Az angol király meghalt

Publikálás dátuma
2015.01.21 10:00

Fotó: /
V. György, a brit birodalom királya négynapos halálküzdelem után a keddre virradó éjjel 1 óra 12 perckor meghalt. Felesége magyar származású hercegnő volt.

V. György, az angol birodalom uralkodója meghalt. Szíve az utolsó években végigszenvedett súlyos betegségében nagyon legyöngült, most már nem tudta elviselni a napokban bekövetkezett könnyebb természetű hörghurutos megbetegedést.

A hatalmas angol birodalom gyászol. Gyászolja a legalkotmányosabb érzelmű uralkodó elvesztését, akinek negyedszázados uralkodása a történelemnek egyik legkritikusabb negyedszázadát öleli fel.

Atyjának, VII. Eduardnak halála napján, 1910. május 6-án lépett az angol trónra. Uralkodásának negyedik esztendejében tört ki a világháború, amelyből Anglia nagy anyagi és vérveszteséggel ugyan, de tekintélyben megerősödve került ki. A világháború után Angliára súlyos gazdasági és politikai megpróbáltatások vártak, az okos előrelátás és a tradicionális bölcs mérséklet politikájával azonban áthidalták a bajokat és ma Anglia ismét gazdaságilag a legrendezettebb és tekintélyben is a leghatalmasabb tényezője a világpolitikának. Éppen a mostani olasz konfliktus során is ezt az erejét mutatta meg.

A válságos időkben V. György megértő uralkodónak bizonyult. Noha hatalmi szóval sohasem avatkozott be a napi politikáiba, mégis szeretetreméltó egyéniségével és finom tapintatával nem egyszer segítette át munkatársait nehéz pontokon.

Ő tette lehetővé a lordok háza tekintélyének megnyirbálását a „vétó bill"-t Az ő uralkodása alatt kapták meg az angol nők a választójogot, az ő nevéhez fűződik az ír szabad állam elismerése. Ő volt az első angol uralkodó, aki szociáldemokrata kormányt nevezett ki és amikor a választók bizalma úgy kívánta, másodszor is kinevezte a szociáldemokrata kormányt... Egyike volt azoknak a keveseknek, akik uralkodó létükre egy egész birodalom szeretetét és tiszteletét megszerezték, mégpedig pártkülönbség nélkül.

Uralkodásában mindig főként az alkotmányosság megőrzése irányította elhatározásait. Magánéletében példás családapa és egyszerű ember volt, aki legszívesebben bélyeggyűjteményével szórakozott.

1928-ban rendkívül súlyosan megbetegedett. Hónapokig nyomta az ágyat, orvosai már lemondtak életéről, a walesi herceg repülőgépen jött vissza föld körüli útjáról a betegágyához. Minden percben várták a halál bekövetkezését, de erős szervezete legyűrte a bajt és betegségét kiheverte. Ez a betegség nagyon igénybe vette szívét, de felgyógyulása után zavartalanul teljesítette uralkodói kötelességeit. 1930-ban nagy beszéddel nyitotta meg a tengeri leszerelési értekezletet; majd 1938-ban a világgazdasági értekezletet.

1935-ben az angol birodalom világraszóló ünnepséggel ünnepelte meg huszonöt éves uralkodói jubileumát. Az ünnepség fáradalmai nagyon megviselték, beteg lett, de megint felgyógyult, míg most hirtelen egy jelentéktelennek látszó hörghurut ágyba döntötte és elgyengült szíve felmondta a szolgálatot. Hetvenegy éves volt.

1893-ban nősült, Teck Mary hercegnőt vette nőül, akinek nagyanyja Rhédey Claudine grófnő volt, tehát magyar származású.

Annak ellenére, hogy az orvosi jelentések már sejttették az uralkodó halálának bekövetkezését, egész Angliát mégis váratlanul érte népszerű uralkodójának elvesztése.

Népszava 1936. január 21.

