Nehézkesen indult a DEKA

Publikálás dátuma
2015.01.26 06:11
Horváth András, Lovas Zoltán, Ferge Zsuzsa és Iványi Gábor párbeszédet akart – megkapták FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Akik változást akarnak, azoknak kockázatkeresőnek kell lenniük - mondta Majtényi László a Demokratikus Kerekasztal (DEKA) tegnapi, maratoni alakuló ülésén. A kissé kaotikusra sikerült fórumon ismert baloldali közéleti szereplők sürgettek társadalmi, szakpolitikai párbeszédet, ám egyelőre úgy tűnik, ennek formája is kihívást jelent számukra. A DEKA célja, hogy más hasonló, nemzeti minimumokat kidolgozó kerekasztalokkal együtt közös jövőképet alakítsanak ki Magyarországról.

Nemcsak a párbeszéd volt kaotikus, de alig is sikerült valamiben döntésre jutni a DEKA tegnapi alakuló ülésén. Leghatározottabban a vasárnapi - és ezentúl hetente jelentkező - ülés napirendi pontjaival kapcsolatban tudtak megegyezni. A tagoknak - akiknek névsorát a csaknem nyolcórás értekezés végére sem sikerült tisztázni - a hét folyamán Ferge Zsuzsa szociológus fogalmaz majd egyfajta ars poeticát, vagyis a kerekasztal saját identitását, amire azért van szükség, mert a meghívottak közül jelezték: még ez sem egészen világos számukra. A második ülésre tervezik a megalakuló kilenc munkacsoport - melyekből nyolcat tegnapra nagyjából meghatároztak - vezetőiről való szavazást. Ezekre a posztokra és arra, hogy a részvevők közül ki, melyikben szeretne dolgozni, az ülés legvégén iratkozhattak fel a jelen lévők.

A legérdekesebb napirendi pont, tekintettel arra, hogy Angela Merkel német kancellár a következő ülés után egy nappal érkezik hazánkba, Balázs Péterre bízták. A volt külügyminiszter egy olyan dokumentum megfogalmazását vállalta, amelyben a DEKA Euro-Atlanti Szövetség felé való elkötelezettségét hangsúlyoznák. A kerekasztal egyébként is kihasználná a kancellár látogatását övező nagyobb és nemzetközi sajtóérdeklődést, szeretnék ugyanis megmutatni, hogy "van másfajta Magyarország" is, nemcsak a Fidesz által képviselt nézőpont.

Megírtuk: Ferge Zsuzsa szociológus-szegénységkutató, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, Horváth András volt adóellenőr, az áfacsalási botrány kirobbantója és Lovas Zoltán újságíró, a Dunagate-botrány kirobbantója közösen kezdeményezték a Nemzeti Egyeztető Fórum (NEF) létrehozását, illetve ennek részeként egy baloldali beállítottságú DEKA megalakulását. Utóbbi tegnapi, első ülésére eredeti elképzeléseikhez híven baloldali közéleti szereplőket hívtak meg azért, hogy több, rész-kerekasztalon közös jövőképet alakítsanak ki Magyarországnak és nemzeti minimumokat dolgozzanak ki. Meghívták a Fidesztől balra helyezkedő pártokat, akik közül az LMP egyáltalán nem jelzett vissza, az MSZP és az Együtt delegáltjai pedig csak megfigyelőként vettek részt a tanácskozáson. A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, Erőss Gábor szerint pártja neve eleve kötelez. "Nincs a zsebünkben a bölcsek köve" - indokolta részvételüket Erőss, aki célként fogalmazta meg, hogy meg kell győzniük az embereket az Orbán kormány romlottságáról és arról, hogy igenis van más alternatíva a kormánypárton kívül. Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője is biztosította pártja támogatásáról a fórumot: Magyarország nagyobb bajban van, mint 2010-ben, itt az idő a rendbetételre.

