Év végéig adnak időt a kormánynak

Publikálás dátuma
2015.01.26. 10:17
Vojislav Seselj, a szerb radikálisok vezére. FOTÓ: Michel Porro/Getty Images
A szerb radikálisok vezére, Vojislav Seselj nem adja fel a belgrádi kormány megbuktatására vonatkozó tervét. A rákbetegsége miatt a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) scheveningeni börtönéből tavaly hazatért politikus azt közölte, hogy a radikális SRS tavasszal tüntetések sorát tervezi az Aleksandar Vucic miniszterelnök által irányított kabinettel szemben. Mindezt Cacakban közölte a Szerb Radikális Párt elnöke.

Seselj szerint a kormány már nem marad sokáig hatalmon, s abból indul ki, hogy 2015 végéig új választást írnak ki Szerbiában. Szerinte lejárt Vucic és Tomislav Nikolic elnök ideje, tönkretették a gazdaságot.

Egy a múlt héten közzétett felmérés szerint ha most rendeznének választást, az ellenzék úgyszólván labdába sem tudna rúgni. A kabinet vezető tömörülése, a Szerb Haladó Párt (SNS) toronymagasan, a szavazatok több mint ötven százalékával nyerne, az ellenzéki tömörülések közül csak a Demokrata Párt (DS) kerülne be a belgrádi törvényhozásba.

Szerző

Nem halasztják el az államfőválasztást

Publikálás dátuma
2015.01.26. 10:13
Joseph Kabila elnök. FOTÓ: Dirk Waem - Pool/Getty Images
Már nem ragaszkodik az ellenzék az elnökválasztás elhalasztására a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Joseph Kabila elnök eredetileg fel akarta venni azt a mondatot a választási törvénybe, amely szerint a voksolást csak a népszámlálás után rendezhetnék meg. 

Vital Kamerhe ellenzéki vezető azonban úgy vélte, hogy ezzel nem is annyira burkoltan Kabila meg akarta hosszabbítani elnökségének idejét, mivel a népszámlálás összességében három évig is elhúzódhat.

A nemzetgyűlés elnöke azonban végül kiszedte a javaslatból az inkriminált mondatot, így az ellenzék sem ragaszkodik már a voksolás későbbi megrendezéséhez. Utoljára 1984-ben rendeztek népszavazást az országban. A Kongói Demokratikus Köztársaságban a 2000-es évek elejéig polgárháború tombolt, de a keleti részen továbbra is igen feszült a helyzet.

Kabila valószínűleg nem számított arra, hogy húzása ellen milyen mozgalom indul. Több városban zavargások törtek ki, melyek során 42 személy vesztette életét. 

Szerző

Nem akar rossz viszonyt a kormányfő az elnökkel

Publikálás dátuma
2015.01.26. 10:09
Robert Fico szlovák miniszterelnök. FOTÓ: Carsten Koall/Getty Images
Robert Fico szlovák miniszterelnök semmi okát nem látja annak, hogy rossz kapcsolatot ápoljon Andrej Kiska államfővel. Állítása szerint Kiskával rendszeresen találkoznak, egyeztetnek, könnyen együttműködnek – írja a Paraméter.

„Örülnék, ha továbbra is megmaradna a jó kapcsolat az állam vezetői körében, hiszen az senkinek sem válna a hasznára, ha veszekednénk egymás közt” – jelentette ki Fico.

Andrej Kiska és Robert Fico informális találkozókon is részt vesznek, ezen kívül pedig telefonon is gyakran egyeztetnek.

Annak ellenére, hogy Fico más álláspontot képvisel a külföldi kérdésekkel kapcsolatban, ez nem okoz számukra problémát, hiszen Fico szavai szerint senki nem várhatja el, hogy az államirányítás azonos véleményen legyen a külpolitikával kapcsolatban. „El kell fogadnom, hogy az elnök úrnak bizonyos kérdésekről más véleménye lehet” – tette hozzá a kormányfő.

Szerző