Óriási a terrorfenyegetettség Boszniában

A terrorizmus puskaporos hordójának nevezte Bosznia-Hercegovinát Sredoje Novic polgári ügyekért felelős miniszter kedden a Press RS napilapnak adott interjújában, amelyben az ország óriási terrorfenyegetettségéről beszélt.

A politikus - aki sok éven át az egykori Jugoszlávia titkosszolgálatának magas rangú tisztségviselője volt - hozzátette: még a politika szereplői között is akadnak olyanok, akik támogatják a terrorizmust. "A politikai struktúrában több olyan személy is van, aki nemcsak támogatója, hanem közvetlenül érintettje a potenciális terrorista rendszereknek".  Állítása szerint a boszniai hírszerzésnek már öt évvel ezelőtt voltak információi arra vonatkozóan, hogy szélsőségesek be akarnak szivárogni a politikába és a hatalmi szervekbe, de a hatóságok semmit nem tettek ennek megakadályozására. 

"Elérték céljuk, a hatóságok pedig szinte az ujjukat sem mozdították azért, hogy ezt megakadályozzák" - fogalmazott Novic, hozzátéve, hogy a boszniai biztonsági szervek vezetői félnek azoktól a szélsőségesektől, akik közel állnak a terroristákat kiképző országokhoz és azok kormányaihoz. 

A civil tárca vezetője hozzátette: a boszniai Tájékoztatási és Biztonsági Hivatal igazgatója is figyelmeztetett már arra, hogy az országban körülbelül 3 ezer potenciális terrorista tartózkodik. Novic szerint ez is bizonyítja, hogy Bosznia-Hercegovina "a terrorizmus puskaporos hordója". Figyelmeztetett arra, hogy ilyen mérvű veszélyt lehetetlen szemmel tartani, illetve felügyelni, és aggodalmának adott hangot mondván, az országnak hamarosan komoly problémákkal kell majd szembenéznie.

Szerző

Követik a példánkat? A cseheknél "ünnepi zár" lehet

Publikálás dátuma
2015.01.20. 18:27
FOTÓ: Népszava
Támogatni fogja az üzletek nyitva tartásának korlátozását a kiválasztott ünnepnapokon a cseh kormánykoalíció - közölte Jirí Mihola, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) képviselőházi frakcióvezetője keddi prágai sajtótájékoztatóján.

Mihola szavai szerint erről hétfőn állapodott meg a koalíciós tanács. A kormánykoalíció további két pártja - a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és az ANO (Igen) mozgalom - a közlést nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Az üzletek ünnepi nyitva tartási korlátozásának javaslatát a szociáldemokrata szenátorok egy csoportja javasolta. A KDU-CSL támogatta, míg az ANO mozgalom határozottan ellenezte. A kormány semleges álláspontot fogalmazott meg a témában, a törvényjavaslat elfogadását nem javasolta, de nem is utasította el. A kabinet állásfoglalása szerint a javaslat vitatható, érthetetlen, hogy miért nem vonatkozik a kisebb üzletekre is, és az sem világos, milyen alapon lett kiválasztva a hét ünnepnap. 

"A koalíciós tanácsban megállapodtunk, hogy ennek a javaslatnak élveznie kellene a koalíció támogatását" - jelentette ki Mihola. A javaslat szerint a legfőbb csehországi állami és egyházi ünnepeken (újév, húsvét hétfő, május 8., szeptember 28., október 28., és december 25-én, illetve 26-án, tehát karácsonykor) tilos lenne a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek kinyitása. Az ellenzéki pártok közül a javaslatot csak a kommunisták támogatják, míg a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 párt ellenzi.

Egy novemberi országos felmérés szerint a csehek több mint fele - 52 százalék - nem ért egyet azzal, hogy az üzletek az állami és az egyházi ünnepek idején zárva legyenek. Az ünnepi zárva tartást leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció ellenzi. Az elképzelést a megkérdezetteknek csak a 30 százaléka támogatta. Ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada - 65 százalék - elutasítja, hogy az állam bármi módon is beleszóljon az üzletek nyitva tartásának kérdésébe. A felmérésből kiderült, hogy a háztartások 96 százaléka ünnepek idején is vásárol, egyharmada pedig nagyobb vásárlásokat is tesz, elsősorban az élelmiszerüzletekben.

Csehországban az üzletek ünnepi nyitva tartása jelenleg nincs semmi módon szabályozva. A vasárnapi nyitva tartás, főleg ami az élelmiszerüzleteket illeti, az egész országban elterjedt. Prágában és a nagyobb városokban az üzletek döntő többsége az állami és az egyházi ünnepeken is nyitva tart. A szakszervezetek 2005 óta igyekeznek elérni, hogy az ünnepi nyitva tartás korlátozott legyen. A legfőbb érv szerint ezáltal lehetővé válna, hogy a családok az ünnepeken együtt lehessenek. 

Szerző

Újabb merényletre készültek Franciaországban

Őrizetbe vettek Franciaországban öt csecsen nemzetiségű orosz állampolgárt, akiket merénylet előkészítésével gyanúsítanak - erősítette meg kedden a Midi Libre című regionális lap értesülését az illetékes ügyészség.

Az öt férfit hétfő este a dél-franciaországi Béziers városában állították elő. A gyanúsítottakkal kapcsolatba hozható helyszíneken a hatóságok házkutatásokat tartottak, amelyek során robbanószereket találtak - írta a lap. Yvon Calvet ügyész csak annyit mondott, hogy "a házkutatás során találtak dolgokat". 

Az egyik előállított személy Béziers-ben lakik, egy másik pedig feltehetően a közeli Montpellier-ben. A rendőrök először a másik három őrizetbe vett személy címét próbálják megtudni. Az I-télé francia hírtelevízió úgy értesült, hogy az előállítottak nem szerepelnek a titkosszolgálatoknak az iszlám radikálisokról nyilvántartott listáján.

A regionális újság viszont úgy tudja, hogy az egyik gyanúsítottat megfigyelés alatt tartotta a rendőrség, mert azt gyanítják, köze volt a montpellier-i egyetem campusán 2008. november 18-án végrehajtott robbantáshoz, amelyben hatan megsebesültek. A lap az ügyészségre hivatkozva azt is írta, hogy a nyomozás még az elején tart, és további előállítások várhatók.

Szerző