Előfizetés

Mégis lesznek pucér nénik a 3. oldalon

Publikálás dátuma
2015.01.22. 14:35
Sajnálom, nálunk csak felöltözött van Illusztráció/Thinkstock
Visszatért csütörtökön a Page 3, vagyis a legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun évtizedek óta félpucér hölgyeknek fenntartott harmadik oldala, amelynek csendes kimúlásáról napok óta cikkezett a brit sajtó.

A Page 3 vagy 45 éve nemzeti intézmény Nagy-Britanniában; a The Sun 1970 óta közölte kebleiket közszemlére tévő fiatal nők fotóit harmadik oldalán. A képeken szereplők közül később sokan jelentős modellkarriert futottak be nagy divatcégeknél, és a The Sun minden évben falinaptárt is kiadott az elmúlt esztendő legnépszerűbb Page 3-hölgyeinek fotóival.

Az intézményesült Page 3 mindazonáltal szinte az első naptól fogva viták tárgya: több kampánycsoport is alakult a "harmadik oldal" betiltásának elérésére, azzal a közös érvvel, hogy a lap a nőket szexuális kereskedelem tárgyává silányítva igyekszik növelni olvasottságát.

A The Sun az utóbbi években annyi engedményt tett, hogy hétvégi "családi" kiadásainak harmadik oldalán nem közölt aktfotókat, de a hétközbeni kiadásokban csak egészen rendkívüli horderejű fejlemények - például Vilmos herceg esküvője, vagy Andy Murray, az első számú brit teniszcsillag wimbledoni diadala - esetén kerülhetett más erre az oldalra. A félpucér hölgyeket azonban általában ilyen esetekben sem kellett nélkülözniük az olvasóknak, csak kissé beljebb kellett lapozniuk az újságban.

A brit sajtó mindazonáltal a héten szenzációt szimatolt: a The Sun e heti első három kiadásából minden különösebb indoklás nélkül hiányzott a soros Page 3-hölgy. A tekintélyes testvérlap, az ugyanazon kiadó gondozásában megjelenő The Times tényként közölte, hogy a The Sun szerkesztőségében döntés született a hölgyfotósorozat különösebb hírverés nélküli befejezéséről, és ezt állítólag Rupert Murdoch sajtómágnás, a két brit lapot is forgalmazó News Corp. globális médiacsoport vezére személyesen hagyta jóvá.

A szenzáció a brit politika legmagasabb köreit is bejárta. A Downing Street szóvivője is megszólalt a héten az ügyben, mondván: David Cameron miniszterelnök nem kívánja kommentálni a fejleményt, mivel véleménye szerint a brit lapok szerkesztőségeire tartozik, hogy mit közölnek és mit nem. Nicky Morgan oktatásügyi miniszter azonban, akinek tárcája a nők esélyegyenlőségének előmozdításáért is felelős, a londoni alsóházban adott hangot annak a véleményének, hogy a Page 3 eltűnése "már régóta esedékes volt".

Mindezek után a The Sun csütörtöki kiadásának harmadik oldalán ismét egy félpucér ifjú hölgy mosolyog - és kacsint - az olvasóra. A lap ezúttal a "Helyesbítések és egyértelműsítések" rovatcímet adta a Page 3-nek, a 22 esztendős, bournemouth-i illetőségű Nicole fotója alá pedig azt a talányos magyarázatot kanyarította, hogy "ez továbbra is a Page 3", és a The Sun maga kér elnézést a nyomtatott sajtó és a média mindazon újságíróinak nevében, akik az elmúlt napokat "azzal töltötték, hogy rólunk beszéltek és írtak".

A következő napok kiadásaiból derül majd ki, hogy az egész felhajtás ügyes reklámfogás volt-e, vagy valóban vége a Page 3 csaknem öt évtizedes korszakának.

Az ÁSZ hiányosságokat tárt fel egy kormányzati szervnél

A belső kontrollrendszer működtetésében tárt fel alapvető hiányosságokat a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél (KIFÜ) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése, ugyanakkor megállapította azt is, hogy a KIFÜ vagyongazdálkodása szabályszerű volt.

