Fidesz;közszereplő;tanácsadó;média;Miniszterelnökség;Habony Árpád;

2015-01-28 06:01:00

Nem tanácsadó Habony, de nem is közszereplő

Diplomája nincs, mégis kormánytagoknak, Fidesz-vezetőknek, sőt, magának Orbán Viktornak ad politikai tanácsokat. Ám a kormányzattal és a kormánypárttal nincs szerződéses kapcsolata, ahogy más állása sem ismert. Nem tartja magát közszereplőnek, pedig szinte csak közszereplők társaságában bukkan fel. Orbán mellett Rogán Antal és Lázár János is kikéri tanácsait, gyakran fotózzák Andy Vajna társaságában, legnagyobb ellenlábasa Simicska Lajos. Személye megosztja a Fidesz vezetőit is: Habony Árpád befolyásáról legendák keringenek.

"Habony Árpád a Miniszterelnökséggel sem kormányzati szolgálati, sem megbízási, sem más jogviszonyban nem állt, és jelenleg sem áll. Ahogy arra az elmúlt napokban megjelent sajtóközleményében a Miniszterelnökség már utalt, Habony Árpád tanácsait, észrevételeit számos politikus meghallgatja, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával.” Ezt a választ kapta pár napja az Átlátszó közadatigénylője, miután kiderült, a miniszterelnök tanácsadójaként emlegetett Habonynak a Miniszterelnökség kezdeményezésére van állandó parlamenti belépője.

A válasz nem oszlatta el a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó körüli homályt, hiszen korábban már kiderült, sem a Fidesz, sem a kormányzat fizetési listáján nem szerepel, pedig minden komolyabb kormány-, illetve Fidesz-rendezvényen megjelenik. Sokszor fotózták már Orbán Viktor társaságában, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, ex-polgármesterrel még többször, de Andy Vajna is gyakran szóba áll vele. Hírbe hozták azzal is, hogy szerepel az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, ám ezt egy állítólagos washingtoni fotóval - amit volt felesége, Kaminski Fanni, aki egyben Orbán Facebook-oldalának szerkesztője is, posztolt - cáfolta. A 444.hu-nak adott Szijjártó Péter interjúból az is kiderült, hogy a külügyi tárca vezetője utánanézett, van-e Habonynak diplomata útlevele. "Nincs diplomata útlevele, ennek külön utánakérdeztem, mert felmerült ugye, amikor készült róla Amerikában az a fotó" - mondta Szijjártó.

A vállalkozó

Mindenesetre az amerikai kitiltási listával ugyancsak hírbe hozott Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke korábban közös céget tartott fenn Habonnyal - méghozzá Luxembourgban. Az RTL derítette ki, hogy a 2010-ben bejegyzett cégben - a Heim and Partners Capital Groupban - mintegy 20 százalékos részesedése volt a tanácsadónak, de bevették az üzletbe Szalay-Bobrovniczky Kristófot, a Századvég ügyvezetőjét is. A 2014 elején megszüntetett cég befektetési tanácsadással foglalkozott, de hogy pontosan mit csinált, nem tudni. Heim úgy nyilatkozott: semmire sem használták a céget, de minden díjat és adót befizettek.

Heimhez egy másik cégen keresztül is kapcsolódik; a 2009-ben alapított Atticus Investments Zrt.-ben Habony felügyelőbizottsági tagságot vállalt. Az Atticus az egyik legérdekesebb, Fidesz közeli vállalkozókat, tanácsadókat begyűjtő cég volt. A befektetőcégben Heim és Lantos Csaba mellett az igazgatóság tagja Tiszolczi Renáta és Heimné voltak. Fb-tagságot vállalt Habony mellett Herdon István és Varga Péter Pál, valamint Stumpf István is, aki alkotmánybíróvá választása után szállt ki. Herdon a Xanga Holding Kft. vezetőjeként a debreceni reptér privatizációjára készült, Varga pedig a Budai Egészségközpont orvosa, volt tulajdonosa.

