vakok;ELTE;gyengénlátók;diszlexia;RoboBraille;Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar;

2015-01-23 06:14:00

Magyarul is elérhető a RoboBraille

A napokban zárult az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán a nemzetközi RoboBraille szolgáltatás magyarországi bevezetését lezáró szakmai konferencia. A robobraille.org honlapon elérhető szolgáltatás vakok, gyengén látók és diszlexiások által használható formátumokba képes konvertálni az interneten található vagy a felhasználó által feltöltött szövegeket.

A Dán Vakok és Gyengénlátók Oktatási Központjának kezdeményezésére elindult RoboBraille egy mindenki számára egyszerűen kezelhető e-mail és web-alapú szolgáltatás, amely automatikusan percek alatt képes a dokumentumokat átalakítani olyan alternatív formátumokra, melyeket látássérült és olvasási nehézségekkel küzdő felhasználók is használni tudnak. A RoboBraille célja, hogy támogassa és ösztönözze a fogyatékkal élő felhasználók önállóságát az oktatási rendszerben és a munkaerő-piacon egyaránt.

A szolgáltatás az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány fejlesztői csapatának, valamint a magyarországi partnerek együttműködésének köszönhetően mostantól magyarul is elérhető, és minden magánfelhasználó számára ingyenesen vehető igénybe.

Kovács Krisztina, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának fogyatékosügyi koordinátora elmondta: nagyon sok változás következett be az elmúlt évtizedekben a felsőoktatás akadálymentesítésében, ennek fontos lépése lehet a RoboBraille hazai indulása. Elmondása szerint a kilencvenes években a vak hallgatók száma alacsony volt, az órákon Braille-írással tudtak jegyzetelni, tankönyveiket pedig hangkazettára olvasták fel nekik. A kétezres évekre a látássérült hallgatók száma megnőtt, és egyre jobb infokommunikációs lehetőségek is várták őket.

A RoboBraille működése

A fordítandó szöveget számos formátumban (például doc, pdf, txt, xml, html, rtf, epub, mobi, tiff, jpg, bmp) feltölthetjük, de URL, illetve szöveg is bemásolható. A kívánt formátum a feltöltés után választható ki: a feltöltött dokumentumtól vagy a megadott szövegtől függ, hogy ezt milyen formátumban kapjuk meg. A dokumentumokat Braille-nyomtatásra kész digitális formátumban, mp3 fájlban, Daisy hangoskönyvként, e-könyvként és egyéb formátumokban is megkaphatjuk. Preferenciák is megadhatók a választott dokumentumnál: mp3 esetében például magyar nyelvnél a női vagy férfi hangot és az olvasás sebességét is kiválaszthatjuk. E-mail címünk megadásával zárul a folyamat, ide kapjuk meg a kész fájlt vagy annak letöltőlinkjét, ha 4 MByte fölötti lesz.