A jelenlévők között képviseltették magukat civil szervezetek és aktivisták is, az őszi tömegdemonstrációk szervezői is. Felszólalt Papp Réka Kinga, a Hallgatói Hálózat alapítója, aki egy "kemény", szakszervezetek által támogatott pártban látja a megoldást. Setét Jenő roma polgárjogi aktivista szerint a DEKA-nak fel kell világosítania a társadalmat arról, hogy a roma emberek számára csak illúzió a jogbiztonság. Kritikát fogalmazott meg, amiért az előző kormányok alatt sem volt megoldva a romakérdés, hiszen korábban is uszítottak a kisebbséggel szemben. Közölte: több kell a változáshoz, mint kormányváltás. Kordás László, a közmunkás szakszervezet főtitkára arról beszélt, hogy az Orbán kormány eltorzította a közmunkaerő-piacot és így lehetetlen körülményekre és feltételekre, kiszakadási lehetőség nélküli helyzetbe kényszerítette a közfoglalkoztatottakat. A ROSTA Rokkant Mozgalom képviseletében szólalt fel Szalai József, aki szerint a kormány a rokkant embereket "zsiványnak és potyautasnak" állítja be, ezzel pedig ellehetetlenítik az életüket. "Ezek az emberek még a közmunkaprogramba is csak protekcióval tudnak bejutni" - hangsúlyozta.

Az egykori közmédiás Nagy Navarro Balázs, a Tiszta Kezek Mozgalom vezetője felhívta a figyelmet, hogy bizalomra és önkritikára lenne szükség a baloldalon is: példának említette a közmédia propagandáját, mely ellen a pártok szerinte nem tesznek semmit, hiszen vállalják a műsoraikban való szereplést. A legnagyobb sikert Majtényi László beszéde aratta: "az alkotmány több mint egy szöveg. Ha azt mondom, hogy alkotmány és azt mondom, hogy szabadság, akkor szinonimát mondok. Szabadság kizárólag a szabadságból születik" - fogalmazott a volt ombudsman. Az Eötvös Károly Intézet vezetője szerint akik változást akarnak, kockázatkeresőnek kell lenniük, mert a baloldali pártok elmulasztották a kockázatok vállalását az elmúlt években, ennek az eredménye az újabb fideszes kétharmad.

Az ülés nagy kérdése volt, szóba álljanak-e egyáltalán a Fidesszel. A Bajnai-féle Együtt politikusa, Misetics Bálint azt mondta, nem kellene kizárni Orbánékat a vitákból, Papp Réka Kinga szerint pedig először közösséget kell szervezni, majd pártot és csak utána kell a Fideszen gondolkodni. Több felszólaló volt azon a véleményen, hogy ha egyszer demokratikus a kerekasztal, akkor - hiába nem fogadnák el a meghívást - mindenkinek lehetőséget kell adni a véleménye képviseletére. Voltak viszont akik még az "emberarcú fideszesekkel" sem kívánnak együttműködni. Beszélt Herényi Károly volt MDF-es képviselő, aki azt mondta: "egy beteg társadalom hibás terméke a Fidesz". A DEKA alapítói korábban megfogalmazták: Orbán Viktornak március 15-ig le kell mondania, vagy a pártjának kell félreállítania a kormányfőt. Ennek érdekében a kerekasztal március elsejéig egy szociálpolitikai anyag, úgynevezett zöld könyv összeállítását tervezi, melyet a "kormány asztalára" akarnak letenni. Végül abban sikerült megegyezniük, hogy a munkacsoportok vezetését nem kaphatja olyan személy, aki jelenleg valamilyen politikai párt tagja.

Szervező-kerekasztal is kell?
A négy órán át tartó, húsz felszólalós első rész után délután a DEKA eljárási szabályaival, és a munkacsoportok felállításával foglalkoztak volna, ám az ülés feltűnően rossz szervezésére a vitakezdeményezéskor több jelenlévő is felhívta a figyelmet. Többen ajánlkoztak a következő fórumok koordinálására, hasonló nyilvános vitafórumokon bevált mintákat is említve példaként. A tegnapi esemény levezető-elnöke Lovas Zoltán volt, aki több felszólaló esetében egy perc után megszakította a beszédet és szavazásra szólította fel a jelenlévőket: akarják-e tovább hallgatni a vitázót. Ezzel folyamatosan megakasztotta a fórumbeszélgetést és - többek sérelmére - éppen a kerekasztal élményétől fosztva meg a DEKA-t. Éppen ezért délután még egy tizedik, szervezéssel foglalkozó és vitát irányító munkacsoport létrehozását is felvetették.

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.