Előfizetés

Rajtol az idei öttusaszezon

Publikálás dátuma
2015.01.17. 06:53
Az öttusázók idén az olimpiai kvalifikációt célozzák meg FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Ma a budapesti fedett pályás versennyel hivatalosan is megkezdik az idei, olimpia szempontjából roppant fontos szezon a magyar öttusázók. Ebben az évben a világkupadöntőben, aztán a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon lehet részvételi jogot kiharcolni az ötkarikás játékra. A hétvégi szezonnyitóra a legfrissebb nevezési adatok szerint a férfiaknál 48, a nőknél pedig 46 fős lesz a mezőny.

A hétvégi budapesti fedett pályás szezonnyitón - melyen a magyarok mellett 15 ország öttusázói vesznek részt - a nők és a férfiak küzdelmét is egy nap alatt bonyolítják le, azaz nem rendeznek selejtezőt.

A hazai legjobbak közül hiányozni fog a 2013-ban egyéni Európa-bajnok Földházi Zsófia, aki a szeptemberi térdműtétje után még nincs olyan állapotban, hogy versenyezhessen, továbbá a decemberben lábsérülést szenvedett, tavaly csapatban világ- és Európa-bajnok Demeter Bence is. Ugyanakkor a felnőttek mellett utánpótláskorú öttusázók is lehetőségek kapnak a bizonyításra.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány emlékeztetett rá, hogy ilyen korán még nem volt ez a verseny, de mint hozzátette, február 18-án már elkezdődik a világkupaidény, az egyesült államokbeli Sarasotában, így ehhez kellett igazodni.

A verseny programja
Január 17. Női döntő:
09:00 vívás (start)
12:45 úszás (start)14:45 lovaglás (1. lovas start)
18:30 kombinált szám (bemelegítés) 1. futam
19:15 kombinált szám (bemelegítés) 2. futam
20:00 Díjátadás
Január 18.
Férfi döntő:
09:00 vívás (start)
12:45 úszás (start)14:45 lovaglás (1. lovas start)
18:30 kombinált szám (bemelegítés) 1. futam
19:15 kombinált szám (bemelegítés) 2. futam
20:00 Díjátadás
Helyszínek
Vívás: Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok
Úszás: Sportcsarnok Uszoda
Lovaglás: Nemzeti Lovarda (Tattersall)
Kombinált: SYMA Csarnok

„A mostani versenynek az a célja, hogy oldja a felkészülés monotonitását” - mondta a szakvezető, aki kitért arra is, hogy az idei év már a riói kvóták megszerzéséről is szól. Először a világkupadöntőben, aztán a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon lehet részvételi jogot kiharcolni.

„A fiúknál négy a lányoknál három kvóta megszerzésével számolunk” - fogalmazta meg a célokat a kapitány.

A jövő évi olimpián egy országból nemenként csak két öttusázót lehet majd indítani, de hasznos, ha többen válnak benevezhetővé, mert akkor az aktuális legjobbak indulhatnak majd, illetve sérülés esetén van kivel pótolni a kiesőt.

Madaras Ádám, volt világ – és Európa-bajnok öttusázó, úgy véli, még az idei évnek nem az olimpiáról kellene szólnia, hanem a minél jobb szereplésekről a világeseményeken.

„Az idei évet az olimpiai kvalifikáció miatt, mindenki ötkarikás szemüvegen keresztül nézi, de nem szabad megfeledkeznünk, hogy idén júniusban Berlinben világbajnokságot, míg augusztusban Bathban kontinensviadalt rendeznek. Aminek önmagában is nagyon komoly súlya van. Ha a sportolónak rosszul sikerül a világverseny, akkor persze elveszik a kvóta, de a részvételi jogot másik versenyen is megszerezheti, viszont egy-egy vb-nek és Eb-nek már van olyan tétje, hogy felmérd hol is tartasz. Nyilván plusz súlyt tesz a versenyzőkre, hogy sikeres szereplés esetén ott lesznek Rióban, de elsősorban nem erről szól”- mondta lapunknak Madaras Ádám.

A hétvégi Peridot fedett pályás viadalon a szövetség technikai újdonsággal áll elő: az érkező csapatok egy-egy tabletet kapnak, melynek segítségével folyamatosan nyomon követhetik a versennyel kapcsolatos információkat és azonnal értesülhetnek a legfrissebb hírekről, tudnivalókról. Lesz egy másik újdonság is, a rajtszámokra chip kerül, amely jelzi majd, hány kör van még hátra a futásból. Tavaly a három szám után élen álló Földházi Zsófia a Syma Csarnok 200 méteres futópályáján a „nagy zsúfoltságban” - néhány társával együtt - egy körrel többet futott az első lövészet előtt, így visszacsúszott.

„Szeretném megvédeni a címemet, de elsősorban nem azért megyek. Számonként ki akarom hozni magamból a maximumot, felmérni hol tartok, ha ez elegendő lesz a győzelemre, akkor nagyon boldog leszek. A tavalyi győzelmem egyébként murisra sikeredett. Úgy nyertem, hogy az élen álló Zsófi elszámolta magát, de akkor nem foglalkoztam a mezőnnyel, csak magamra koncentráltam”- nyilatkozta a Népszavának Kovács Sarolta, aki hátsérüléséből épült fel.

Kasza Róbert a férfiak versenyének elmúlt évi győztese, aki 2014-ben sorozatban harmadszor, összességében pedig negyedszer lett első, a úgy fogalmazott: jobb formában érzi magát mint az előző években ilyenkor.

