Előfizetés

Vízilabda: fél lábbal a Világliga-döntőben

A magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga csoportkörében, a görögök ellen aratott 15-13-as idegenbeli győzelmével, tulajdonképpen már nyeregben érezheti magát a továbbjutást illetően.

Bár a helléneknek nem volt problémamentes a felkészülésük – vasárnap még rangadót játszott a Vuliagmeni és az Olimpiakosz, illetve Anasztasziasz Kehegiaszt, az utóbbi együttes edzőjeként is dolgozó Theodorisz Vlakosz váltotta a kispadon –, de ez cseppet sem von le a magyar csapat sikeréből.

„Erősen látszott, hogy ők hazai környezetben fel vannak dobódva, és az edzőváltás is óriási löketet adott nekik. Készültünk arra, hogy az eleje nehéz lehet, így is történt, illetve ami még gondot okozott, az az, hogy ilyen gyors mérkőzésünk nem volt még kis pályán. Komoly feladat volt az elején lelassítani a játékukat, hiszen én előtte pont azt kértem, hogy gyorsítsunk, ne vegyük fel a görögök lassú ütemét. Nagyon elégedett vagyok, szuper meccs volt!” – értékelt Benedek Tibor a mérkőzés után a vlv.hu-nak.

Ez a siker pedig azt jelenti, hogy a magyar válogatott nagy lépést tett a Világliga nyolccsapatos döntője felé, amelyben a majdani győztes elsőként válthatja meg riói repülőjegyét. Azonban ehhez valószínűleg a másik két csoportban szintén kedvező pozícióban álló horvát és szerb nemzeti együttesnek is lesz egy-két szava.

Világliga, selejtező 3. forduló
A csoport:
Görögország–Magyarország 13-15
Románia–Szlovákia 14-13 – ötméteresekkel
Az állás: 1. Magyarország 9 pont, 2. Görögország 6, 3. Románia 2, 4. Szlovákia 1
B csoport:
Oroszország–Szerbia 8-17
Németország–Spanyolország 11-12
Az állás: 1. Szerbia 9 pont, 2. Oroszország 6, 3. Spanyolország 3, 4. Németország 0.
C csoport:
Montenegró–Törökország 15-4
Olaszország–Horvátország 7-8
Szabadnapos: Franciaország
Az állás: 1. Horvátország 12 pont (4 mérkőzés), 2. Olaszország 5 (3), 3. Montenegró 4 (3), 4. Törökország 0 (2), 5. Franciaország 0 (2).A közeli jövő ragyogó magyar csillagai

Hortobágyi Tibor, Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2015.01.22. 06:56

Magyarok. Tehetségesek. És roppant fiatalok. Ők gondoskodhatnak arról, hogy a hazai sportélet tovább virágozzon. Lapunk azon fiatalokat szedte össze tízes listában, akik a jövő bajnokai lehetnek. Olyan sportolókat kerestünk, akik a nagykorúság küszöbén állnak, és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak utánpótlás, vagy már felnőtt szinten. Természetesen az összeállítás szubjektív, és szerencsénkre jócskán találni tehetséges fiatalt hazánkban.

Esztergályos Patrik (vívás)

A magyar vívósport eddig is hozta szép számmal az érmeket. Hogy ezután se legyen másként, arról a 17 éves Esztergályos Patrik gondoskodik, aki a nankingi ifjúsági olimpián beroppant a köztudatba.

A fiatal párbajtőröző remek teljesítményt nyújtva a dobogó legfelső fokára állhatott Kínában. A plovdivi kadet világbajnokságon is aranyérmet szerző sportoló az egyéni győzelme mellé egy ezüstöt is begyűjtött az olimpián az Európa 1. nevet viselő vegyes

válogatottal. A lendület idén is kitart: előző hét vasárnap a bázeli junior csapat Világkupán Bányai Zsombor, Cho Taeun Sándor és Siklósi Gergely oldalán fölényes győzelmekkel állhatott a dobogó legfelső fokára csapattársaival. Ha nem is a jövő évi riói olimpián, de öt év múlva Tokióban vélhetően számolni kell majd Esztergályossal, és akkor is csak 22 éves lesz.

Gercsák Szabina (cselgáncs)

Gercsák Szabina a cselgáncs új üdvöskéje. 18 éves kora ellenére szinte mindent megnyert korosztályos szinten: a tavalyi évben Nankingban ifjúsági olimpiai bajnok lett, ugyanebben az esztendőben, Bukarestben a junior Európa-bajnokságon állhatott a dobogó legfelső fokára, de 2013-ban ifjúsági világbajnokságot is nyert Miamiban.

Fiatal kora ellenére már felnőtt kontinenstornán is kipróbálhatta magát, ahol hetedik helyen végzett. Ha

Rióban nem is, a 2020-s tokiói olimpián nagy eséllyel reménykedhetünk dobogós helyezésben. Netán ő lehet a sportág első magyar női ötkarikás bajnoka.


