"El a kezekkel a gimiktől" kampánnyal segít a PM

Publikálás dátuma
2015.01.23. 17:17
"Orbán Viktor egyszer a fejébe vette, hogy leépíti a gimnáziumi és szakközépiskolai férőhelyek számát". Illusztráció: Thinkstock
A Párbeszéd Magyarországért azt kéri a tanároktól, diákoktól és szülőktől, hogy e-mailben jelezzék nekik, ha megszűnés vagy keretszámcsökkentés fenyegeti középiskolájukat. A párt térképen tervezi feltüntetni az összes veszélyben lévő oktatási intézményt - mondta Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja pénteken.

A politikus felidézte, hogy bezárja kapuit a szegedi Rogers iskola. Szavai szerint a vezetés hibájáért a tanulókat és a pedagógusokat büntetik. Erőss Gábor úgy fogalmazott: Orbán Viktor "egyszer a fejébe vette", hogy leépíti a gimnáziumi és szakközépiskolai férőhelyek számát, mert "engedelmes bérrabszolgákra van csak szüksége", és a miniszterelnök ezt a tervét végre is hajtja. Hangsúlyozta, hogy pártja a közelmúltban ezért indította el az El a kezekkel a gimiktől! elnevezésű kampányt.

Elmondta: létrehozzák a gimi@parbeszedmagyarorszagert.hu e-mail címet, ahová bármely tanár, szülő vagy diák írhat, aki attól fél, hogy bezárják a középiskoláját vagy lecsökkentik annak keretszámát. Az ellenzéki párt emellett közérdekű adatkéréssel fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, amelyben arról érdeklődnek, hogy idén és a következő években mely középiskolákban és mennyivel csökkentik a keretszámokat, illetve hogy ezeket a döntéseket milyen szakmai háttéranyagok alapján hozzák meg.

Szerző

Lendületben Ferihegy - Öt új városba utazhatunk

Publikálás dátuma
2015.01.23. 16:42
FOTÓ: Népszava
Öt új város válik elérhetővé a március végétől fokozatosan életbe lépő nyári menetrendben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, emellett három új légitársaság közlekedik majd a magyar fővárosba, a már itt lévők közül pedig többen sűrítik járataikat - közölte a Budapest Airport pénteken.

Az Air Transat Budapest-Montreal-Toronto járatnak köszönhetően ismét lesz Magyarország és Észak-Amerika között közvetlen légi összeköttetés, és elérhetővé válik a menetrend szerinti forgalomban Maastricht, Hurghada és Alghero a Wizz Air járataival. A spanyol Vueling Rómába, a SAS Stockholmba, a Wizz Air Lisszabonba, a Ryanair Athénba indít új járatokat, valamint visszatér a spanyol Iberia egy madridi útvonallal.

Több, már itt lévő légitársaság sűríti a meglévő útvonalakon a járatok számát, ezzel a nyári menetrendi időszakban 7100-zal nő az elérhető ülőhelyek száma. Több járatot közlekedtet majd egyebek mellett a Qatar Airways, az UP by El Al, a LOT, a Germawings, a Wizz Air és a Transavia is.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója korábban azt mondta, 2014-hez képest a forgalom 5 százalékos bővülésére számítanak a ferihegyi repülőtéren. Jelezte, hogy folyamatosan tárgyalnak a légitársaságokkal további járatok indításáról, ezek között lehet újabb transzatlanti és interkontinentális útvonal is Ázsia felé, a folyamat azonban hosszú, 2016-ban várhatóak eredmények. A 2014-es évet a repülőtér minden eddiginél nagyobb, 9,15 milliós utasforgalommal zárta.

Szerző

Hiszékeny: Nem kértem és nem kaptam vesztegetési pénzt

Nem kért és nem kapott vesztegetési pénzt, bűncselekményt sem követett el - jelentette ki lapunknak Hiszékeny Dezső, aki ellen vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásán vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség. 

A nyomozó hatóság közleményben tudatta, hogy a vád szerint 2013. januárjában Hiszékeny akkori XIII. kerületi alpolgármester - akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése - közvetítőn keresztül jogtalanul 5 millió forintot kért saját magának azért, hogy egy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak adja. "A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül befejezett" - fogalmazott a főügyész. Hozzátette: a vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A szocialista képviselő, akinek mentelmi jogát tavaly szeptember 15-én függesztette fel a parlament, politikai indíttatásúnak, koncepciósnak nevezte az eljárást, amelyben véleménye szerint manipulatív eszközöket használnak. Hiszékeny közölte, nem ismeri a vádiratot és nem tájékoztatták a vádemelésről, de ez nem először fordul elő az ügyben. Múlt év nyarán is a sajtóból értesült arról, hogy nyomoznak ellene.

Az ellenzéki politikus számára a nyomozás anyagából kiderült, hogy 2013 januárjától hónapokon át lehallgatták, a személyi megfigyelését is elrendelték, titkos nyomozót is "bevetettek" ellene. Az ebből készült felvétel, valamint az iratok alapján állítja, nincs olyan anyag, amiből kiderülhet, hogy ő kenőpénzt kért, vagy kapott volna. Olyan felvétel létezik, amely bizonyítja, hogy a titkos nyomozó próbálta őt rávenni arra, hogy pénzt kérjen. A képviselő szerint, ha az V. kerületi ügyekben is ilyen vehemenciával nyomoznának, már jutottak volna valamire.

Hiszékeny mentelmi jogának felfüggesztése előtt a parlamentben is elmondta, nem követett el bűncselekményt. Szerinte az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik, előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról van szó, amelyben manipulatív eszközöket használnak - értékelte, kijelentve: "az akció célja alig leplezett módon" a közelgő önkormányzati választás eredményének befolyásolása.

A főügyészség korábbi tájékoztatása szerint az ügynek további négy gyanúsítottja van, őket a nyomozás korábbi szakaszában szintén valamilyen korrupciós jellegű bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség. Az MSZP-s képviselőt szeptember végén hallgatták ki gyanúsítottként. A főügyészség akkori közlése szerint a politikus megtagadta a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

Szerző