olyan, amely csak a következő hetekben kerül a hazai mozikba, de van még egy korábban látott, különlegesség, és ez a 12 éven át készült Sráckor.

Richard Linklater nemcsak a legjobb film, hanem a legjobb rendező Oscar-várományosa is ezzel a páratlan játékfilmes teljesítményével. Mint ahogy szokatlan filmjeikkel Inarritu és Anderson is ott van a legjobb rendezők ötös listáján. A legjobb film díjáért versenyez még A mindenség elmélete is (a jövő héttől már látható nálunk), de rendezője nem került a jelöltek közé.

A mondhatni lehetetlen megkísértésének számító vállalkozás, a sem beszélni, sem mozogni nem képes zseniális univerzum-tudós. Stephen Hawking regényes életrajzfilmje viszont két főszereplőjét röpítette az Oscar küszöbéig: a mindenség titkait kutató Hawkins életre keltője, Eddie Redmayne mellett a feleségét alakító Felicity Jones is ott van a legjobb főszereplők kiemelt listáján. Teljes joggal.

És miután a legjobb filmek Oscarjára jelöltek listája nyolc címet tartalmaz, a rendezői pedig csak ötöt, már eleve nem fedik egymást e nagyon szorosan összetartozó kategóriák. Ám a legjobb film díjának várományosai között ott van az Amerikai mesterlövész (nemsokára ezt is látjuk), a Selma és a Whiplash, de rendezőik lemaradtak a várományosok közül, míg a nemsokára nálunk is már ugyancsak látható Foxcatcher rendezője, Bennet Miller megkaphatja a rendezői szobrocskát, akárcsak a Kódjátszmáért Morten Tyldum rendező.

Ők innen nézve sötét lovak, nem ismerjük a filmjüket, bár ahogy ez minden évben szokás, a tippelés, mintha csak a lovin lennénk, ettől a pillanattól már valószínűleg meg is indult a filmvilág befutóira. Ha csak Inarritut, Andersont és a Sráckorért Linklatert vesszük a rendezői Oscar szempontjából – nagy versenyre számíthatunk. A maga módján egyikük sem mindennapi művészi alkat és valamennyien alaposan eltérnek a jó mesteremberektől.

Nagy versengés, izgalmas menet várható a legjobb férfi főszereplőnek járó szoborért is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER

Nagy versengés, izgalmas menet várható a legjobb férfi főszereplőnek járó szoborért is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KEVIN WINTER

A színészi jelölések megítélésében a hazai néző nincs túl előnyös helyzetben, hiszen az öt jelölt között egyedül Michael Keaton teljesítménye ismert, ha valaki azonnal elrohant megnézni a Birdmant az első este. Keaton nagyon érdekes szerepet kapott Inarritutól, és ebben remekül hozza a figurát. Nagyon félre lehetett volna játszani ezt a sztárból színésszé válni akaró szerepet, de hogy ez nem történt meg, az a nagy teljesítmény.

Keaton megérdemli a jelölést, ahogy a Golden Globe-ot is megérdemelte, de ettől nem lesz nagyobb, nem lesz átütő színész. Ő marad középen, még ha most jó is. Aki nagy, átütő színész, az mellette Edward Norton a Birdmanben, nagyon érthető, hogy meg is kapta a legjobb férfi mellékszereplő jelölés egyikét.

A legjobb színészi Oscarra Steve Carrell, Bradley Cooper is várakozik immár, de aki emberfelettit alakított, az Eddie Redmayne a teljesen béna Hawking szerepében. Ez az Oscar is egy izgalmas menet lesz, az biztos, hiszen – számtalan Oscar is bizonyíték rá - Hollywood imádja a kripliket, pontosabban a kripli szerepben sziporkázó színészeket. Ez igazi sziporka.

