Fideszesek is óvják Juhászt

Publikálás dátuma
2015.01.21. 06:01
Juhász Péter egy korábbi felvételen. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Elképzelhetetlen Juhász Péter szerint, hogy ne lett volna személyes anyagi haszna Rogán Antalnak vagy Szentgyörgyvölgyi Péternek a belvárosi ingatlaneladásokból – az Együtt társelnöke erről az Indexnek beszélt. Vagy, ha mégsem ez a helyzet, az V. kerületi ellenzéki politikus szerint olyan szakemberekkel kellett volna körbevennie magát Rogánnak polgármesterként, akik ismerik az ingatlanárakat – jellemzően ugyanis egy helyi ingatlan „mindig pontosan a harmadába került” a piaci árnak.

Juhász beszélt arról is, hogy 25 milliárdos költségvetésével a belvárosi önkormányzat a harmadik leggazdagabb az országban, vagyis stratégiailag nem indokolt az ingatlanok értékesítése. „Innentől kezdve minden ingatlan eladása gyanús, és ha jól gazdálkodik valaki a vagyonával, akkor az ingatlanválság közepén főleg nem kezd el ingatlanokat eladni” – jegyezte meg a rendre bérlőknek, áron alul történő eladásokat firtató politikus. Juhász elmesélte, hogyan vágott bele az ügyek felderítésébe: vendéglátósok környezetéből egyre többen keresték meg azzal, hogy egy teraszengedély megszerzéséhez „zsebbe kell csúsztatni irreális pénzeket az önkormányzatnál, és ugyanígy megy akkor is, ha lakást akar venni vagy üzletet akar nyitni az ember”. Egyébként mióta a belvárosi ügyekkel foglalkozik, „nagyon jó szándékú fideszes képviselők” figyelmeztetik, nehogy „durvább” dolgokba nyúljon, mondván, „kemény emberek érdekeit” sérti.

A belvárosi ingatlaneladásokat közben vizsgálja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is. Erről Rogán korábban azt mondta, a megjelenés előtt álló jelentést volt alkalma látni, és azt állapította meg, az eladásokkal nőtt a kerület vagyona. Mivel azonban október óta nem polgármester, érthetetlen, hogyan volt erre lehetősége. Nem sokkal azután, hogy az erről szóló cikkünk hétfő este megjelent a Népszava honlapján, maga a Belváros-Lipótváros Önkormányzata reagált, mégpedig azzal, hogy a Rogán „polgármestersége alatti időszakot vizsgálta” az ÁSZ, ezért észrevételezési joga van a volt kerületvezetőnek, így láthatta az iratot. Azt még a Belváros hozzátette: az ÁSZ vizsgálata – noha az még mindig nem nyilvános – „semmilyen személyes felelősséget nem állapított meg”.

Szerző

Nem a kommunikációs hivatal kommunikál

Publikálás dátuma
2015.01.21. 06:00
Fotó: Vajda József/Népszava
Nem tartozik az állami reklámköltések felett diszponáló szuperintézmény hatáskörébe a kormányzati reklámkampányok tervezése és lebonyolítása - derült ki a Nemzeti Kommunikációs Hivatal lapunknak adott válaszaiból. Noha az újabb kormányzati médiahadjárat áráról és részleteiről nem tudtak felvilágosítást adni, az kiderült, hogy az NKH már dolgozik, méghozzá 21 alkalmazottal, az idén 440 milliós költségvetéssel.

Nem az állami hirdetések elosztására létrejött Nemzeti Kommunikációs Hivatalban (NKH) tervezik és szervezik a kormány "tájékoztató kampányait" - tudta meg a Népszava. Eredetileg arra lehetett számítani, hogy a papíron immár négy hónapja működő NKH fogja irányítani szinte a teljes államigazgatás, így a kabinet reklámköltéseit is, ám a szervezet - illetve az őket közvetítő Miniszterelnökségi Sajtóiroda - lapunknak adott válaszaiból kiderül: noha valóban ők felügyelik a minisztériumok, a központi államigazgatási szervek és az azok irányítása alá tartozó országos, területi és helyi illetékességű költségvetési szervek, továbbá az állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek mindennemű kommunikációs tevékenységét, de a kormányét nem.