Az ÁSZ közleménye szerint az ÁSZ a KIFÜ 2009 és 2013 közötti gazdálkodásának és feladatellátásának, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter – korábban a pénzügyminiszter – felügyeleti és irányító tevékenységének szabályszerűségét értékelte. Az ÁSZ megállapította, hogy az irányító minisztérium alapítói és irányítási jogosultságait szabályszerűen ellátta. A közfeladat ellátásához, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodáshoz azonban "követelményeket nem rögzített, nem érvényesített, nem kért számon". 

Azt írták: a KIFÜ belső szabályzatai a szervezeti és működési szabályok és az ügyrendek kivételével megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ a kontrollok működésében tárt fel hiányosságokat, megfogalmazásuk szerint "a teljesítésigazolás, az utalvány ellenjegyzése és az érvényesítés gyakorlása során nem tartották be a jogszabályi előírásokat". A KIFÜ elnökei nem gondoskodtak a kockázatkezelési és monitoringrendszer működtetéséről. Nem működtettek hatékony, megbízható és pontos beszámolási rendszereket. Közölték továbbá, hogy a KIFÜ-nek az ellenőrzött időszakban nem volt éves munkaprogramja, féléves és havi tervei feladatai megtervezéséhez.

A KIFÜ az előirányzat-módosítások során a jogszabályi előírások szerint járt el. A költségvetési egyensúlyt biztosító kormányzati intézkedéseket az ütemezésnek megfelelően végrehajtotta, gazdálkodását az egyensúlyjavító intézkedések nem veszélyeztették, pénzügyi helyzete stabil volt. Vagyongazdálkodása szabályszerű volt, a gazdálkodási jogkörökhöz előírt belső kontrollok megfelelően működtek - olvasható a közleményben.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a nemzeti fejlesztési miniszternek és a KIFÜ elnökének fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzésen értékelheti. Közölték: a KIFÜ (korábban Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ) "a kormányzati informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosításáért" felelős. Megalakulásától a Pénzügyminisztérium (PM) fejezethez tartozó intézmények részére nyújtott számítástechnikai szolgáltatást, végzett rendszerüzemeltetést és fejlesztési feladatokat. Feladatköre az ellenőrzött időszakban folyamatosan bővült.

A KIFÜ irányító szerve 2010. június 30-ig a PM, 2010. július 1-jétől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Liberálisok: Állítsuk meg Matolcsyt!

Publikálás dátuma
2015.01.22. 13:56
Fotó: Népszava
A Liberálisok szerint meg kell állítani a jegybankelnök ámokfutását, ezért a párt parlamenti képviselője Matolcsy György jegybanki gazdálkodásának elszámoltatására kéri az Országgyűlés gazdasági bizottságát.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikai főtanácsadója, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egykori alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a jegybankot, amiért újabb forrásokat, összesen 250 milliárd forintot fordít alapítványaira. Szerinte az összeget osztalékként a tulajdonos államnak kellene kifizetni, felhasználásáról azonban az MNB igazgatósága dönt, és nem a közgyűlés.

Bodnár Zoltán elmondta: képviselőjük, Fodor Gábor emiatt törvénymódosítást is kezdeményez tavasszal. Bodnár Zoltán az útdíjról szóló kérdésre úgy felelt: a rendszer szakszerűtlenül, megalapozatlanul, előzetes kalkulációk nélkül állt fel, és bár azon szerdán valamelyest javított a kormány, így is tehernövekedést hoz az embereknek.

Újabb tízmilliárdok a Matolcsy-alapítványoknak

Ahogy a Népszava is megírta, szinte számolatlanul szórja a pénzt a Matolcsy György által elnökölt jegybank. Karácsony előtt egy nappal az MNB újabb 62 milliárd forintot juttatott a szaporodó Pallas Athéné-alapítványoknak - az államadósság csökkentése helyett. A szakértők erősen kétlik, hogy akár az egyre gyarapodó Pallas Athéné Alapítványok működtetése, akár a tiszaroffi kastély vagy az Eiffel Palace működtetése a közösség céljait szolgálják.