A női főszereplők jelöltjei között ott van az zseniális francia színésznő, Marion Cotillard, aki az Oscar küszöbéig reptette a Dardenne-testvérek remek filmjét, a Két nap, egy éjszakát. Amely ugyan lemaradt a legjobb idegen nyelvű Oscar-jelöltek listájáról, mert Mauritania filmje, a Timbuktu került be a különböző listákról ismertek közül a mostani jelöltek közé. Az idegennyelvű filmek Oscarjára jelölt: az orosz Leviatan, a lengyel Ida, az argentin Eszeveszett mesék és az észt Tangerine. Ha a dráma vonzza inkább a szavazókat, akkor a Leviatannak van esélye, ha a fekete humor, akkor az Eszeveszett mesék lesz a befutó.

Az Oscar-jelölt női főszereplők között most ott van Julienne Moore is, aki, bármily meghökkentő, még nem nyert Oscar-díjat (sem Golden Globe-ot), ámbár Berlin, Velence és Cannes már elismerte őt díjjal. Most a Still Alice című film révén van rá lehetőség, hogy ne csak Európa, hanem Amerika is díjazza a legjobbak között. Mellette a ringben van Reese Witherspoon is, aki már kapott Oscart a Nyughatatlan főszerepéért, most itt az alkalom, hogy duplázzon a Vadon című filmjével.

A női mellékszereplők listája is érdekes: a Sráckorban Patricia Arquette 12 éven át folytatott munkáját ismerné el az Oscar, de ott van a névsorban a nagyszerű Emma Stone a Birdmanből, meg még Keira Knightley (Kódjátszma), a szintén kiváló (és már Oscar-díjas) Laura Dern (Vadon) és az Oscar-csúcsot megint megostromló Meryl Streep (Vadregény) is. És mert mindig a színészek keltik a legnagyobb érdeklődést, a férfi mellékszereplők is kemény tippelést válthatnak ki.

Az eddig látott filmekből Oscar-jelölt lett Ethan Hawke (Sráckor) és Edward Norton (Birdman), de nemsokára látjuk Mark Ruffalo (Foxcatcher) és a különleges J.K. Simmons (Whiplash) alakítását. Addig pedig mindenki megteheti a maga tétjét, hogy kik lesznek február 22-én az aranyozott szobor tulajdonosai.

A főbb kategóriák jelöltjei
Legjobb film:
Amerikai mesterlövész
Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)
Sráckor
A Grand Budapest Hotel
Kódjátszma
Selma
A mindenség elmélete
Whiplash
Legjobb rendező:
Alejandro Gonzalez Inárritu (Birdman
)Richard Linklater (Sráckor)
Bennett Miller (Foxcatcher)
Wes Anderson (A Grand Budapest Hotel)
Morten Tyldum (Kódjátszma)
Legjobb női főszereplő:
Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka)
Felicity Jones (A mindenség elmélete)
Julianne Moore (Still Alice)
Rosamund Pike (Holtodiglan)
Reese Witherspoon (Vadon)
Legjobb férfi főszereplő:
Steve Carell (Foxcatcher)
Bradley Cooper (Amerikai mesterlövész)
Benedict Cumberbatch (Kódjátszma)
Michael Keaton (Birdman)
Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)Szerző

Hungarikum lehet a magyar szinkron (Videó!)

Publikálás dátuma
2015.01.15. 22:24
Illusztráció: Thinkstock
2015-ben 80 éves lesz a szinkron szakmája itthon, ezért több színész összefogott, hogy a magyar szinkront hungarikummá tegye - írja az Origó.

Az első magyar szinkron elkészítését 1935 novemberében kezdték el a Magyar Film Iroda műtermében. Az alkotók dramaturgnak Lakner Artúr írót kérték fel, az ő feladata volt, hogy a Négy és fél muskétás című film német szövegét magyarra igazítsa át.

2015-ben lesz 80 éves a szakma, ezért több színész összefogott, hogy legendássá vált  magyar szinkront hungarikummá tegye - írja az Origó.

A hungarikum jelentése

A közösségi oltalom alatt álló hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, ami 2012. július 1-jével lépett hatályba, pontosan meghatározza, hogy mi is számít hungarikumnak. "Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum." - írja a Wikipédia.

A szinkronszínész Tóth Dorottya írt egy petíciót, melyet aláírva mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar szinkron hungarikum lehessen. A petíciót itt lehet aláírni: Legyen a Magyar Szinkron Hungarikum!

Szerző