Előfizetés

Bell átadta Ádernek a megbízólevelet - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.01.21. 15:41
Az új amerikai nagykövet Goodfrienddel és Magyar Leventével beszélget érkezése napján. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztér
Átadta megbízólevelét  Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete Áder János köztársasági elnöknek szerdán a Sándor-palotában.

A diplomatát a megbízólevél átadása után az államfő ebédre látta vendégül. Az amerikai nagykövet nem nyilatkozott a Sándor-palota előtt rá váró újságíróknak.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


Korábban írtuk
, hogy az Egyesült Államok új budapesti nagykövete hétfőn délután érkezett állomáshelyére. A nagykövetet a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Colleen Bell - akinek nagyköveti kinevezését tavaly decemberben szavazta meg az amerikai szenátus - akkor sem nyilatkozott a sajtónak. Magyar Levente rövid sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a legnagyobb nyitottsággal és szeretettel fogadja a nagykövetet, "a legnagyobb optimizmussal nézünk a közös munka elé".

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az államtitkár kifejtette: a kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül olyan párbeszédet kialakítani az amerikai féllel, amely - a korábbi hónapoktól eltérően - előremutató, konstruktív irányba viszi a dialógust. Ennek az alapja szerinte "mindenképpen megvan, amennyiben a gazdasági és katonai együttműködésünk soha nem volt olyan kiváló és erős, mint ma". Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy a nagykövet akkor érkezett Budapestre, amikor "Közép-Európa olyan időket él, mint évtizedek óta soha, rendkívül sok minden történik Magyarországon és a világban". Azt mondta, Colleen Bell megérkezésével végre helyreállt az Egyesült Államok legmagasabb szintű diplomáciai képviselete Magyarországon, tekintve, hogy lassan két éve nagykövet nélkül működik a nagykövetség.

Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete megkoszorúzza a Hősök Emlékkövét Budapesten. MTI Fotó: Kovács Tamás

Colleen Bradley Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete megkoszorúzza a Hősök Emlékkövét Budapesten. MTI Fotó: Kovács Tamás

A KKM sajtóosztálya közölte, hogy az amerikai diplomáciai képviselet vezetőjét Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtök este fogadja vacsorán.

Adókedvezményt kapnak a román frankhitelesek

A bukaresti kormány a bajba jutott frankhitelesek számára is elérhetővé akarja tenni azt a programot, amely adókedvezménnyel bátorítja, hogy a hitelesek a futamidő meghosszabbításáról egyezzenek meg a bankokkal - jelentette be Darius Valcov román pénzügyminiszter szerdán.

A bukaresti parlament pénzügyi szakbizottsága rendkívüli ülést tartott szerdán a jegybank és az érintett bankok részvételével, hogy megoldást keressen a svájci frank megerősödése nyomán kialakult helyzetre. A tanácskozáson Valcov rámutatott: eddig a 2200 lejnél (155 ezer forint) kisebb jövedelemmel rendelkező hitelesek kérhettek adókedvezményt átütemezett hitelük növekvő kamatterheinek finanszírozására. A jövedelemhatárt 3000 lejre emelnék, így a kedvezményt már a frankhitelesek jelentős része igénybe vehetné.

A hitelátütemezést támogató rendeletet tavaly nyáron hozta a román kormány, de alkalmazása nem kezdődött meg, mert sem a bankok, sem a hitelesek nem voltak érdekeltek a futamidő meghosszabbítását és így a kamatok összegének növelését eredményező szerződésmódosításban. A pénzügyminiszter szerint azonban eddig több mint egymillió hiteles élhetett volna a lehetőséggel és - ha a parlament megszavazza a javaslatot - márciustól további 200 ezer hiteles könnyíthet pillanatnyi helyzetén.

Valcov szerint az adóalapból leírható kamattörlesztések révén a hitelesek adókedvezménye elérheti havonta a 240 lejt. A bukaresti kormány úgy számol, hogy ez a GDP 0,1 százalékára tehető bevételkiesést eredményez az államkasszának, amely azonban megtérül azáltal, hogy ezt a pénzt a hitelesek elkölthetik, és így több áfát fizetnek. A pénzügyminiszter megjegyezte: a kedvezmény nem helyettesíti a frankhitelesek problémájának valódi megoldását, amelyben az érintett bankoknak és ügyfeleiknek kell megegyezniük. Jelezte: a kormány "nem ellenzi", hogy - az egyik ellenzéki párt javaslatának megfelelően - a frankhiteleket lejre váltsák az eredetinél 20 százalékkal magasabb árfolyamon, de ezt nem fogja a kormány előírni, erről a bankoknak kell megegyezniük ügyfeleikkel.

