Vidnyánszky Madách-díjat kap

Publikálás dátuma
2015.01.20. 14:29
Fotó: Népszava
Madách Imrére emlékeznek a Nógrád megyei Madách-ünnepségen pénteken Balassagyarmaton, ekkor adják át Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának és Limbacher Gábor néprajzkutatónak a 2015. évi Madách-díjakat is.

A megyei Madách-ünnepségnek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet, szervezői Nógrád megye és Balassagyarmat önkormányzata és a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár. A rendezvény keretében pénteken megkoszorúzzák a Köztársaság téri Madách-szobrot, majd Kusnyár Eveline kiállítását nyitják meg a könyvtár galériáján. A festőművész, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja veheti át Balassagyarmat városának Horváth Endre-díját is, amelyet hagyományosan a Madách-ünnepségen adnak át. Ezt az elismerést olyan, Balassagyarmathoz kötődő képzőművészek kapják, akik alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek.

A központi ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke adja át az idei Madách-díjakat az idei kitüntetetteknek, Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának és Limbacher Gábor néprajzkutatónak.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

Szerző

Párizsi támadás - Magyarországon nincs terrorfenyegetettség

Publikálás dátuma
2015.01.20. 14:16
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója érkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésére,
Magyarországon nincs közvetlen terrorfenyegetettség - mondták egybehangzóan a parlament nemzetbiztonsági bizottságának a testület keddi zárt ülése után nyilatkozó kormánypárti és ellenzéki képviselői, megjegyezve: a terrorizmus elleni kérdésekben többpárti, össznemzeti konszenzusra van szükség. A bizottság a párizsi merényletek nemzetbiztonsági vonatkozásairól tájékozódott.

A nyilatkozók kifejtették: a bizottsági ülésen a kormány, a rendvédelmi szervek és a titkosszolgálatok képviselőitől megnyugtató válaszokat kaptak; a kormánynak minden eszköze megvan a magyar emberek megvédésére, és anyagi források hiánya sem nehezíti a terrorizmus elleni felkészülést. A bizottság tagjai beszámoltak arról is, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) mind a magyarországi rendvédelmi szervekkel, titkosszolgálatokkal, mind az európai és Európán kívüli társszervekkel hatékonyan együttműködik.

A bizottság mintegy kétórás ülésén mások mellett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a TEK főigazgatója, Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, Pásztor István, az Információs Hivatal (IH) főigazgatója, Kovács József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója, valamint Takács Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója adott tájékoztatást a terrorhelyzetről.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke még az ülés előtt megismételte: a gazdasági bevándorlás és a terrorizmus között az MSZP nem lát összefüggést. A szocialista politikus arra is kitért, azt gondolja, hogy az iszlám vallású emberek többsége békés együttélésben gondolkodik. Nem lehet a terrorizmust és az iszlámot azonosítani - szögezte le, hozzátéve: nem a vallás alapján kell megítélni az embereket, hanem aszerint, hogy jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországra, illetve Európára.
Az ülés után Molnár Zsolt kiemelte: Magyarország nem szerepel a kiemelt terrorista célpontok között, nincs közvetlen terrorfenyegetettség, de százszázalékos biztonságról egy országban sem lehet beszélni. Megjegyezte: a terrorellenes kérdésekben felállt többpárti fórumon idegen- és határrendészeti kérdésekről, menekültstátusról is beszélni kell, de az MSZP szerint a gazdasági bevándorlás és a szólásszabadság nem tartozik erre a területre.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ülés után azt mondta: országgyűlési képviselőként, magyar állampolgárként és családapaként is megnyugtató válaszokat kapott. Magyarországon nincs terrorfenyegettség, bár kockázat van, de azt az illegális migráció jelenti - tette hozzá. Kiemelte: mintegy 43 ezer illegális menekültből jelentős azoknak a száma, akik megélhetési okokból hagyják el szülőföldjüket, akik többségében a Nyugat-Balkánról, Szíriából, Afganisztánból és Eritreából érkeznek. Ennek a helyzetnek a kezelésében komoly jogszabály-alkotási munka vár a parlamentre - tette hozzá. A fideszes politikus arról is beszámolt, hogy a terrorellenes egyeztetésre felállt ötpárti bizottság a jövő héten is ülésezni fog.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja azt mondta: szakmai ülésen vannak túl, és a beszámolókból az derült ki, hogy az érintett szervek folyamatosan figyelik a jelzéseket, és ha bármi történik, a jelzőrendszer működni fog. Kitért ugyanakkor arra is, hogy szerencsétlennek tartja, egy "népszerűségvesztésben lévő politikus segélykiáltásának" tudja be, hogy a gazdasági bevándorlást belekeverték a terrorizmussal kapcsolatos kérdések közé.

Az LMP-s politikus bejelentette azt is: az "egyebek" napirendi pontban felvetette, hogy a szolgálatoknak vizsgálnia kellene, hogy Andy Vajna kormánybiztos, aki "közhatalmat gyakorló ember" és akinek "rendkívül zűrös cégügyei vannak", mennyiben jelent nemzetbiztonsági kockázatot. Kíváncsiak rá, hogy mióta kormánybiztosi kinevezése előtt átesett a nemzetbiztonsági átvilágításon, azóta milyen kockázatokat tártak fel nála a szakszolgálatok. Hozzátette: ha a nemzetbiztonsági törvény módosítása február elsején hatályba lép, az LMP elsőként fogja kezdeményezni, hogy Andy Vajna újra essen át nemzetbiztonsági átvilágításon.

