Konferencia már volt, szegregáció meg lesz

A roma és nem roma gyerekek integrált oktatása az egész magyar társadalom közös ügye, az integráció az egyetlen út, amelyen haladni lehet - jelentette ki Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár tegnap a civilnek beállított, ám valójában erősen kormányközeli Alapjogokért Központ által szervezett konferencián, amelynek célja az államtitkár szerint az lett volna, hogy "nyitott fórumot teremtsen" a szegregációval kapcsolatos vitáknak. 

Nem tévedett sokat Daróczi Gábor, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) kurátora, amikor néhány napja kijelentette: a rendezvény valójában "ál-konferencia", amelynek célja, hogy a köznevelési törvény szegregációt segítő - a kormány álláspontja szerint inkább tovább szigorító - módosításainak gyakorlati alkalmazásakor legyen mire hivatkozni: a problémával kapcsolatban aktív "civil" vita folyt a konferencia keretein belül.

Csakhogy a rendezvény épp ebből a szempontból volt lehangoló: a parázs vita elmaradt, ami nem is csoda, hiszen a meghívott "vitázók" közül sokan az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) munkatársai. Mondani sem kell, a vitapartnerek többnyire egyetértettek egymással, ahogy azzal is, hogy haladéktalanul meg kell teremteni a sikeres integráció körülményeit. Czibere leszögezte: a kormány elítéli a "jogellenes" elkülönítés minden formáját. Csakhogy a roma jogvédők által aggályosnak talált törvénymódosítás éppen arra ad lehetőséget Balog Zoltán humánminiszternek, hogy egyes iskoláknak rendeletben adjon felmentést a szegregáció tilalma alól - ami így már csöppet sem lesz jogellenes. Emlékezetes: a törvénytervezetet épp akkor nyújtották be, amikor a Debreceni Ítélőtábla törvényellenesnek minősítette a nyíregyházi Huszár-telepi iskola gyakorlatát, ahol roma gyerekeket a többségi gyerekektől elkülönítve oktattak. A döntés feltüzelte Balog "harci kedvét", ennek következménye a törvénymódosítás.

A konferenciára meghívást kapott két, a roma és nem roma fiatalok integrációjában sikeres tanintézmény igazgatója is, módszerük követendő mintaként szolgál. Arra azonban nem kaptunk konkrét választ, hogy a sikeres mintákat hogyan ültetnék át más iskolákba. Mintákból, felmérésekből már van elég, most már tettek kellenek - mondta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, hozzátéve: 25 éve nem sikerült előrelépni, és még mindig csak az "arisztokratikus megnyilvánulások" szintjén tartunk, amelyek csak "további olajat öntenek a tűzre". A CFCF részéről Daróczi Gábor - aki csak a közönség soraiba kapott meghívót - a rendezvény szervezőinek rosszallására meg merte kérdezni: a kormányzat mikor záratja be a több száz, ma is működő szegregáló iskolát? Czibere megnyugtatta: az iskolákat nem zárják be, de átalakítják, hogy "szeptembertől már sehol se legyen szegregáló oktatás." Ez minden bizonnyal így is lesz, hiszen szeptembertől a szegregációt már mindenhol "szeretetteljes felzárkóztatásnak" fogják nevezni.

2015.01.28 06:05

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42