MSZP: Bűnözők a földművelésügyi miniszter környezetében?

A legfrissebb hírek szerint előzetes letartóztatásba került Kiss Szilárd korábbi orosz mezőgazdasági attasé, aki Fazekas Sándor bizalmasa. Ő az, akit Oroszországban elítéltek, ennek ellenére gond nélkül átment a nemzetbiztonsági vizsgálaton. Vajon miért? - kérdezi közleményében az MSZP.

A dokumentum így folytatódik:

Érdekes véletlen, hogy az ügy kapcsán károsultként előkerült Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet sok legelőnyertesnek is hitelezett, mielőtt csődbe ment. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint több tucat új cég alakult azzal a céllal, hogy a legelőpályázaton induljon, ami önmagában nem törvénytelen, de az felettébb furcsa, hogy a pályázati kiírás után jöttek létre, és sok ezer hektár legelőhöz jutottak hozzá.

Tiszafüreden az a korábbi ruhaimportőr, aki szintén Fazekas Sándor baráti köréhez tartozik, gyors karriert futott be állattenyésztőként, majd feketevágásból származó lépfenés húst adott el. Az azt megvásárló vállalkozó, aki szintén a miniszter baráti köréhez tartozik, a romlott húst gyerekeknek szolgálta fel. Az elkövetők ugyan pénzbírságot kaptak a tettükért, de a feketevágó „állattartónak” még a legelőbérleti szerződését sem bontották fel.

Mindezek alapján ismételten követeljük, hogy a kormány - alapvetően a KEHI jelentésre támaszkodva - azonnal függessze fel a gyanús körülmények között létrejött szerződéseket! Biztosítsa a károsult családok megélhetését, a nyomozó hatóságok pedig hangolják össze a takarékszövetkezeti csődök és a földmutyi kapcsán folytatott nyomozást!

Az is kiderült, hogy nem csak az Alföldön bukott meg a Fidesz káderpolitikája, hanem Veszprémben is. Hirtelen felmentették a szintén a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alatt működő VERGA Zrt. vezérigazgatóját. Az elődjét, aki megbecsült szakember volt és soha nem keveredett sikkasztási ügybe, azért mentették fel 2010-ben, mert nem felelt meg a Kubatov-lista követelményeinek. A térségben gazdálkodók felhívták a figyelmemet arra, hogy a nagy büszkeséggel beharangozott „Vergaközjó” programra elköltött 500 millió felhasználása is felveti a bűncselekmény gyanúját, hiszen az új, illetve felújított létesítmények költsége minden ésszerű összegnél magasabb.

Ezúton kérjük a hatóságot, hogy terjesszék ki a sikkasztási ügy nyomozását a közjó program elemeire is. A beruházásokkal kapcsolatos információk megtalálhatók a vergakozjo.hu oldalon.

Gőgös Zoltán,
az MSZP elnökhelyettese

Szerző

Havazás - Forgalomkorlátozás Veszprém megyében

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem közlekedhetnek a 77-es, a 82-es és a 83-as főút egy-egy szakaszán.

Lezárták a 77-es főutat Veszprém és Tapolca között, a 82-es főút Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye közötti szakaszát, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti járművek elől. A tehergépjárművek vezetőit a rendőrök szükség esetén tájékoztatják a pihenési lehetőségekről, a megye városai azonban számukra is megközelíthetőek kerülő úton.

Szerző

Elszámoltatná Orbánt az MSZP

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy számoljon el vagyonával az ország nyilvánossága előtt - mondta Bangóné Borbély Ildikó, a párt országgyűlési képviselője.

Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatón kijelentette: a miniszterelnök Magyarország első számú alkalmazottja, ezért az embereknek joguk van tudni, honnan van annyi pénze, amennyit "tisztességes munkával soha nem kereshetett meg".

A magyar emberek nem azért dolgoznak és adóznak, hogy az Orbán családot gyarapítsák - mondta, hozzátéve, a magyar embereknek joguk van tudni, hogy a kormányfő miből tudja lánya több tízmillió forintos svájci tandíját fizetni. Milyen pénzügyeket intéz Svájcban a miniszterelnök? Mekkora is valójában Orbán Viktor vagyona? - sorolta kérdéseit a szocialista képviselő.
Bangóné Borbély Ildikó szerint amíg a miniszterelnök nem számol el vagyonával, viselnie kell a korrupt jelzőt.

Szerző