Szerdán a svájci frank újabb történelmi csúcsra drágult a román piacon: a román nemzeti bank 4,5054 lejes árfolyamot közölt. Romániában hat bank 75 ezer lakossági ügyfelét érinti a svájci frank váratlan megerősödése. Az OTP Bank Románia a törlesztőrészletek kamatának 1,5 százalékkal való ideiglenes csökkentését ajánlotta fel frankhiteleseinek, a Voksbank romániai frankhitelesei pedig három hónapig tavalyi árfolyamon fizethetik törlesztőrészleteiket, a Raiffeisen romániai bankja pedig a júniusban esedékes fél százalékos kamatcsökkentés előrehozásával próbált könnyíteni frankhitelesei helyzetén.

A királytól kérte a blogger szabadon bocsátását a kancellár

Levélben kérte az elítélt szaúdi blogger szabadon bocsátását az osztrák kancellár, Werner Faymann, aki Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével együtt fordult a szaúdi királyhoz. Raif Badavit bloggert 2012 júniusában vették őrizetbe, amiért honlapot alapított a vallás szerepének megvitatására a sivatagi királyságban. A férfira tíz év börtönt és ezer korbácsütést szabtak ki, valamint egymillió szaúdi riál (71,5 millió forint) megfizetésére kötelezték.

A levélben a két politikus hangsúlyozta: a blogger esete nagy aggodalommal tölti el őket, hiszen a szaúdi férfit azért büntették, mert nyíltan a világ vallásainak egyenlőségéről beszélt. Az ítélet érthetetlen, hiszen nemcsak a szabad véleménynyilvánítás szenvedett csorbát, hanem a vallásközi párbeszéd alapelvei is megkérdőjeleződtek. A korbácsolás, amely különösen embertelen és kegyetlen büntetési forma, ellentmond az ENSZ kínzás vagy egyéb kegyetlen büntetés elleni egyezményének - olvasható a levélben.

Heinz Fischer államfő egy héttel korábban levélben ugyancsak arra kérte a szaúdi vezetést, hogy kegyelmezzenek meg a bloggernek és engedjék el az "elfogadhatatlan és embertelen" büntetést. Az osztrák belpolitikában éles vitát váltott ki, hogy a Bécsben működő, szaúdi társalapítású vallási központ nem emelte fel szavát a bloggerre kiszabott büntetés ellen. A bécsi Vallások és Kultúrák Közötti Párbeszéd Abdallah Király Központ (KAICIID) létrehozásának Szaúd-Arábia volt az egyik kezdeményezője és a fő anyagi támogatója. A szaúdi király évente 14-16 millió eurót adományoz a bécsi központnak, amely a vallások közötti párbeszéd elősegítését tűzte ki célul.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek az intézet mielőbbi bezárását követelték, míg az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Heinz Fischer köztársasági elnök ezt eddig elutasította. Sebastian Kurz néppárti külügyminiszter az intézet újraszervezéséről beszélt azután, hogy a hét végén lemondott a vallásközi központ főtitkárhelyettese. Kurz új alapokra kívánja helyezni a központ működését. A vallási vezetőknek kulcsszerepet, a támogatóknak, köztük Szaúd-Arábiának háttérbeli képviseletet szán, továbbá intézményesített vallásközi párbeszédet, átláthatóságot és szélesebb nyilvánosságot akar teremteni a központ munkájához.

Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke élesen bírálta az intézetet, amely szerinte a párbeszéd helyett a hallgatás központja. A kancellár márciusig adott időt az intézetnek, hogy jelentést készítsen az eddigi munkájáról, máskülönben Ausztria nem vesz tovább a munkájában. Ausztria a központot nem tudja a másik két alapító állam, vagyis Szaúd-Arábia és Spanyolország beleegyezése nélkül bezáratni, egyedül csak a vezetés újraválasztásáról és a finanszírozási alap megvonásáról dönthet.

A múlt héten Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa arra szólította fel Abdallah bin Abdel-Azizt, Szaúd-Arábia királyát, hogy részesítsék kegyelemben a bloggert. A főbiztos kitért arra is, hogy Rijád is aláírta a kínzás elleni ENSZ-egyezményt, amely határozottan tiltja a korbácsolást.