Hiszékeny: Nem kértem és nem kaptam vesztegetési pénzt

Nem kért és nem kapott vesztegetési pénzt, bűncselekményt sem követett el - jelentette ki lapunknak Hiszékeny Dezső, aki ellen vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásán vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség. 

A nyomozó hatóság közleményben tudatta, hogy a vád szerint 2013. januárjában Hiszékeny akkori XIII. kerületi alpolgármester - akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése - közvetítőn keresztül jogtalanul 5 millió forintot kért saját magának azért, hogy egy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak adja. "A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül befejezett" - fogalmazott a főügyész. Hozzátette: a vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A szocialista képviselő, akinek mentelmi jogát tavaly szeptember 15-én függesztette fel a parlament, politikai indíttatásúnak, koncepciósnak nevezte az eljárást, amelyben véleménye szerint manipulatív eszközöket használnak. Hiszékeny közölte, nem ismeri a vádiratot és nem tájékoztatták a vádemelésről, de ez nem először fordul elő az ügyben. Múlt év nyarán is a sajtóból értesült arról, hogy nyomoznak ellene.

Az ellenzéki politikus számára a nyomozás anyagából kiderült, hogy 2013 januárjától hónapokon át lehallgatták, a személyi megfigyelését is elrendelték, titkos nyomozót is "bevetettek" ellene. Az ebből készült felvétel, valamint az iratok alapján állítja, nincs olyan anyag, amiből kiderülhet, hogy ő kenőpénzt kért, vagy kapott volna. Olyan felvétel létezik, amely bizonyítja, hogy a titkos nyomozó próbálta őt rávenni arra, hogy pénzt kérjen. A képviselő szerint, ha az V. kerületi ügyekben is ilyen vehemenciával nyomoznának, már jutottak volna valamire.

Hiszékeny mentelmi jogának felfüggesztése előtt a parlamentben is elmondta, nem követett el bűncselekményt. Szerinte az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik, előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról van szó, amelyben manipulatív eszközöket használnak - értékelte, kijelentve: "az akció célja alig leplezett módon" a közelgő önkormányzati választás eredményének befolyásolása.

A főügyészség korábbi tájékoztatása szerint az ügynek további négy gyanúsítottja van, őket a nyomozás korábbi szakaszában szintén valamilyen korrupciós jellegű bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség. Az MSZP-s képviselőt szeptember végén hallgatták ki gyanúsítottként. A főügyészség akkori közlése szerint a politikus megtagadta a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

Szerző

Vasárnapi zár: elutasították a népszavazási kérdéseket

Publikálás dátuma
2015.01.23. 16:16
FOTÓ: Népszava
Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyűjtő íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája elnöke és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke január 20-án nyújtotta be három kérdésének aláírásgyűjtő ívét. A három kérdés a következő volt: "Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?",  "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?" és "Támogatja-e Ön a bolti kiskereskedelmi egységek korlátozás nélküli vasárnapi nyitva tarthatóságát?". 

Pálffy Ilona, a NVI elnöke pénteki határozatában az aláírásgyűjtő íveket elutasította. Az NVI elnöke emlékeztetett: Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én már benyújtott egy népszavazási kérdést ugyanebben a témában; az a kérdés úgy hangzik, "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?"

Az NVI-elnök hozzátette: a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, márpedig Szepessy Zsolt január 7-ei kérdése és a Liga Szakszervezetek elnökének és a VOSZ elnökének a kiskereskedelmi üzletek nyitva tartásáról szóló kérdései ugyanarra a tárgykörre vonatkoznak. Az NVI elnöke ezért a kezdeményezéseket nem terjeszti az NVB elé. (Az NVB pénteki ülésén megtagadta a Szepessy Zsolt által benyújtott kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, ám a döntés még nem jogerős: az NVB döntése ellen 15 napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napon belül kell döntenie.)

Az NVI elnöke korábban már - ugyancsak az azonos tárgykörre vonatkozó előírás tilalma miatt - elutasította Szepessy Zsolt egy másik kérdését, amely szintén a boltok nyitva tartásával volt kapcsolatos, valamint Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének szintén a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos kérdését. Az NVB pedig azért tagadta meg január elején Szepessy Zsoltnak az "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?" kérdésének hitelesítését, mert úgy ítélte meg, a "multi" kifejezés jelentéstartalma bizonytalan és értelmezhetetlen.

Nem hitelesítették az aláírásgyűjtő ívet

Az NVB Szepessy Zsolt mindkét népszavazási kérdését tartalmazó aláírásgyűjtő ív hitelesítését visszautasította.  Az első kérdést tartalmazó ívet arra hivatkozva nem hitelesítették, hogy a kérdés alkotmányossági aggályokat vet fel. Patyi András, a testület elnöke a vitában arra hívta fel a figyelmet, Magyarország alaptörvénye biztosítja a vállalkozás és verseny szabadságán nyugvó gazdasági élet működését. A vállalkozás szabadságához való jog nem teszi lehetővé, hogy törvény teljes mértékben valamennyi üzleti tevékenység tekintetében a vasárnapi működését korlátozza - hívta fel a figyelmet az elnök. 