Szerző
Témák
2015.01.21 10:00

Krétával és szerelemmel

Publikálás dátuma
2018.09.25 13:00

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Fekete-fehér krétarajzok színesítik Budapest számos szórakozóhelyét, de többnyire nem tudni ki készítette azokat. Pedig lehet épp KrétaRéka rajzai alatt ücsörögve isszuk a reggeli kávénkat.
Kávézóban vagy szórakozóhelyen ülve valószínűleg egyikünk se azon gondolkodik, hogy ki írta fel a falra kacskaringós betűkkel a választékot, azon pedig végképp nem, hogy ez művészeti kifejezőeszközként is értelmezhető lenne. A fekete táblákra krétával felírt szövegek, mókás rajzok azonban korántsem mindig unatkozó pincérek munkái, gyakran olyan grafikusok, vagy ügyes kezű rajzolók készítik őket, mint KrétaRéka. A fazekas-festőművész családból származó Szekeres Réka kalandos utat tett meg a krétarajzokig: bár nem vették fel az Iparművészeti Egyetemre, tizenöt évet a vendéglátásban töltve rátalált erre a munkára – ahol dolgozott, ő írta a táblákat. Egyszer a szintén hasonló projekteken dolgozó Szalai Szilvi grafikust helyettesítette, s akkor gondolkodott el a váltáson. 
„Amikor elkezdtem, Szilvi – aki már három-négy éve csinálta ezt – azt mondta, nagyon jó ez a dolog, de ne nagyon éljük bele magunkat, mert pár éven belül lecseng, és minden digitalizálnak majd. Ehhez képest rengeteg munkánk van” – meséli KrétaRéka. Azóta számos nagy alkotáson van túl, Szalai Szilvivel közösen dolgoztak a UPC székházon, volt egy három napos bécsi munkájuk, s a kecskeméti Malom Központ teljes belső oszloprendszerét is ők díszítették fel. A tizennyolc darab öt méteres oszlop arculatának kivitelezése egy hetet vett igénybe, s komoly előzetes tervezést igényelt – hangsúlyozta KrétaRéka.
„Kezdőként egy utcai portát készítettem, s évekig úgy mentem el arra, hogy érzékeltem, teljesen megváltozott tőle az utca. Tehát van ennek jelentősége” – válaszolta KrétaRéka a kérdésre, művészetként lehet-e tekinteni a munkájára. Úgy véli, mivel egy adott ember gondolatainak, kreativitásának eredményei az elkészült rajzok, nem lehet másnak nevezni. Azt azonban, hogy múzeumba kerüljenek a feliratok, nehezen tudja elképzelni: úgy látja, a magyarok némileg fantáziátlanok – egy-két szuper kezdeményezéstől eltekintve –, s gyakran nem mernek elrugaszkodni, azt gondolják, nem szabad elvonni a lényeges dolgokról a figyelmet. „Ne rakjunk egy Modigliani mellé kalligráfiát, mert akkor nem arra fog koncentrálni a látogató” – teszi hozzá gúnyosan. Ugyanakkor hozzátette, azt el tudná képzelni, hogy több művész krétarajzaiból kiállítás nyíljon. A street art rohamos terjedését tekintve, talán nem is állunk ettől olyan távol. Addig is, érdemes nyitott szemmel járni, a művészet bármikor szembe jöhet velünk: akár egy gőzölgő csésze képében is.
2018.09.25 13:00
Frissítve: 2018.09.25 13:34

Elhunyt Gary Kurtz

Publikálás dátuma
2018.09.25 12:15

Fotó: Youtube/The Latest TV/
Az első két Star Wars-film producere 78 éves korában halt meg.
78 éves korában, Londonban elhunyt Gary Kurtz, az első két Star Wars-film Oscar-díjra jelölt producere – írja a BBC.  Családja közleménye szerint Gary Kurtz rákban szenvedett. Hozzátették, hogy Kurtz csodálatos ember volt, akinek az volt az élete, hogy a filmművészeten keresztül megossza az „audiovizuális mesemondás csodáját”. Tehetsége a filmkészítéstől a fotózáson és a zenén át a filmtörténetig számos területen megmutatkozott, emellett szenvedélyes világutazó volt – tették hozzá. Gary Kurtz 1940. július 27-én, Los Angelesben született, és elsőként az Amerikai Graffiti című filmmel szerzett hírnevet, melyet George Lucas rendezett. A Star Wars IV. – Egy új remény és a Star Wars V. – A birodalom visszavág című filmekért Oscar-jelölést kapott.  
2018.09.25 12:15
Frissítve: 2018.09.25 12:15