"Sikeres" a magyar adósmentés? Követnék a példánkat

Több közép-európai ország kormánya kért tájékoztatást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) a devizahitelek kivezetésének magyar megoldásairól.

Az NGM hétfői közleménye szerint a tárcát megkeresték a horvát és a lengyel pénzügyminisztérium képviselői, hogy megismerjék a lakossági devizahitelek kivezetésére tett magyar kormányzati lépéseket. Emellett az Európai Központi Bank (EKB) is figyelemmel kíséri a magyar módszert.  

Az NGM közleménye emlékeztet, hogy a svájci jegybank múlt heti döntése miatt a közép-európai országok devizái, így a forint is jelentősen gyengült a svájci frankkal szemben. Mindez megerősítette, hogy helyes lépés volt a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítése - fogalmaznak. A svájci frank alapú hiteleknél 256,50 forintos, az euró alapúaknál 309,50 forintos rögzítés összességében több mint 500 milliárd forintnyi tartozásnövekedéstől védte meg a magyar devizahiteleseket.

Horvátországban és Lengyelországban is jelentős gondot okoz a lakosság magas svájci frank alapú hitelállománya. "A devizahitel probléma sikeres kezelése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium szívesen megosztja az érdeklődő országok szaktárcáival az eddigi magyar tapasztalatokat, megoldásokat" - olvasható a tárca közleményében.

Hozzáteszik, hogy a kormány devizaadósságokat kivezető törekvései az elmúlt években jelentősen csökkentették Magyarország sebezhetőségét mind közösségi, mind magánszinten. Az adósság, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogja a kormány - szögezik le.

Korábban írtuk, hogy brutális fordulat történt január közepén a svájci frank árfolyamában: a Svájci Nemzeti Bank (SNB) feladta az euróval árfolyamának ingadozását kivédő védelmét. Ennek hatására pánik tört ki a világ pénz- és tőkepiacain, amely délutánra ugyan kissé megnyugodott, ám a forint történetében fekete betűkkel fog szerepelni ez a nap, ugyanis valamennyi vezető devizával szemben történelmi mélységekbe zuhant a hazai fizetőeszköz árfolyama. A legnagyobb mértékben a svájci frankkal szemben gyengült.

Négy esztendő múltán az SNB - minden előzetes figyelmeztetés nélkül - váratlanul feladta azt a gyakorlatát, hogy az euró/svájci frank árfolyamát az 1,2-es küszöbhöz köti. Ha ezt az értéket átlépte volna a keresztárfolyam, akkor az SNB ezt beavatkozással megakadályozta volna. Azonban magának a küszöbnek a megléte olyan elriasztó hatással volt, hogy a devizakereskedők nem fogadtak el olyan megbízásokat ügyfeleiktől, amely akárcsak megközelítette volna az 1,2-es euró/svájci frank árfolyamot. Azonban az elmúlt hónapokban jelentős fordulatnak lehettünk a tanúi. Arra a várható döntésre, hogy az Európai Bíróság várhatóan nem támaszt akadályt az Európai Központi Bank (EKB) lazítási politikájával szemben, egyre több olyan ajánlat érkezett, amely már veszélyeztette az 1,2-es árfolyamküszöböt.

Tóbiás József: Dilettáns a kormány és a jegybank politikája

A forint árfolyamának nagy mértékű ingadozása egyértelműen igazolja, hogy a régiós valuták közül a magyar fizetőeszköz a legsebezhetőbb, ennek oka pedig a kormány és a Magyar Nemzeti Bank dilettáns politikája. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta: nem lehet, hogy a kormány a forint árfolyamával történteket kizárólag a világgazdaságban zajló folyamatokkal magyarázza. Hangsúlyozta, a kormánynak a jegybankkal együtt biztosítania kellene a stabilitást, a biztonságot, figyelniük kellene a világban zajló folyamatokat. Az MSZP elnöke közölte, az árfolyamcsökkenésből származó jegybanki nyereséget átlátható módon meg kell kapniuk az embereknek, ezért felkérte Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettest, hogy dolgozzon ki erre javaslatot.

Szerző
Frissítve: 2015.01.19. 17:38

Retteghetnek a boltosok - Jön a NAV

Publikálás dátuma
2015.01.19. 15:51
FOTÓ: Népszava
A pénztárgépeket a jogszabály szerint minden évben felül kell vizsgálni, közeleg az elsőként bekötött online kasszák éves, kötelező felülvizsgálatának határideje - hívta fel a figyelmet a Laurel cégcsoport hétfőn.

A pénztárgépeket forgalmazó társaság közölte: miután már 2014 első felében is üzemeltek online kasszák, a tulajdonosoknak figyelniük kell, hogy mikor jár le az egy év. Aki elmulasztja a kötelező szervizt, akár egymillió forint mulasztási bírságot is kaphat. Az éves felülvizsgálat során a szerviz ellenőrzi, hogy történt-e illegális beavatkozás vagy ennek kísérlete a pénztárgépen. Szükség esetén kicserélik az adóügyi ellenőrző egység (AEE) akkumulátorát is, vagy ha betelt az adóügyi memória, akkor újat szerelnek be. A szervizek két nagy hullámra számítanak az idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által kiadott telepítési határidők alapján. Az első áprilisig tart majd, mert tavaly április volt a bekötési határidő, sokan addigra már rendelkeztek online kasszával. Később a véghatáridő augusztusra módosult, akkorra várható a szervizekben a másik nagy roham.

A vizsgálat tényét rögzíteni kell a pénztárgépnaplóban. A napló megőrzése és dokumentálási kötelezettsége a kereskedőt terheli. Korábban is a tulajdonosnak kellett megőriznie a naplót, de a dokumentálás a forgalmazó és a szerviz felelőssége volt - figyelmeztetnek.

Szerző

Droglabor egy fővárosi lakásban

Publikálás dátuma
2015.01.19. 12:51
Illusztráció/Getty Images
Egy budapesti lakás átkutatásakor  - az elsődleges szakértői vélemény szerint - körülbelül 6 kilogramm amfetamint, 11.000 darab extasyt és 70 gramm marihuánát foglaltak le a nyomozók. Emellett  kábítószer előállításához, adagolásához használt présgépet, digitális mérleget, valamint laptopokat is találtak az ingatlanban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu honlapon hétfőn.

A rendőrök ezt megelőzően egy nagy sebességgel haladó gépjárműre lettek figyelmesek a Budapest XI., Mezőkövesd utca és Budafoki út kereszteződésénél. Igazoltatták a sofőrt, akinek ruházatátvizsgálásakor egy doboz kék színű, kézigránát formájú tablettát és 73 gramm fehér kábítószergyanús port találtak.

A férfi nem működött együtt a nyomozóhatósággal, lakhelyét is - ahol később a droglabort megtalálták - a rendőröknek kellett kideríteniük. A BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai a 39 éves budapesti lakost őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásának indítványozását.

Szerző