Litresits András, a testület MSZP-által delegált tagja emlékeztetett: a bezárás vonatkozna például a nemzetközi repülőtérre, a pályaudvarokra, a kórházakra, benzinkutakra is, márpedig számos olyan üzlet van, aminek a nyitva tartása minden napon szükséges. Mint mondta, egy eredményes népszavazás abszolút tiltást rendelne el, ami a vállalkozáshoz való alaptörvényben biztosított jogot sértené, és alaptörvény-módosítást eredményezne, ilyen, az alaptörvény módosítására irányuló kérdést azonban nem lehet hitelesíteni. 

Határozata indoklásában az NVB kitért arra is, hogy ha a kérdés által bevezetendő korlátozás mindenre kiterjedne, az sértené az emberi méltósághoz való jogot is, valamint arra, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem, mivel egy sikeres népszavazás olyan mértékben érintené a hétköznapi életet, amelynek a következményei nem beláthatóak a választópolgárok számára. 

A testület 8 igen szavazattal, Lovas András (KDNP) ellenszavazatával megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriának címezve. Az NVB pénteki ülésén Szepessy Zsoltnak a másik - az üzletek nyitva tartására vonatkozó - aláírásgyűjtő ívének hitelesítését is megtagadta. A kérdést Szepessy Zsolt már egyszer benyújtotta december 18-án, ám akkor formai okokra hivatkozva a Nemzeti Választási Iroda elnöke elutasította a kérdést, ám Szepessy Zsolt januárban ismét benyújtotta azt. Az ismételten benyújtott kérdések esetében az NVI elnökének nincs lehetősége arra, hogy vizsgálja, van-e benyújtva azonos tárgyú kérdés, az ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kellett tűzni. 

 Az NVB pénteken megállapította, hogy a néhány perccel korábban már tárgyalt, az üzletek zárva tartására vonatkozó kérdésről hozott határozat még nem emelkedett jogerőre, így "folyamatban lévőnek" minősül. Az ülésen elhangzott, hogy a Veszprém megyei 3-as számú országgyűlési választókerületben - a tapolcai székhelyű választási bizottság javaslata alapján - április 19-én lehet az időközi országgyűlési képviselőválasztás. A testület javaslatot tartalmazó határozata - amennyiben nem érkezik jogorvoslati kérelem - szombat délután emelkedik jogerőre. A választás kitűzésének időpontjáról az NVB-nek kell majd döntenie.

Demján: 250 milliárd is kieshet a büdzséből

Demján Sándor a VOSZ és a Liga Szakszervezetek által benyújtott népszavazási kezdeményezés részleteiről tartott korábbi sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a kereskedelmi értékesítés átlagosan ötször annyi hasznot hoz az államnak, mint az ipari termelés. Az ipar átlag 5 százalékos haszonnal dolgozik, a kereskedelemben a 27 százalékos áfa több ennél - jegyezte meg. Hozzátette: ha költségvetési bevételkiesés van, akkor azt pótolni kell, új adó jön, mint az útdíj vagy a napelemekre kivetett adó. Hangsúlyozta: a vasárnapi zárva tartásról érdemi egyeztetés hiányában, egy üzleti terv alapján szűk körben eldöntött intézkedés támadás a vállalkozók tulajdona ellen, ami morálisan is elfogadhatatlan. Megjegyezte: egy kormányzati technológia ellen szólalnak fel, amely során a versenytársakat adókkal, szabályzókkal tönkreteszik, majd olcsón felvásárolják, monopolhelyzet teremtve a piacon.     

 

Szerző
Frissítve: 2015.01.23. 16:37

Vasárnapi zár: elutasították a népszavazási kérdéseket

Publikálás dátuma
2015.01.23. 16:16
FOTÓ: Népszava
Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyűjtő íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

Gaskó István, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája elnöke és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke január 20-án nyújtotta be három kérdésének aláírásgyűjtő ívét. A három kérdés a következő volt: "Egyetért-e azzal, hogy a kiskereskedelmi szektorban a vasárnapi munkavégzés tilalma megszüntetésre kerüljön?",  "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?" és "Támogatja-e Ön a bolti kiskereskedelmi egységek korlátozás nélküli vasárnapi nyitva tarthatóságát?". 

Pálffy Ilona, a NVI elnöke pénteki határozatában az aláírásgyűjtő íveket elutasította. Az NVI elnöke emlékeztetett: Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke január 7-én már benyújtott egy népszavazási kérdést ugyanebben a témában; az a kérdés úgy hangzik, "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?"

Az NVI-elnök hozzátette: a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, márpedig Szepessy Zsolt január 7-ei kérdése és a Liga Szakszervezetek elnökének és a VOSZ elnökének a kiskereskedelmi üzletek nyitva tartásáról szóló kérdései ugyanarra a tárgykörre vonatkoznak. Az NVI elnöke ezért a kezdeményezéseket nem terjeszti az NVB elé. (Az NVB pénteki ülésén megtagadta a Szepessy Zsolt által benyújtott kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, ám a döntés még nem jogerős: az NVB döntése ellen 15 napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napon belül kell döntenie.)

