Kényszerleszállás Ferihegyen - Fotók

Publikálás dátuma
2015.01.22. 18:52
Illusztráció. Fotó: Christopher Furlong/Getty Images
 Hajtóműproblémák miatt Budapesten szakította meg útját az Air India Londonból Mumbaiba tartó járata csütörtök kora este.

A flightradar24.com élő online radarképe szerint gép a szerb légtérben fordult vissza, majd a repülőtéri katasztrófavédelmi egységek riasztása és a kerozin kiengedése után rendben leszállt.

Az MTI repülőtéri forrásokból úgy tudja, hogy a Boeing 787-es Dreamliner jobb oldali hajtóművét le kellett állítani, a pilóták egy hajtóművel szálltak le.

A járaton 227 utas és 10 fős személyzet volt. A légitársaság Párizsból, illetve Frankfurtból Indiába tartó járatai csütörtök éjjel leszállnak a ferihegyi repülőtéren, és ezekkel a gépekkel viszik tovább a Budapesten várakozó utasokat. A műszaki hibás repülőgép egyelőre Budapesten marad.

Szerző
Frissítve: 2015.01.22. 22:27

Magyarország is részt vesz a Velencei Gyermekkarneválon

Magyarország első alkalommal, Kecskemét bemutatkozásával képviselteti magát a Velencei Biennále Nemzetközi Gyermekkarneválján (Carnevale Internazionale dei ragazzi), amelyet február 7-17. között rendeznek meg.

A Velencei Biennáléval kapcsolatban a magyarok többségének még a kétévente megrendezett képzőművészeti és építészeti seregszemlék jutnak az eszébe, pedig a Biennále ezeken túl más műfajok - a tánc, a kortárs zene, a színház, a film - felé is nyitott. A legfiatalabb kezdeményezés a jövő generációjának művészeti nevelését célzó gyermekkarnevál, amelyen Közép-Európát eddig csak Lengyelország és Románia képviselte - emlékeztetett csütörtökön Budapesten Balatoni Monika, a Velencei Biennále nemzeti biztosa.

Balatoni Mónika hozzátette: az olasz és a magyar kultúra múltbéli teljesítményét a világ ismeri és elismeri, de a ma feladata mindkét országban a kortárs eredményeket is hasonlóan ismertté tenni. Erre nagyszerű alkalmat kínálnak a Velencei Biennále rendezvényei, amelyeket több százezren látogatnak minden évben - jegyezte meg.

Miért éppen Kecskemét képviseli Magyarországot? - vetette fel a nemzeti biztos, majd válaszul elmondta: az alföldi városban minden művészeti ág - az építészet, a film, a fotó, a zene, a színház - hangsúlyosan képviselteti magát, és a település vezetése is nyitottnak mutatkozott a megkeresésre.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: komoly lehetőségnek tartják, hogy Kecskemét kultúrája egy ilyen nagy nemzetközi rendezvényen mutatkozhat be. A felelősség még nagyobb azzal, hogy mindez a gyerekek, a jövő generációja előtt történik - jegyezte meg, hozzátéve: ezért is választottak egy mindenhol érthető nyelvet, a zenét és a táncot.A magyar program középpontjában a város híres szülöttje által kifejlesztett Kodály-módszer áll. Az Arsenale épületeiben az Aurin Leánykar tart workshopot, megismertetve a kodályi szolmizációs nyelvet; a bemutatót néptánc és népzene is kíséri, de Kodály és Bartók kari művei is helyet kapnak a majd a produkcióban - árulta el a polgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia beszámolója szerint a gyermekkarneválra kilátogatók hangszerbemutatón is részt vehetnek, és megtanulhatják, hogyan lehet egyszerűen hangszert készíteni. Kecskemét mint animációs filmes központ bemutatkozásából nem maradnak ki a vetítések sem, és mivel a karneváli hangulathoz jól illenek a maszkok, Kecskemét címerállatára utalva a gyerekek kecskeálarcot is kapnak majd - szólt a tervezett programokról a polgármester.

Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete reményét fejezte ki, hogy a magyar részvétel segít még jobban elmélyíteni az olasz-magyar kapcsolatok jövőjét. "A magyar közönség nagyon jól ismeri az olasz kultúrát, ezért a fiatalok felé fordulva érdemes ennek az érdeklődésnek a jövőjét biztosítani" - hangsúlyozta. A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a 2013-as olasz-magyar kulturális évad során mindkét kultúra a megszokottnál is intenzívebben tudott egymás számára bemutatkozni, talán ennek is köszönhető, hogy a két ország közötti utazások száma 18 százalékkal nőtt 2014-ben.

Balatoni Monika az MTI kérdésére elmondta: a Velencei Biennále szervező bizottsága fenntartja magának a jogot, hogy az építészeti és a képzőművészeti biennálékon kívül a többi művészeti ág seregszemléire maga hívja meg a kiválasztott művészeket, csoportokat, ebbe a sorba illeszkedik a gyermekkarnevál is. A Nemzeti Biztosi Iroda azonban újfajta, komplex látásmódot képviselve a magyar pavilon kiállításainak megszervezésén túl immár szerepet vállal abban is, hogy a többi művészeti ág magyar képviselői is eljuthassanak a Velencei Biennále rendezvényeire - hangsúlyozta.

Ezt az új látásmódot tükrözi, hogy a Nemzeti Biztosi Iroda immár rendelkezik saját logóval, és februártól a honlapja is teljesen megújul - tette hozzá. Balatoni Monika a gyermekkarnevál magyar részvételének költségeiről szólva elmondta: a művészek honoráriumát állja az iroda, míg az utazás, a szállás és az előkészítő munka költségeit Kecskemét vállalta magára. A nemzeti biztos emlékeztetett arra is, hogy a Velencei Képzőművészeti Biennálén Cseke Szilárd Fenntartható identitások című interaktív projektje képviseli Magyarországot. A 2014. decemberi döntés óta már zajlanak az előkészületek, hogy a kiállítás május 7-én megnyílhasson a szakmai, majd két nap múlva a nagyközönség előtt - tette hozzá Balatoni Monika.

Szerző

Varga kioktat: abba kell hagyni a riogatást

Publikálás dátuma
2015.01.22. 08:50
Illusztráció/Népszava
Abba kellene hagyni a riogatásokat - ezt Varga Mihály mondta a köztévé esti műsorában. A nemzetgazdasági miniszter a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos népszavazást kezdeményező érdekképviseleteknek a létszámleépítésről, illetve az új adók bevezetéséről szóló kijelentésekre reagált. 

A miniszter szerint nincs szó arról, hogy a kereskedelmi szektor leépítené létszáma 20-30 százalékát. Ha Ausztriában és Németországban meg tudták oldani a vasárnapi pihenőnap szabályozását, akkor Magyarország is nagyobb gond nélkül, jelentős költségvetési kiesés nélkül meg tud birkózni ezzel a feladattal - jelentette ki Varga Mihály töretlen - és politikailag szükségszerű - optimizmussal. 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a fentiektől meglehetősen eltérő a véleménye. A szövetség ügyvezető elnöke szerint várhatóan 200-250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében. A Liga szakszervezetek elnökének kalkulációja szerint pedig  az üzletek bezárása miatt 25-30 ezer munkahely fog megszűnni.

A jelzett Tesco-bezárások után lapunk tegnap beszámolt arról a hírről is, hogy a Baumax barkácsáruház 2015 második negyedévében kivonul Magyarországról. A közlemény szerint 14 magyarországi áruházat zárnak be áprilisig. Michael Hürter, a Baumax igazgatótanácsának elnöke elmondta: "mindig is azt vallottuk, hogy maradni akarunk Magyarországon. A nehéz gazdasági körülmények miatt azonban minden erőnket a másik három országra kell összpontosítanunk és Magyarországtól el kell búcsúznunk."  

Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert - legalább is az MTI beszámolója szerint - a köztévé esti műsorában erről nem kérdezték.

Szó volt azonban a kormányzati sikerpropaganda egyik újabb epizódjaként kínálkozó devizahiteles problémáról.  A miniszter ennek kapcsán ismét tudatta: a magyar kormány, az emberek közösen megoldották a problémát, amihez arra is szükség volt, hogy a Kúria jogegységi döntést hozzon. (vagyis jó ötlet volt annak idején a Kúriához passzolni a labdát.) A magyar modell működik - jelentette ki Varga Mihály.Szerző