Előfizetés

Keszler eltörte sípcsontját az Eb-n - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.01.23. 20:34
FOTÓ: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Keszler Andrea az 1500 méteres verseny pénteki selejtezőjében bukott és eltörte a sípcsontját a hollandiai Dordrechtben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a szocsi olimpián váltóban pontszerző versenyző harmadik helyen haladt, amikor az előtte lévő két vetélytársa bukott, majd rajtuk olyan szerencsétlenül esett át, hogy eltört a lába. Keszlert azóta megműtötték.

Ezen a távon rajta kívül Jászapáti Petra sem járt szerencsével, ő hatosában elért negyedik helyével kiesett, míg a tavaly ezüstérmes Heidum Bernadett futammásodikként továbbjutott. A férfiaknál Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor is sikerrel vette az első kört.

FOTÓ: Streeter Lecka/Getty Images

FOTÓ: Streeter Lecka/Getty Images

A legrövidebb, 500 méteres távon Knoch és Liu Shaolin mindkét fordulóban győzött a futamában, így biztosan jutottak tovább, míg a nőknél Heidum és Jászapáti egyaránt a második körben búcsúzott. Az 1000 méter selejtezőjéből mindkét magyar férfi induló továbbjutott, míg a nőknél csak Heidum.

Vízilabda ob I - Győzött a Debrecen

A Debrecen négy góllal jobbnak bizonyult a KSI-nél az E.ON férfi vízilabda ob I pénteki első mérkőzésén.

Eredmény:

Debreceni VSE - KSI SE 12-8 (4-0, 4-2, 0-4, 4-2) 

később:

RacioNet-Honvéd - A HÍD-OSC-Újbuda 18.30

Kéményseprők: az ipar végét jelenti a törvénymódosítás

Publikálás dátuma
2015.01.23. 19:15
Illusztráció: Thinkstock
A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) elutasítja a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosítási előterjesztést - közölte az érdekképviselet pénteken.

A MKOI szerint a javaslat szakmai szempontból elfogadhatatlan, működésképtelen modellt vázol fel a kéményseprő-ipari tevékenységről, valamint a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztés. Az ipartestület szerint a tervezet alapján nem valósítható meg a díjmentes kéményellenőrzés a jelenlegi biztonsági szint fenntartása mellett. Az érdekképviselet úgy látja, hogy a javaslat alapvető szakmai szabályokat nem vesz figyelembe, a tervezet megvalósítása veszélyesebbé tenné a tüzelőberendezések használatát, a kéményseprő-ipari tevékenység nem ütemezhető, szezonálissá válik, így a jelenlegi szakmai kapacitás mellett nem ellátható, valamint összességében a törvénymódosítás a 260 éves magyar kéményseprő-ipar végét jelentené.

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete továbbra is kész egyeztetni a lakossági kéményellenőrzés díjmentessé tételéről, a szolgáltatás folyamatosságának biztosításáról az élet- és vagyonvédelem érdekében - zárja sajtónyilatkozatát a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete. Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást a kormány honlapján szerdán megjelent törvénytervezet szerint.

A katasztrófavédelem a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanoknál, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb   ingatlanoknál végezné ezt a szolgáltatást. Azt a munkát, amely ezen a körön kívül esik, kéményseprő-ipari szolgáltató is végezhetné. A tervezet indoklása szerint a jelenlegi helyzet - amikor az önkormányzatok feladata ennek a szolgáltatásnak a megszervezése - az ellátásban bizonytalansággal jár, ami életveszélyes helyzeteket okozhat. Ezért a lakosság részére a kéményseprő-ipari szolgáltatást közfeladatként - a szakmai érintettség miatt - a hivatásos katasztrófavédelmi szervnek indokolt a jövőben biztosítania.  A kémények ellenőrzését és tisztítását ingyen kell elvégezni. Viszont ha a tulajdonosnak - használónak - felróhatóan maradt el a sormunka, akkor azt külön meg kell rendelni és ekkor már pénzbe kerül. Ugyancsak fizetni kell az ellenőrzésért és tisztításért, az időszakos ellenőrzések közti időben, amennyiben az szükségessé válik.

Durván emelkednek a kéményseprési díjak

Korábban a Népszabadság információira hivatkozva írtuk, hogy január elsejével sok településen, mondhatni országszerte drasztikusan emelkedtek a kéményseprési díjak. A lap által megszólaltatott Németh Szilárd kormányzati rezsibiztos, fideszes országgyűlési képviselő szerint ez nem lehetséges, mert szabálytalan, szerinte, csak a rezsicsökkentés előtti díj 90 százaléka kérhető. A fővárosi díjak átlagosan 28 százalékkal emelkedtek, amit a BVK Holdinghoz tartozó Budapesti Városüzemeltetési Központnál azzal indokoltak, hogy a kéményseprők kötelezően ellátandó feladatai is 43 százalékkal bővültek, így a többletfeladatok létszámbővítést és szerszámtöbbletet is igényelnek. Hozzátették: a díjtételek megfelelnek a kéményseprőtörvény vonatkozó paragrafusának. Egy másik szabály a korábbi maximális díjat megfelezte, és leginkább ez az információ jutott el a közvéleményhez. Így lehetséges díjemelés, a kéményseprők kihasználják az eltérő szabályozás adta lehetőséget és közelítik díjaikat a 90 százalékhoz - írja a lap.

Kapcsolódó
Durva áremelés a kéményseprőknél