Hajdu Jonatán (kenu)

Éppen a múlt héten nyerte el a Kolonics György emlékére alapított díjat, amelyet a kajak-kenuban a legjobban teljesítő utánpótláskorú versenyzők kaphatnak meg. Már a tavalyi év is kiválóan sikerült számára, hiszen a szegedi ifjúsági világbajnokságon 200 és 1000 méteren is aranyérmes lett – továbbá párosban egy ezüstöt is begyűjtött –, aztán a felnőttek között a 4x200-as váltó tagjaként bronzérmet szerzett a vb-n.

Mégis az igazi áttörést az idei esztendő jelentheti számára, hiszen bekerült a szövetség három kiemelt versenyzője közé 200 méteren, akikből kikerül majd a riói olimpiai kvalifikációért kenuba szálló jelölt. Ha pedig sikerül a felnőttek között is hasonló sikereket elérnie, mint az ifiknél, akkor a magyar kenusok egyetlen lyukas olimpiai számát is betölthetné a 18 éves sportoló.


Makra Noémi (torna)

Sokan az olimpiai bajnok Ónodi Henriettához hasonlítják. Bizonyos téren már most találunk közös pontokat pályafutásukban, hiszen Békéscsabáról indultak mindketten, az Unyatyinszky-házaspár kezei közül. Makra már 15 évesen a felnőtt válogatott tagja lett. Világkupa-viadalokon többször is dobogóra állhatott, felnőtt Európa-bajnokságon pedig tavaly jutott először szerenkénti döntőbe ugrásban, ahol végül nyolcadik lett.

Egyelőre az olimpiai kvalifikációt tűzte ki elsődleges célnak, ami nem lesz könnyű, ha a csapat nem jut ki, viszont egyesek már riói érmet akasztanak a nyakába. Azt azért még hozzátennénk, Makra a 2016-os nyári játékok idején 18 éves lesz, csakúgy mint Ónodi volt 1992-ben, amikor első lett. Egy újabb közös pont...


Manhercz Krisztián (vízilabda)

A Vasasban, majd a Ferencvárosnál nevelkedett, végül az angyalföldieknél és a junior válogatottban mutatkozhatott be az OB I-ben a 2012/13-as szezonban, mindössze 15 (!) évesen.

Aztán a tavalyi idényben már a piros-kékek vezéregyéniségeként riogatta az ellenfeleket. A nyári U18-as világbajnokságon első, az U19-es Eb-n pedig második lett a magyar csapattal.

Novemberben Benedek Tibor válogatottjában is bemutatkozhatott a szlovákok elleni Világliga-selejtezőn. A nyári kazanyi vb-n még nem biztos, hogy az utazók között lesz, ettől függetlenül a riói olimpia már elérhető lehet neki. Ha azonban csak 2020-ban szerepelne először ötkarikás játékokon, az sem lenne későn számára, mert még akkor is csak 23 éves lesz.


Péni István (sportlövészet)

Nem kérdés, hogy szülei múltja – akik mindketten válogatott sportlövők voltak – is közrejátszott abban, hogy ezt a sportágat választotta. Az viszont már elsősorban az ő érdeme, hogy a nankingi ifjúsági olimpián egyéniben bronz-, vegyes csapatban pedig aranyérmet szerzett. Az ősszel már olimpiai- és világbajnoki érmeseket

utasított maga mögé a nemzetközi légfegyveres versenyeken mindössze 17 évesen, így talán nem meglepő, hogy az év férfi sportlövőjének választották.

Múlt hétvégén Szlovéniában is kimagasló eredménnyel lett előbb első – a döntőben a húsz lövésből a leggyengébb eredménye 10,2 kör volt –, majd vasárnap a világ- és Európa-bajnok Sidi Péter mögött két tizeddel lemaradva a második. Reméljük, Rióban is kettejük csatájában gyönyörködhetünk majd.


Rózsa Csilla (golf)

Szinte egy időben vált profivá (december végén) és érett felnőtté (ebben a hónapban) az ifjú golfos tehetség. Előbbi tény pedig azt jelenti, hogy idén a riói kvótáért is küzdhet a magyar lány.

A decemberi marrakesi versenyen elért bravúros 17. helyezése ugyanis jogosulttá tette, hogy elinduljon a 2015-ös év profi versenysorozatán (Ladies European Tour), amelynek végén a világranglista alapján jelölik ki a

2016-os olimpián induló 60 női versenyzőt. A juniorok között már volt világranglista-vezető, idén pedig az a cél, hogy a felnőttek között is minél feljebb jusson, így pedig teljesüljön az álma és részt vehessen Rióban az 1904 után az ötkarikás játékokra visszatérő golf küzdelmeiben.