Az intézmény lapunk kérdéseire idézte a jogszabályt, miszerint az NKH "az érintett szervezetek kormányzati kommunikációs feladatainak szakmai felügyeletét" látja el, "koordinálja az érintett szervezetek kormányzati kommunikációs feladatainak megvalósítását, amelynek keretében jóváhagyja az érintett szervezetek által tervezett kormányzati kommunikációs feladatok célját, ütemezését, eszközeit és költségvetését", továbbá "összehangolja" e kommunikációs feladatok "közbeszerzési igényeit", majd pedig "központi beszerző szervezetként az érintett szervezetek nevében és javára lebonyolítja a kormányzati kommunikációs feladatok ellátását biztosító" közbeszerzéseket, végül pedig ellenőrzi és jóváhagyja a szerződések teljesítéseit.

Magyarán a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által irányított NKH - melynek élére még ősszel kineveztek egy elnököt is, Nobilis Mártont, Nobilis Kristóf milliárdos üzletember fiát - lényegében csak a kormányzati és miniszterelnöki propagandáért nem felel, minden más állami reklámköltést itt szerveznek. Hogy kik és hányan fogják a nyilván évi több tízezer idevágó közbeszerzést megtervezni és ellenőrizni, nem tudni, noha a válaszokból kiderül: az Országgyűlés, azon belül is a Miniszterelnökség címén működő hivatal jelenleg 21 alkalmazottal működik. Az idei költségvetésük 439,7 millió forint, melyből a személyi juttatások 2015-ben 277,6 milliót tesznek ki - adókkal és járulékokkal -, ami 21 dolgozó esetében fejenként bruttó egymillió forintos fizetést sejtet. Ezen felül dologi kiadásokra 142,1 millió, beruházásokra 20 millió forintot fordíthat az idén az NKH.

Megírtuk: az NKH tavaly október 10-én kezdte meg működését, feladata, hogy "összehangolja és ellenőrizze a kormányzat reklámokkal és PR-kommunikációval kapcsolatos közbeszerzéseit egységes és szabályozott célkitűzések alapján".

Mennyiért erősödik az ország?

Az új, „Magyarország erősödik” szlogen alatt futó, bizonyos kereskedelmi tévécsatornákon 10-20 percenként feltűnő kormányzati kampány szerint immár "Közel 0 százalék az infláció", "Csökken a munkanélküliség", és a magyar gazdaság már "a 3. legnagyobb Európában". Ezek a reklámok már nem az őszi uniós kampány részei, melyekben a kormány az Európai Unió magyar gazdaságra gyakorolt érdemeit népszerűsítette 605 millió forintért. Ám az újabb médiakampány árát nem sikerült megtudnunk, mert az NKH nem válaszolhatott, a Miniszterelnökségi Sajtóiroda pedig lapunknak a most futó "tájékoztató" kampányról csupán azt írta: "a nyomtatott (print) sajtóban, valamint az elektronikus médiában zajlik, oszlopreklámokon és óriásplakátokon nem jelentek meg hirdetések. A tájékoztatás korábbi kommunikációs és kreatív közbeszerzések terhére történik, így újabb, vagy többletköltséggel nem jár. A konkrét összegekkel kapcsolatban a tájékoztató kampány végeztével, a teljesítési igazolások aláírása után tudunk információkat adni."

Szerző

Tartós ködre számíthatunk

Publikálás dátuma
2015.01.20. 20:08
Fotó: Thinkstock
Szerdán is sok felhő lesz felettünk, de csak elszórtan várható kisebb csapadék. Többfelé tartósan párás, ködös lesz a levegő. A nappali maximumok várhatóan plusz 4-10 fok között alakulnak. Az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

A veszélyjelzés szerint a sűrű ködben több helyen csak néhány száz méteres lehet a látástávolság.

Csütörtökön ismét többfelé eleredhet az eső, valamint a keleti, délkeleti szél is feltámad helyenként. 5 és 10°C közé melegszik a levegő az ország nagy részén, de délen, délkeleten 11-12°C is lehet.

Pénteken csak elszórtan lehet csapadék, majd szombaton ismét többfelé szükség lesz az esernyőkre. Ugyanakkor szombaton a Dunántúlon az esőt helyenként havas eső válthatja fel. Feltámad az északias szél, de markáns lehűlés nem várható.

Szerző