Szerző
Frissítve: 2015.01.20. 14:59

Megkezdték a CLA Shooting Brake gyártását Kecskeméten

Publikálás dátuma
2015.01.20. 14:10
Orbán Viktor miniszterelnök (a második sorban, j2) a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának dolgozóival az első hazai gyártású CLA Sh
Megkezdték az új Mercedes CLA Shooting Brake gyártását Kecskeméten; Markus Schäfer termelésért és beszerzésért felelős igazgató tanácstag a kecskeméti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy ezzel a második olyan széria gurul le a szalagról, amely kizárólag Kecskeméten készül.

A Mercedes B osztály 2012 márciusi, valamint a CLA 2013 januári gyártásának megkezdése után a CLA Shottig Brake a harmadik széria, amely a konszern legfiatalabb gyárában készül – hangsúlyozta Markus Schäfer. Közlése szerint, az elmúlt évben pontosan 150 000 B- és CLA-osztályú autó készült Kecskeméten, a termelés 2012. évi megkezdése óta így már több mint 300 000 Mercedes-Benz személygépkocsi gördült le a szalagokról.

300 ezer magyar család kenyere
Magyarországon hatezer teljesen, vagy részben német tőkével alapított vállalat működik, amelyek több mint egymillió magyar ember életét befolyásolják – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ünnepségen."Ezek a vállalatok több mint 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, ami 300 ezer magyar család kenyerét jelenti" – tette hozzá a kormányfő.

A Mercedes-Benz az elmúlt évben 12,9 százalékkal növelte eladásait, 1,6 millió járművet szállított le vevőinek, és ezzel a negyedik egymást követő évben ért el rekordot - tette hozzá. Thomas Geier gyárigazgató kiemelte, hogy vevőik számára az egész világon kizárólag Kecskeméten gyártják a CLA-t és immár a CLA Shooting Brake-t is. Arról is tájékoztatott, hogy több mint 180 országba exportálnak Mercedes-Benz autót Kecskemétről.

A kecskeméti gyár beruházásainak összege ma már eléri az egymilliárd eurót. A gyár felépítése 800 millió euróba került, ezt követően a vállalat folyamatosan fejlesztette a telephelyet, az elmúlt évben mindenek előtt a CLA Shooting Brake termelési előkészületeivel. Ezzel összefüggésben számos új munkatársat toboroztak, akik intenzív képzésben részesültek, így az állomány 2014 végére mintegy 4000 foglalkoztatottra emelkedett. Thomas Geier kérdésre válaszolva elmondta: a három műszak bevezetése révén 2014-ben 150 ezer darab személygépkocsi készült el Kecskeméten, a darabszám 2015-ben emelkedni fog.
A gyár jövőjéről szólva fontosnak nevezte, hogy a kompakt autók családja fejlődni fog, amelyben Kecskemétnek is kiemelkedő szerepe lesz. Adatai szerint a gyártás megkezdésekor 17 magyar beszállítóval álltak kapcsolatban, ma már a számuk 32-re emelkedett.

Elhangzott az is, hogy a kormányzattal történő jó együttműködés példája a több mint 90 millió eurós, kedvező kamatozású, exporttámogatási hitel, amelyet a vállalat a kecskeméti gyár jövőbeli további beruházásainak finanszírozására fordít majd. Thomas Geier hozzátette, hogy további, "EU konform szubvenciókról" tárgyalnak a kormánnyal.

A gyár sajtóanyaga szerint, a Mercedes-Benz prémiumkategóriájú kompakt autói közös elsőkerékhajtású architektúrára épülnek, és jelenleg a rastatti és a kecskeméti gyár rugalmas gyártási hálózatában készülnek. Az új nemzedék első termékeként mindkét gyárban a B-osztály termelése kezdődött meg - Rastatt 2011 szeptember, Kecskemét 2012 március. Az új A-osztály 2012 júliusa óta Rastatt-ban készül. A kecskeméti gyár második terméke a CLA, amely 2013 januárja óta gördül le a szalagról. A kompakt SUV, a GLA gyártása 2013 decemberében vette kezdetét a rastatti gyárban.

Az ötödik új kompakt modell, a CLA Shooting Brake 2015 januárjától Kecskeméten készül. A rastatti gyár 2012 októbere óta, a kecskeméti pedig 2014 májusától termel három műszakban. A közös architektúrának köszönhetően valamennyi telephelyen tetszőleges sorrendben és darabszámban állítható elő az összes típus, így a mennyiséget mindenkor az aktuális piaci keresletnek megfelelően lehet elosztani a hálózaton belül.  2013 augusztusa óta az A-osztály számára további gyártókapacitás áll rendelkezésre azáltal, hogy szerződéses gyártó lett a finn gyártási specialista, a Valmet Automotive. Ezen túlmenően 2015 első félévében indul a GLA gyártása a kínai piac számára Pekingben.

Az új Mercedes-Benz CLA Shooting Brake egyelőre két diesel- és négy benzinmotorral, valamint 4MATIC összkerékhajtással kapható és csupán kereken 600 euróval kerül többe, mint a négyajtós kupé. A CLA Shooting Brake 2015. január 15. óta rendelhető, és az első járművek 2015 márciusában érkeznek az európai márkakereskedőkhöz.

Szerző