Vádat emelt az ügyészség Hiszékeny Dezső ellen

Vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádat emelt pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő ellen a Fővárosi Törvényszéken - közölte Keresztes Imre főügyész.

Közleményében azt írta: a vád szerint 2013. januárjában Hiszékeny Dezső akkori XIII. kerületi alpolgármester - akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése - közvetítőn keresztül jogtalanul 5 millió forintot kért saját magának azért, hogy egy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak adja.

"A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül befejezett" - fogalmazott a főügyész. Hozzátette: a vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hiszékeny Dezső mentelmi jogát tavaly szeptember 15-én függesztette fel a parlament azt követően, hogy a mentelmi bizottság ezt javasolta az Országgyűlésnek. A mentelmi bizottság ülésén meghallgatták Hiszékeny Dezsőt is, és ő is mentelmi joga felfüggesztését kérte. Akkori felszólalásában megismételte, hogy nem követett el bűncselekményt. Szerinte az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik, előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról van szó, amelyben manipulatív eszközöket használnak - értékelte, kijelentve: "az akció célja alig leplezett módon" a közelgő önkormányzati választás eredményének befolyásolása.

A főügyészség korábbi tájékoztatása szerint az ügynek további négy gyanúsítottja van, őket a nyomozás korábbi szakaszában szintén valamilyen korrupciós jellegű bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség. Hiszékeny Dezsőt szeptember végén hallgatták ki gyanúsítottként. A főügyészség akkori közlése szerint a politikus megtagadta a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

Szerző

Nincs reggel baleset nélkül - Útzár a 8-as főúton

Baleset miatt teljes szélességében lezárták a 8-as számú főutat péntek reggel a Vas megyei Hosszúperesztegnél. 

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint a  település közelében egy kisbusz és egy személyautó ütközött. A balesetben egy ember könnyebben megsérült. A karambol helyszínén a sárvári hivatásos és a vasvári önkéntes tűzoltók dolgoznak. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a főutat lezárták.

Szerző

Mi történik? Tegnap este és ma reggel is gázolt a vonat

Publikálás dátuma
2015.01.23. 08:27
Illusztráció/Thinkstock
Tegnap este megint halálra gázolt egy embert a vonat, ezúttal a Metropol nemzetközi gyorsvonat. A MÁV-tájékoztatása, illetve a távirati iroda híradása ezúttal is adós maradt a körülmények részletezésével, illetve az áldozat kilétének közlésével. Péntek reggel jött az újabb esetről a hír, miszerint "Halálra gázolt a vonat egy embert a Somogy megyei Babócsán péntek hajnalban a Nagykanizsa-Gyékényes-Pécs vonalon." A Mávinform Kommunikációs Igazgatóságának sajtóügyeletese annyit közölt, hogy a rendőrségi helyszínelés ideje alatt az érintett szakaszon szünetelt a vasúti közlekedés, az utasokat Babócsa és Vízvár között autóbuszok szállították.     

A csütörtökön este kiadott hír is leginkább a vonatok késésére összpontosít. Mint az MTI írja, Kavalecz Imre arról tájékoztatott, hogy Dunakeszi és Göd között a Budapestről Szob felé közlekedő Metropol nemzetközi gyorsvonat halálra gázolt egy embert, a szerelvények csak az egyik vágányon közlekedhetnek, ezért mintegy fél órás késésre kell számítani a vonalon. A körülményekről mindössze annyit közöltek, hogy az áldozat "tiltott helyen, vasútüzemi területen tartózkodott a sínek között".

A Babócsán történt halálos gázolás kapcsán sincs szó az eset körülményeiről, vagy az áldozat kilétéről, a közlemény szűkszavúan mindössze arról informál a távirati irodán keresztül, hogy "A  forgalom három órán át szünetelt, az átszállások három vonatot érintettek. A közlekedés pár perccel 8 óra előtt indult meg ismét."

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1044816-mi-tortenik-egyetlen-este-harom-halal-a-sineken

Szerző
Frissítve: 2015.01.23. 10:55