Január végétől tesztelik az 1-es villamost

Publikálás dátuma
2015.01.17. 14:41
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Megkezdődik várhatóan január végén a próbaüzem az 1-es villamos Közvágóhíd - Fehérvári út közötti új szakaszán, azonban a szakasz alállomásait és a villamos hálózatot már szerdán feszültség alá helyezik - közölte a BKV szombaton.

A közlemény szerint a vizsgálatok, szabályozások, valamint a hidak (Rákóczi híd, Budafoki úti és Nádorkerti úti híd) próbaterheléses vizsgálatát követően - a hatósági engedélyek birtokában - az utasforgalom is megindulhat az új szakaszon. Hozzátették: a vonal üzemeltetését a műszaki átadást követően a BKV végzi, ezért üzemeltetőként felhívja a figyelmet arra, hogy a felsővezeték és kábelhálózat érintése az új építésű vonalszakaszon is életveszélyes.

Az ellenzék mulasztás miatt támadta a BKK-t
DK: Elő az 1-es villamos hatástanulmányaival!
Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy mutassa be, milyen hatástanulmányok alapján "vezeti át" a villamost a Rákóczi hídon. A politikus közleményében azt írja: egy több százezer embert utaztató állami cég nem engedheti meg magának, hogy a vakszerencsére bízza az utasai életét és biztonságát.
MSZP: A BKK alapvető vizsgálatot mulasztott el
Megdöbbenve értesültünk róla, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alapvető vizsgálatot mulasztott el az 1-es villamos Rákóczi hídi átvezetésénél. Az új villamosszakasz átadása előtt néhány héttel így nem tudjuk, hogy a híd elbírja-e egyáltalán a villamosforgalmat - írta az MSZP sajtközleményében.

 

Szerző

MSZP: a "korrupt" kormány "hadat üzen a szegényeknek"

Az MSZP több olyan javaslatot fogalmazott meg, amelyekkel szerintük csökkenthető lenne a magyarországi szegénység, ezek egyike egy olyan állami átvevő és továbbértékesítő hálózat létrehozása, amely minden településen megvásárolná a háztáji terményeket - mondta el  az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője, Bangóné Borbély Ildikó és Harangozó Gábor újságíróknak szombaton, Budapesten.

Harangozó Gábor kijelentette: a különböző minisztériumok több milliárd forintba kerülő vidékre költöztetése nem jelent megoldást az ottani szegénység felszámolására. Az MSZP ehelyett egy olyan állami rendszer létrehozásával növelné a vidéki jövedelemszerzés lehetőségét, amely minden településen átvenné és továbbértékesítené a "kert végében termelt terményeket" - fejtette ki.

A szocialista politikus közölte azt is, hogy pártja kezdeményezni fogja az idei költségvetés módosítását annak érdekében, hogy az állam ismét magára vállalja azokat a szociális kiadásokat, amelyek a "bevétel nélküli önkormányzatokhoz" kerültek. Harangozó Gábor erre példaként említette a lakhatási támogatást, amelyen szerinte életek múlnak, hiszen csak tavaly 21 ember fagyott meg otthonában. 

Az MSZP javaslatot tett továbbá a vidéken élők szociális szövetkezetekben történő foglalkoztatására is. Harangozó Gábor szerint ezzel legalább 100 ezer ember végezhetne "értékteremtő munkát", akiknek a bérét teljes egészében az Európai Unió fedezné.  Bangóné Borbély Ildikó azt is szorgalmazta, hogy a kormány az idén kizárólag eredeti céljára használja fel a gyermekétkeztetési támogatást, szemben az előző évvel, amikor 20 milliárd forintot  a  a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működtetésére, további 2,6 milliárd forintot pedig az önkormányzatoknak csoportosítottak át. Az ellenzéki politikus szerint emiatt ugyanis tavaly az előző évinél végül 14 milliárd forinttal kevesebbet, csak mintegy 30 milliárd forintot fordítottak gyermekétkeztetésre.

Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett a Tárki legfrissebb felmérésére, amely szerint 2014-ben folyamatosan mélyült a szegénység Magyarországon. Ez szerinte annak tudható be, hogy a "korrupt" kormány "hadat üzent a szegényeknek, családoknak, gyerekeknek, elesetteknek és rászorulóknak".

A szocialista politikus szerint a visegrádi országok közül tavaly egyedül Magyarországon emelkedett a szegények aránya, akiknek a száma évente 100 ezerrel nő. Bangóné Borbély Ildikó szerint a kormány az idei költségvetés végrehajtásával immár az ötmillió létminimum alatt élő ember országát teremtheti meg, amelyben a 7 év alatti gyermekek 42 százaléka már most is szegénységben él. 

Szerző

MLP: Az Orbán-kormány a "szélsőjobb kottájából játszik"

A Magyar Liberális Párt (MLP) véleménye szerint a Fidesz azért nem hirdetett választási programot, mert a kormánypárt a Jobbik korábbi programját valósítja meg - erről a párt elnöke beszélt szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.

Fodor Gábor szerint, ez az elmúlt napokban vált egyértelművé, mert a "bevándorlásellenes fellépésben láthatóan egy követ fúj a Fidesz és a Jobbik". Hangsúlyozta, hogy mind a két párt a bevándorlással és azzal az európai értékrenddel szemben foglalt állás, ami mellett a Liberálisok határozottan kiállnak. Hozzátette: pártjuk azt gondolja, hogy az európai értékrendnek fontos része az a szabadság, amely ellen a "felháborító és gyalázatos" párizsi merényletek irányultak.

A független képviselő azt is kiemelte, hogy elutasítják az antiszemitizmust, ami szintén szerves része volt a párizsi merényleteknek. Szavai szerint a magyarországi jobboldali pártok viszont nem foglaltak állást ebben a kérdésben. Felháborítónak és megengedhetetlennek nevezte, hogy a terrorcselekményeket arra használják, hogy bevándorlóellenes hangulatot generáljanak.

A pártelnök felidézte a Jobbik 2010-es programját, azt hangoztatva, hogy abból a Fidesz több pontot is megvalósított. Példaként említette, hogy a kormány képviselői fellépnek a nemzetközi cégek ellen. Rámutatott, hogy a Jobbik programjában emellett szerepelt a stratégiailag fontos cégek államosítása, a keleti nyitás politikája, a paksi atomerőmű bővítése, a segélyek eltörlése és a közmunkaprogram.

Az öt évvel ezelőtti Jobbik-programot szinte pontról pontra megvalósította a Fidesz, ezért "szembe kell azzal néznünk, hogy igen, a jelenlegi kormányzópárt a szélsőjobb kottájából játszik" - jelentette ki. Fodor Gábor felvetette, miként lehet, hogy miközben fideszes politikusok a bevándorlás ellen szólalnak fel, az állam jelentős összegekért letelepedési kötvényeket árul. Hangsúlyozta, pártjuk számára ennek a politikának a tisztázatlansága okoz problémát.

Szerző