Ma a nők, holnap pedig a férfiak versenyét bonyolítják le a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, a mellette lévő uszodában, a Nemzeti Lovardában és a Syma Csarnokban.

Azután a válogatottaknak egy hét hazai, majd két hét barcelonai edzés következik. A hazatérést követően egy újabb hét elteltével pedig már el is utazik a csapat az első vk-fordulóra.

Ilyen csak a mesében van - 38-0-ás szentesi siker

A Szentesi Uszodában az orosz Izmajlovo elleni, csütörtöki 11-6-os siker után pénteki fellépésén is diadalmaskodott a Szentes női vízilabdacsapata, amely az Euroliga magyarországi selejtezőcsoportjában kiütéses, 38-0-ás győzelmet aratott a svájci Kreuzlingennel szemben.

Eredmény, Euroliga, selejtező, C csoport, 2. játéknap:
Hungerit-Szentes - Kreuzlingen (svájci) 38-0 (11-0, 9-0, 10-0, 8-0)

A magyar csapat góldobói: Bujka 9, Kövér-Kiss 6, Van Der Sloot, Győri 5-5, Hevesi 4, Pócsi, Gémes, Kádár 2-2, Miskolczi, Rácz, Pengő 1-1

A hazai együttes világ- és Európa-bajnoki bronzérmes centere, a végül kilenc (!) találatig jutott Bujka Barbara révén már az első percben megszerezte a vezetést, s a folytatásban sem kegyelmezett jóval szerényebb tudású ellenfelének. Jellemző, hogy már az első negyedben 11 gólig jutott a Szentes. A svájciak ugyanakkor egyszer sem találtak be, míg a magyar együttesből a két kapus kivételével valamennyi játékos legalább egy alkalommal eredményes volt.

A nap másik mérkőzésén:
Mataro (spanyol)-Izmajlovo (orosz) 11-4 (3-2, 4-2, 2-0, 2-0)
A csoport ötödik szereplője, az orosz Kirisi szabadnapos volt. A Szentes szombat 20 órától ellene folytatja a selejtezősorozatot. A csoportból az első kettő jut tovább.

Az Euroliga másik magyar résztvevője, az UVSE a franciaországi Lille-ben az A jelű ötösben pénteken sikerrel mutatkozott be: a fővárosi alakulat az orosz Uralocskát verte hat góllal.

Korábbi eredmény:
UVSE-Centrál - Uralocska (orosz) 20-14 (6-5, 5-2, 5-4, 4-3)
A csütörtökön rögtön pihenőnappal kezdő UVSE szombaton kétszer is vízbe száll: elébb a szerb Crvena zvezdával játszik 11.30 órától, majd 20 órától a spanyol Sabadell következik.

Postagalambok olimpiája Budapesten

Publikálás dátuma
2015.01.16. 13:13
Helló, adj egy puszit indulás előtt! Drukkolok! Fotó: Illusztráció/Thinkstock
Megkezdődött a 34. postagalamb olimpia pénteken a fővárosban. A programot megnyitó Semjén Zsolt felidézte, hogy a galambászat szinte egyidős az emberiséggel, hiszen postagalambra utaló jelek már II. Ramszesz sírkamrájában is találhatók. Hozzátette: Magyarországra valószínűleg a török időkben jutott el a galambászat, történeti adatok szerint Szeged ostrománál a budai pasához az ostromlott pasa ezen az úton küldött üzenetet. 

V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca államtitkára arról beszélt, hogy a rendezvény lehetőséget ad a tapasztalatok kicserélésére, hogy a résztvevők megosszák tudásukat egymással. Ugyanakkor az olimpiára kilátogató vendégek is tanulhatnak a galambászoktól és a galambokról egyaránt – állapította meg.

Bárdos István, a Magyar Postagalamb Szövetség elnöke emlékeztetett: negyven éve adott otthont Budapest postagalamb olimpiának és nagy megtiszteltetés, hogy újra vendégül láthatják a világot. Jelezte: a vasárnapig tartó rendezvényen 21 ország vesz részt. José Tereso, a Nemzetközi Postagalamb Szövetség elnöke rámutatott: a galambászat élő sport, ami működik mind a mai napig. Utalva a világ minden tájáról érkezett résztvevőkre kiemelte: elmondható, hogy a mai napon Budapest a galambászat fővárosa. Köszöntötte a résztvevőket Hegedűs Csaba, a magyar olimpiai sport 100. aranyérmese is.

A postagalambászok nemzetközi szervezete (FCI) kétévente rendezi meg az olimpiát. A galambászok azokkal a madarakkal indulhatnak, amelyek olimpiai gyűrűvel rendelkeznek és az elmúlt két évben jó eredménnyel szerepeltek több megmérettetésen.
Az olimpián két kategóriában versenyeznek egymással a galambok. A sportverseny kategóriában az elmúlt két évben elért eredményeik alapján pontozzák az állatokat, és négy távon hirdetnek eredményt: rövidtáv (100-350 kilométerig), középtáv (300 és 600 kilométer között), hosszútáv (500 és 800 kilométer között) és maraton (800 kilométer felett). Emellett az állatok szépségét is jutalmazzák az úgynevezett standard kategóriában.

Az FCI-nek 65 országból több mint 2 millió regisztrált tagja van. A szervezet olimpiájának első alkalommal Lille adott otthont 1949-ben. Magyarország legutóbb 1975-ben volt rendező. A következő olimpiát 2017-ben Belgiumban rendezik.