Előfizetés

Orbán: Mercedesre magyar!

Bonta Miklós
Publikálás dátuma
2015.01.20. 20:33
FOTÓ: Molnár Ádám
Gazdaságkutatók szerint kakukktojás volt az elmúlt esztendő, a látszólagos növekedési siker kizárólag külső, egyszeri tényezőnek köszönhető. Az idei év nehezebb lesz, mert 2014 nem alapozta meg a fenntartható fejlődésünket. A miniszterelnök Magyarországot "biztos pont"-nak tartja és Mercedesek vásárlására buzdít.

A 2014-es év sikeres esztendő volt a magyar gazdaságban, de ez külső tényezőknek is köszönhető, és Magyarország az innováció, valamint a szegénység csökkentésében lemaradásban van az Európai Unióhoz képest. A gazdasági növekedést fenntarthatóvá kell tenni, az oktatási rendszert pedig fejleszteni kell - így vélekedtek a felszólaló közgazdászok a Republikon Intézet keddi konferenciáján.

A szegénység növekedéséről nem vesz tudomást Orbán Viktor. A kormányfő ugyancsak kedden, a kecskeméti Mercedes üzem egy új autótípusának bemutatóján mindenesetre reményét fejezte ki, hogy hamarosan a magyarok nem csak gyártani, hanem vásárolni is tudják a Mercedes-Benz személygépkocsikat. A miniszterelnök azt mondta, hogy a gazdasági válságot követően "végső soron a Mercedes adta meg nekünk, magyaroknak a lehetőséget" arra, hogy Magyarország visszakerüljön Európa gazdasági térképére. Arról azonban megfeledkezett, hogy a világcég összeszerelő üzemének létrehozásáról a Gyurcsány-kormány állapodott meg a német konszernnel.

„Mi magyarok azért dolgozunk, hogy miénk legyen Európa egyik legjobban teljesítő gazdasága” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy egy „olyan gazdaság, amely munkahelyet teremt minden Magyarországon élő embernek”. Ennek az állításnak a hamis volta nyilvánvaló, ugyanis nincs a Földkerekségen a magyar kormányfő által vizionált, teljes foglalkoztatottságot nyújtó gazdaság. Hazánk - a közfoglalkoztatás figyelembevételével is - messze van még az éllovasoktól. Orbán hozzátette: „mivel Európa gazdasága még mindig ingatag lábakon áll, ezért nekünk magyaroknak az a célunk, hogy hazánk továbbra is biztos pont legyen, ahol jól teljesít és növekszik a gazdaság”.

A Gyurcsány-kormány által elindított Mercedes-projektnek köszönhetjük, hogy „visszakerültünk Európa térképére” FOTÓ: Molnár Ádám

A Gyurcsány-kormány által elindított Mercedes-projektnek köszönhetjük, hogy „visszakerültünk Európa térképére” FOTÓ: Molnár Ádám

Merőben más Csillag Istvánnak, az Óbudai Egyetem docensének a Republikon intézet "A magyar gazdaság helyzete és kilátásai" címmel rendezett konferenciáján elhangzott véleménye. A korábbi gazdasági és közlekedési miniszter kiemelte: a tavalyi év "kakukktojás" volt, "csúcsra járt" a magyar gazdaság, de ezt külső tényezők is segítették. Hasonlóképpen fogalmazott Török Zoltán , a Raiffeisen Bank vezető elemzője is, aki úgy vélte, hogy az egyszeri növekedési tényezők kiesésével "jó esetben is" egy két százalék körüli növekedési ráta tartható, és miközben sok ország "elhúz" majd Magyarország mellett, hazánkban "halovány növekedés" várható. A szegénységgel kapcsolatban kifejtette: Magyarországon ma több szegény ember él mint 10 éve, holott Cseh- és Lengyelországban nagymértékben csökkent a számuk. Megjegyezte, hogy a szegénység növekedése általános szinte az egész EU-ban, sőt a romlás a hazainál jellemzően nagyobb mértékű. Török növekedésről mondott értékelésével Mellár Tamás, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, a KSH egykori elnöke is egyetértett, és azzal egészítette ki, hogy a jelenlegi növekedés megalapozatlan bővülés, ugyanakkor nemcsak az elmúlt 4, hanem az azt megelőző 8 évben sem volt fenntartható pályán a magyar növekedés véleménye szerint. Az IMF keddi közleménye szerint 2015-ben 2,3 százalékos lehet a magyar gazdaság növekedése.

Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője ennél szerényebb, alig 2 százalékos növekedésre számít. A befektetési társaság sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindez nagyban függ azonban az olajár alakulásától. Kérdés, hogy a rengeteg érdek által vezérelt nyersanyagpiacon marad-e a jelenlegi árszint.

