Előfizetés

Óriási a terrorfenyegetettség Boszniában

A terrorizmus puskaporos hordójának nevezte Bosznia-Hercegovinát Sredoje Novic polgári ügyekért felelős miniszter kedden a Press RS napilapnak adott interjújában, amelyben az ország óriási terrorfenyegetettségéről beszélt.

A politikus - aki sok éven át az egykori Jugoszlávia titkosszolgálatának magas rangú tisztségviselője volt - hozzátette: még a politika szereplői között is akadnak olyanok, akik támogatják a terrorizmust. "A politikai struktúrában több olyan személy is van, aki nemcsak támogatója, hanem közvetlenül érintettje a potenciális terrorista rendszereknek".  Állítása szerint a boszniai hírszerzésnek már öt évvel ezelőtt voltak információi arra vonatkozóan, hogy szélsőségesek be akarnak szivárogni a politikába és a hatalmi szervekbe, de a hatóságok semmit nem tettek ennek megakadályozására. 

"Elérték céljuk, a hatóságok pedig szinte az ujjukat sem mozdították azért, hogy ezt megakadályozzák" - fogalmazott Novic, hozzátéve, hogy a boszniai biztonsági szervek vezetői félnek azoktól a szélsőségesektől, akik közel állnak a terroristákat kiképző országokhoz és azok kormányaihoz. 

A civil tárca vezetője hozzátette: a boszniai Tájékoztatási és Biztonsági Hivatal igazgatója is figyelmeztetett már arra, hogy az országban körülbelül 3 ezer potenciális terrorista tartózkodik. Novic szerint ez is bizonyítja, hogy Bosznia-Hercegovina "a terrorizmus puskaporos hordója". Figyelmeztetett arra, hogy ilyen mérvű veszélyt lehetetlen szemmel tartani, illetve felügyelni, és aggodalmának adott hangot mondván, az országnak hamarosan komoly problémákkal kell majd szembenéznie.

Követik a példánkat? A cseheknél "ünnepi zár" lehet

Publikálás dátuma
2015.01.20. 18:27
FOTÓ: Népszava
Támogatni fogja az üzletek nyitva tartásának korlátozását a kiválasztott ünnepnapokon a cseh kormánykoalíció - közölte Jirí Mihola, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) képviselőházi frakcióvezetője keddi prágai sajtótájékoztatóján.

Mihola szavai szerint erről hétfőn állapodott meg a koalíciós tanács. A kormánykoalíció további két pártja - a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és az ANO (Igen) mozgalom - a közlést nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Az üzletek ünnepi nyitva tartási korlátozásának javaslatát a szociáldemokrata szenátorok egy csoportja javasolta. A KDU-CSL támogatta, míg az ANO mozgalom határozottan ellenezte. A kormány semleges álláspontot fogalmazott meg a témában, a törvényjavaslat elfogadását nem javasolta, de nem is utasította el. A kabinet állásfoglalása szerint a javaslat vitatható, érthetetlen, hogy miért nem vonatkozik a kisebb üzletekre is, és az sem világos, milyen alapon lett kiválasztva a hét ünnepnap. 

"A koalíciós tanácsban megállapodtunk, hogy ennek a javaslatnak élveznie kellene a koalíció támogatását" - jelentette ki Mihola. A javaslat szerint a legfőbb csehországi állami és egyházi ünnepeken (újév, húsvét hétfő, május 8., szeptember 28., október 28., és december 25-én, illetve 26-án, tehát karácsonykor) tilos lenne a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek kinyitása. Az ellenzéki pártok közül a javaslatot csak a kommunisták támogatják, míg a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 párt ellenzi.

Egy novemberi országos felmérés szerint a csehek több mint fele - 52 százalék - nem ért egyet azzal, hogy az üzletek az állami és az egyházi ünnepek idején zárva legyenek. Az ünnepi zárva tartást leginkább a fiatalabb és az idősebb generáció ellenzi. Az elképzelést a megkérdezetteknek csak a 30 százaléka támogatta. Ugyanakkor a megkérdezettek kétharmada - 65 százalék - elutasítja, hogy az állam bármi módon is beleszóljon az üzletek nyitva tartásának kérdésébe. A felmérésből kiderült, hogy a háztartások 96 százaléka ünnepek idején is vásárol, egyharmada pedig nagyobb vásárlásokat is tesz, elsősorban az élelmiszerüzletekben.

Csehországban az üzletek ünnepi nyitva tartása jelenleg nincs semmi módon szabályozva. A vasárnapi nyitva tartás, főleg ami az élelmiszerüzleteket illeti, az egész országban elterjedt. Prágában és a nagyobb városokban az üzletek döntő többsége az állami és az egyházi ünnepeken is nyitva tart. A szakszervezetek 2005 óta igyekeznek elérni, hogy az ünnepi nyitva tartás korlátozott legyen. A legfőbb érv szerint ezáltal lehetővé válna, hogy a családok az ünnepeken együtt lehessenek. 

Újabb merényletre készültek Franciaországban

Őrizetbe vettek Franciaországban öt csecsen nemzetiségű orosz állampolgárt, akiket merénylet előkészítésével gyanúsítanak - erősítette meg kedden a Midi Libre című regionális lap értesülését az illetékes ügyészség.

Az öt férfit hétfő este a dél-franciaországi Béziers városában állították elő. A gyanúsítottakkal kapcsolatba hozható helyszíneken a hatóságok házkutatásokat tartottak, amelyek során robbanószereket találtak - írta a lap. Yvon Calvet ügyész csak annyit mondott, hogy "a házkutatás során találtak dolgokat". 

Az egyik előállított személy Béziers-ben lakik, egy másik pedig feltehetően a közeli Montpellier-ben. A rendőrök először a másik három őrizetbe vett személy címét próbálják megtudni. Az I-télé francia hírtelevízió úgy értesült, hogy az előállítottak nem szerepelnek a titkosszolgálatoknak az iszlám radikálisokról nyilvántartott listáján.

A regionális újság viszont úgy tudja, hogy az egyik gyanúsítottat megfigyelés alatt tartotta a rendőrség, mert azt gyanítják, köze volt a montpellier-i egyetem campusán 2008. november 18-án végrehajtott robbantáshoz, amelyben hatan megsebesültek. A lap az ügyészségre hivatkozva azt is írta, hogy a nyomozás még az elején tart, és további előállítások várhatók.