Szilágyi Liliána (úszás)

Mondhatnánk, hogy a vér nem válik vízzé. Ugyanis a 18 éves Szilágyi Liliána finoman fogalmazva sportos családból származik. Nagypapája Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó, míg édesapja Szilágyi Zoltán olimpikon úszó.

A sportolóhölgy fiatal kora ellenére már kétszeres ötkarikás bajnoknak mondhatja magát. A nankingi ifjúsági olimpián a dobogó legfelső fokára állhatott 100

és 200 méter pillangón is, ráadásul előbbi számban országos rekordot úszott. Szilágyi már 2012-es londoni olimpián, a magyar küldöttség legfiatalabb tagjaként versenyezhetett, ahol 100 méter pillangón a 34. helyen végzett. A júliusi kazanyi világbajnokságon, majd az azt követő riói ötkarikás játékokon minden bizonnyal hallat még magáról a fiatal úszóhölgy.


Tajti Mátyás (labdarúgó)

Mostanában a magyar labdarúgás nem dúskál kiemelkedő tehetségekben. Egy játékos azonban kivételt képez. Tajti Mátyásért tavaly a világ talán két legjobb csapata, a Real Madrid és a Barcelona versenget.

A Puskás Akadémián nevelkedett 16 esztendős fiatal a korosztályos válogatott nemzetközi tornáin hívta fel magára a két spanyol klub figyelmét, majd egy-egy hetet töltött Madridban és a katalán fővárosban, végül a Barcelonát

választotta. A magyar futballista egyelőre helytáll. Tíz mérkőzésen lépett pályára a katalánok U17-es csapatában, abból hatszor kezdőként.

Érdekesség, ha a kezdők között kap helyet Tajti, akkor nem tud veszíteni a katalán együttes: négy győzelem, két döntetlen a mérlege. Ha folytatja megkezdett útját a fiatal magyar, akkor csatlakozhat a szűk magyar elithez, akik pályára léptek a Barcelona felnőtt csapatában. Ez a bravúr eddig csak Kubala Lászónak, Kocsis Sándornak, Czibor Zoltánnak, Plattkó Ferencnek, Berkessy Elemérnek, Szegedi Miklósnak és Szalay Tibornak sikerült.


Tóth Gabriella (kézilabda)

A mindössze 18 esztendős Tóth Gabriella a tavalyi magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon roppant be a köztudatba, ahol jelentős szerepet vállalt Románia legyőzésében. Tehetségére jellemző, hogy már

most Görbicz Anita utódjaként emlegetik. A fiatal irányító 12 éves korában lett a Győr játékosa, amellyel 2012-ben bajnokságot nyert.

Ugyanebben az évben elsőként kapta meg a Görbicz Anita-díjat. Jelenleg a Rába-partiak fiókcsapatában, a Mosonmagyaróvárban játszik, de tavaly ősszel már szóba került, hogy a Bajnokok Ligája címvédőnél szerepelje, ám akkor a még kevés játéklehetőség miatt elvetették az ötletet. De ami késik, az nem múlik. Minden bizonnyal hamarosan a Győrben láthatjuk játszani.

Kézi-vb: nagy fogásban bíznak a németek

Bár Németországban nagyon féltették a katari férfi kézilabda világbajnokság előtt a fiatalokra épülő német válogatottat, az előzetes aggodalmak végül megalapozatlanok voltak. Olyannyira, hogy az izlandi Dagur Sigurdsson szövetségi kapitány által irányított válogatott eddig a vb egyik meglepetéscsapata, hiszen a D csoportban három mérkőzés után öt ponttal áll az élen két győzelemmel és egy döntetlennel.

A skandináv tréner azonban egyelőre nincs elájulva a produkciótól, jól tudja, hosszú és göröngyös út áll még a csapat előtt. A szintén izlandi szakvezető, Gudmundur Gudmundsson-fémjelezte dánok elleni keddi döntetlennel mindenesetre a németek lényegében biztosították helyüket a nyolcaddöntőben, s Sigurdsson szerint már teljesen reális célkitűzés a csoportelsőség megszerzése.

Bár Németországban némi kétkedéssel tekintettek a világbajnokság elébe, a kézilabda szövetség elnöke, Bob Hanning a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elmondta: a közösségi oldalakon már hárommillióan érdeklődtek az együttes iránt.

Mi a siker titka? Egyértelmű. A horgászás – mondta Sigurdsson, aki Katarban - nagy sajnálatára - nem hódolhat kedvenc időtöltésének.

Eredmények
Chile-Fehéroroszország 23-34
Irán-Ausztria 26-38
Szlovénia-Brazília 35-32
Bosznia-Hercegovina-Tunézia 24-27
Katar-Spanyolország 25-28
Macedónia-Horvátország 26-29
A mai program:
Lengyelország-Szaúd-Arábia (17 óra)Németország-Argentína (17)Svédország-Egyiptom (17, Tv: Sport2)Algéria-Franciaország (19)Izland-Csehország (19)Oroszország-Dánia (19, Tv: Sport2)