Az NVI elnöke korábban már - ugyancsak az azonos tárgykörre vonatkozó előírás tilalma miatt - elutasította Szepessy Zsolt egy másik kérdését, amely szintén a boltok nyitva tartásával volt kapcsolatos, valamint Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének szintén a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos kérdését. Az NVB pedig azért tagadta meg január elején Szepessy Zsoltnak az "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?" kérdésének hitelesítését, mert úgy ítélte meg, a "multi" kifejezés jelentéstartalma bizonytalan és értelmezhetetlen.

Nem hitelesítették az aláírásgyűjtő ívet

Az NVB Szepessy Zsolt mindkét népszavazási kérdését tartalmazó aláírásgyűjtő ív hitelesítését visszautasította.  Az első kérdést tartalmazó ívet arra hivatkozva nem hitelesítették, hogy a kérdés alkotmányossági aggályokat vet fel. Patyi András, a testület elnöke a vitában arra hívta fel a figyelmet, Magyarország alaptörvénye biztosítja a vállalkozás és verseny szabadságán nyugvó gazdasági élet működését. A vállalkozás szabadságához való jog nem teszi lehetővé, hogy törvény teljes mértékben valamennyi üzleti tevékenység tekintetében a vasárnapi működését korlátozza - hívta fel a figyelmet az elnök. 

Litresits András, a testület MSZP-által delegált tagja emlékeztetett: a bezárás vonatkozna például a nemzetközi repülőtérre, a pályaudvarokra, a kórházakra, benzinkutakra is, márpedig számos olyan üzlet van, aminek a nyitva tartása minden napon szükséges. Mint mondta, egy eredményes népszavazás abszolút tiltást rendelne el, ami a vállalkozáshoz való alaptörvényben biztosított jogot sértené, és alaptörvény-módosítást eredményezne, ilyen, az alaptörvény módosítására irányuló kérdést azonban nem lehet hitelesíteni. 

Határozata indoklásában az NVB kitért arra is, hogy ha a kérdés által bevezetendő korlátozás mindenre kiterjedne, az sértené az emberi méltósághoz való jogot is, valamint arra, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem, mivel egy sikeres népszavazás olyan mértékben érintené a hétköznapi életet, amelynek a következményei nem beláthatóak a választópolgárok számára. 

A testület 8 igen szavazattal, Lovas András (KDNP) ellenszavazatával megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriának címezve. Az NVB pénteki ülésén Szepessy Zsoltnak a másik - az üzletek nyitva tartására vonatkozó - aláírásgyűjtő ívének hitelesítését is megtagadta. A kérdést Szepessy Zsolt már egyszer benyújtotta december 18-án, ám akkor formai okokra hivatkozva a Nemzeti Választási Iroda elnöke elutasította a kérdést, ám Szepessy Zsolt januárban ismét benyújtotta azt. Az ismételten benyújtott kérdések esetében az NVI elnökének nincs lehetősége arra, hogy vizsgálja, van-e benyújtva azonos tárgyú kérdés, az ív hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság napirendjére kellett tűzni. 

 Az NVB pénteken megállapította, hogy a néhány perccel korábban már tárgyalt, az üzletek zárva tartására vonatkozó kérdésről hozott határozat még nem emelkedett jogerőre, így "folyamatban lévőnek" minősül. Az ülésen elhangzott, hogy a Veszprém megyei 3-as számú országgyűlési választókerületben - a tapolcai székhelyű választási bizottság javaslata alapján - április 19-én lehet az időközi országgyűlési képviselőválasztás. A testület javaslatot tartalmazó határozata - amennyiben nem érkezik jogorvoslati kérelem - szombat délután emelkedik jogerőre. A választás kitűzésének időpontjáról az NVB-nek kell majd döntenie.

Demján: 250 milliárd is kieshet a büdzséből

Demján Sándor a VOSZ és a Liga Szakszervezetek által benyújtott népszavazási kezdeményezés részleteiről tartott korábbi sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a kereskedelmi értékesítés átlagosan ötször annyi hasznot hoz az államnak, mint az ipari termelés. Az ipar átlag 5 százalékos haszonnal dolgozik, a kereskedelemben a 27 százalékos áfa több ennél - jegyezte meg. Hozzátette: ha költségvetési bevételkiesés van, akkor azt pótolni kell, új adó jön, mint az útdíj vagy a napelemekre kivetett adó. Hangsúlyozta: a vasárnapi zárva tartásról érdemi egyeztetés hiányában, egy üzleti terv alapján szűk körben eldöntött intézkedés támadás a vállalkozók tulajdona ellen, ami morálisan is elfogadhatatlan. Megjegyezte: egy kormányzati technológia ellen szólalnak fel, amely során a versenytársakat adókkal, szabályzókkal tönkreteszik, majd olcsón felvásárolják, monopolhelyzet teremtve a piacon.     

 

Szerző
Frissítve: 2015.01.23. 16:37