33 ezer euróval drágább a frankhitel

Az idén 6 ezer osztrák háztartás szenvedi meg a svájci frank felértékelődését, összesen 1,2 milliárd euró értékben kell törleszteniük, terheik 200 millióval nőttek.

Az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) kedden közölt adatai szerint a frank felértékelődése átlagban 33 ezer euró többletterhet jelent a hiteleseknek. Az idén a teljes frankhitel-állomány 4 százaléka jár le, mintegy 1,2 milliárd euró összegben. Az FMA adatai azt mutatják, hogy a frank árfolyamküszöbének feloldása következtében a tavaly szeptemberi 24,7 milliárd euróról 29 milliárd euróra nőtt a frankhitel-állomány.

Az Ausztriában és Kelet-Európában a háztartások számára folyósított frankhitelek ügye "nem dicsőséges fejezete" az osztrák banktörténetnek - mondta Helmut Ettl, az FMA elnöke kedden újságíróknak. Ettl szerint hiába volt minden figyelmeztetés, sőt, még fokozódott a frankhitelek utáni roham, a felügyeletnek pedig nem voltak eszközei a megállítására. Most nincs ok pánikra, de mindenesetre ajánlatos lenne, ha a hitelesek gyorsan bankjukhoz fordulnának, hogy testreszabott megoldást találjanak a terhek csökkentésére, mert szabványrecept nincs - hangsúlyozta az osztrák pénzügyi felügyelet elnöke.

Súlyos csapás - Az állatokat is megtizedelte az összeomlás

Publikálás dátuma
2015.01.20. 17:49
FOTÓ: Thinkstock
A régió vadvilágára is súlyos csapást jelentett a Szovjetunió összeomlását követő társadalmi-gazdasági megrázkódtatás egy új tanulmány szerint.

"Megállapítottuk, hogy az 1990-es évek elején, vagyis közvetlenül a Szovjetunió összeomlását követően Oroszország területének túlnyomó részén egyidejűleg csökkent a vaddisznó, a barna medve, és a jávorszarvas állomány" - mondta az amerikai Wisconsin-Madison Egyetemen dolgozó Eugenia Bragina, a Conservation Biology című folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.

"Ez a három faj nagyban különbözik egymástól és az élőhely tekintetében is eltérő igényekkel bír" - tette hozzá a szakember, hangsúlyozva, hogy a populációcsökkenések nem egy bizonyos élőhely elpusztításának az eredményei voltak. Bragina szerint a régió egészét sújtó társadalmi-gazdasági változások következményeit minden faj másként érezte meg a bőrén. A vaddisznók feltehetőleg a táplálékukként szolgált termények eltűnése révén - magyarázta a szakember.

A kutatók Oroszország nyolc nagytestű emlősének populációit vizsgálták az 1981 és 2000 közötti időszakban. "Érdekes, hogy mindössze egyetlen faj esetében tapasztaltunk növekedést, ez pedig a szürke farkas volt" - idézte Braginát a BBC News honlapja. A szakember szerint a Szovjetunióban ellenőrzés alatt tartották a szürke farkas populációt: különböző eszközökkel ösztönözték a vadászatukat, ám az összeomlást követően az embereknek egyéb dolgok miatt kellett aggódniuk. 

A kutatók úgy vélik, hogy a megnövekedett farkas populáció - 150 százalékos volt a növekedés a Szovjetunió összeomlását követő évtizedben -, valószínűleg közrejátszott a jávorszarvas-állomány csökkenésében. Eredményeik alapján a kutatók arra jutottak, hogy az 1990-es években bekövetkezett populációhanyatlások okai közé sorolható valószínűleg az orvvadászat és a vadvédelmi intézkedések eltűnése is.

Az egy évtizeddel későbbi adatok azonban már pozitív képet mutatnak. "Most azt látjuk, hogy az oroszországi vaddisznó populáció nagyobb, mint 1991-ben volt" - mondta Bragina. Hozzátette: "ez egy nagyon alkalmazkodó faj, szóval néhány év elteltével új táplálékforrásokat talált, valahogy sikerült túlélnie és most remekül el van". Az európai őz és a barna medve szintén a talpra állás jeleit mutatja.

Bragina szerint a tanulmány jól rávilágít arra, hogy egy nemzet társadalmi-gazdasági infrastruktúráját érő hirtelen sokk, valószínűleg az ország vadvilágára is hatással van. "Természetesen amikor a szegénység hirtelen elhatalmasodik, ahogy az Oroszországban is történt az 1990-es években, akkor az embereknek nincs erejük ahhoz, hogy a vadvilág gondozására fordítsák a figyelmüket" - jegyezte meg a szakember. Hozzátette: "azt hiszem ez az a pillanat, amikor a nemzetközi környezetvédelmi csoportoknak kellene közbelépniük. Máskülönben könnyen a szemtanúi lehetünk annak, ahogy fontos fajok válságos helyzetbe kerülnek".