Előfizetés

Bojkottálta az elnök beiktatását az ellenzék

Jókora késéssel, tegnap iktatták be hivatalába az új mozambiki elnököt, Filipe Nyusit. A Frelimo pártot képviselő politikus, volt védelmi miniszter tavaly október 15-én nyert az elnökválasztáson, s bár az alkotmánybíróság december 29-én megerősítette az eredményt, ellenfele, Afonso Dhlakama, a Renamo képviseletében választási csalással vádolta a kormányzó pártot, s az ország kettészakításával fenyegetett.

 Az ellenzéki vezető bojkottálta a maputói beiktatási ünnepséget, pár napja a parlamenti eskütételről is távol maradtak a Renamo képviselői. A Frelimo és a Renamo másfél évtizedes polgárháború után 1992-ben békemegállapodást írt alá, 1994-ben tartották az első többpárti választást. A Frelimo, volt marxista felszabadítási mozgalom a függetlenség kivívása óta diktatórikus módon irányítja az afrikai országot, kevés esélyt adva az ellenzéki csoportoknak.

Mozambik jelentős energiakinccsel rendelkezik, a 25 milliós lakosság mégis szegénységben él. Az 56 éves Nyusi a béke megerősítését, a gazdaság modernizálását, a nyersanyagkitermelés felgyorsítását ígéri. Elődje, Armando Guebuza ugyancsak a Frelimót képviselte, de két hivatali idő után nem indulhatott újra.

Hajsza a terroristák után - Akció Berlinben is

Publikálás dátuma
2015.01.16. 08:55
Berlin/Illusztráció/Thinkstock
A berlini rendőrség egy kiterjedt terrorellenes akcióban péntek reggel két embert vett őrizetbe, akik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek toboroztak Németországban - hangzott el a köztévé híradójában. 

Az ügyészség és a rendőrség hivatalosan azzal gyanúsítja a 41 és 43 éves férfiakat és három további embert, hogy "súlyos államellenes bűncselekmény" elkövetését készítették elő Szíriában. Azt nem feltételezik a hatóságok, hogy az illetők Európában akartak volna támadásokat végrehajtani. A péntekre virradó hajnal végrehajtott rendőrségi akcióban összesen tizenegy lakást kutattak át a berlini államügyészség nyomozói és rendőrök a német fővárosban, elsősorban annak Wedding nevű negyedében. A terrorellenes razziában 250 egyenruhás és három különleges egység vett részt.

Az előző este szintén az IÁ-hoz fűződő kapcsolatai miatt vettek őrizetbe egy embert Németországban. Az illető férfi tavaly májustól augusztusig tartózkodott Szíriában, és felmerült a gyanú, hogy ott csatlakozott az IÁ-hoz. Terhére róják, hogy kiképzésen esett át Szíriában, hogy csatlakozzon az iszlamista harcosokhoz. A német hírszerzés becslése szerint az elmúlt időszakban legalább 550 ember utazott Németországból Szíriába, és 180-an közülük már hazatértek. Sokuk ellen büntetőjogi eljárás folyik.

Szintén csütörtök este Belgium több pontján is nagy erőkkel vonult fel a rendőrség terrorizmussal gyanúsított személyek ellen, az akcióban két ember életét vesztette, egy megsebesült. A hatóságok szerint az érintettek azon voltak, hogy súlyos terrorcselekményt kövessenek el Belgiumban.

forrás: hirado.hu

Nincs megállapodás az atomprogramról

Eredmény nélkül zárultak Genfben az Egyesült Államok és Irán kétoldalú megbeszélései az ország vitatott atomprogramjáról. A dpa értesülései szerint a két fél között megmaradtak a véleménykülönbségek. Ugyanakkor megállapodtak abban, hogy folytatják a megbeszéléseket.

Iráni médiaértesülések szerint John Kerry amerikai külügyminiszter és iráni kollégája, Mohammed Dzsavad Zarif menetrendet kívánnak felállítani a tárgyalások további menetéről. A megbeszéléseket a következő napokban a két ország külügyminiszter-helyettesei folytatják. Zarif tegnap és ma a francia, illetve a német külügyminiszterrel, Laurent Fabiusszal és Frank-Walter Steinmeierrel, továbbá az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével folytat(ott) megbeszéléseket.

Bár az iráni atomprogramról szóló egyeztetések még messze vannak attól, hogy minden ország, így Izrael számára megnyugtató megoldás szülessen, s Teherán biztosítsa, hogy nukleáris programja valóban békés célokat szolgál, több megfigyelő megerősítette, hogy az amerikai-iráni tárgyalásokat oldott hangulat jellemezte. Nagy feltűnést keltett, hogy Kerry az iráni tárcavezetővel szerda este együtt sétálgatott a genfi Mandarin szálloda közelében.

A legfőbb vitatott kérdés nyugati részről továbbra is az urándúsítás mértéke, Irán ugyanakkor az ellene elrendelt szankciók mielőbbi feloldását követeli. Iránt azzal vádolják, hogy atomfegyvert próbál előállítani. Az Iszlám Köztársaság ezt tagadja, egyes atomlétesítményeinél azonban nem engedélyezi nemzetközi szakértők vizsgálódását.

Vasárnap egyébként a Hatok, vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország képviselői folytatják a tárgyalásokat Iránnal. A cél az, hogy márciusban dűlőre jussanak a 12 év óta tartó konfliktus vitás kérdéseiről, s júliusig átfogó megállapodást kössenek.