Korábban, 2010 előtt együtt dolgozott Vitézy Tamással, az Orbán Viktorral távoli rokonságban álló jobboldali üzletemberrel is. Csaknem napra pontosan a 2010-es parlamenti választások idején jelent meg a hír, hogy "távozott az Adriatiq Islands Group menedzsmentjéből Habony Árpád korábbi igazgatósági alelnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf korábbi vezérigazgató és igazgatósági tag. Lemondásukat azzal indokolták, hogy a cégcsoport helyzetéről, jövőképéről alkotott elképzeléseik alapvetően eltértek a tulajdonosétól.” A Horvátországban szállodákat, kikötőket üzemeltető Adriatiq Islands Group elnöke és többségi tulajdonosa Vitézy Tamás; az övé a hetente megjelenő Helyi Téma.

Még korábban - 2005 és 2008 között - Habony egyik vezetője és résztulajdonosa volt a Nézőpont Elemző és Kutató Intézet elődjének, az Europtimus Tanácsadó és Marketing Rt.-nek. A cég alapító tulajdonosa Győri Tibor volt, aki korábban a Fidesz jogtanácsosaként dolgozott, a második Orbán-kormányban pedig a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkáraként dolgozott. Győri Simicska Lajos közvetlen munkatársaként egy ideig a Mahir Rt. vezérigazgatója is volt.

Amikor az ezredforduló idején a Fidesz közelébe került, még nem PR-szakemberként, hanem muzeológusként volt ismert. Tulajdonos volt a CCC+Bogner Tanácsadó Kft.-ben, majd a Museumsystems Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben. A korona átszállítására, illetve a műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai feladatokra az Országgyűlés Hivatala annak idején pályázatot írt ki, amelyet a Musemsystems Kft. nyert meg. Habony meghatározó tulajdonos volt a cégben, érdekes módon ugyanazokkal a személyekkel – Rostás Zoltánnal, Szurcsik Józseffel és Varga Koppánnyal – együtt, akik a CCC+Bognerben is tulajdonostársai voltak. Habony mindkét cégből ugyanazon a napon, 2003. április 10-én szállt ki – nagyjából abban az időben, amikor a Fidesz és Orbán tanácsadója lett.

A tanácsadó

Ha hinni lehet a soha meg nem erősített információknak, Habonyhoz köthető a rezsicsökkentéstől a drogtesztig számtalan kormányzati kommunikációs ötlet. Állítólag a 2006-os kampányban bedobott "Rosszabbul élünk mint 4 éve", illetve a legutóbbi választás előtti "Magyarország jobban teljesít" szlogenek is tőle származnak - de ezt sem erősítette meg soha senki. A Miniszterelnökség idén januári közleménye szerint “több politikus is gyakran a Parlamentben hallgatja meg Habony Árpád tanácsait, ezért van neki állandó belépője a Házba (…) ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával.” Orbán és Rogán mellett Lázár János is kikéri Habony tanácsait, sok fideszes azonban ellenszenvvel figyeli működését.

Korábban leginkább Navracsics Tibor volt miniszterelnök-helyettest - még korábban frakcióvezető - emlegették Ha­bony ellenlábasaként, de állítólag az ősfideszes Kövér László sem nézi jó szemmel. "2006-tól Habony nem járt a frakcióülésekre, mert Navra­csics Tiborral nem kedvelik egymást, viszonyuk a mai napig kimért, kizárólag a munkára korlátozódik" - írta róla pár éve a Népszabadság. Forrásaink szerint Habony tekintélyét a pártelnök-miniszterelnökre gyakorolt befolyása adja, amit sokan máig nem tudnak elfogadni. Mára legfőbb ellenlábasa az Orbánnal "háborúba" bonyolódó Simicska Lajos lett, aki részben Habonynak tulajdonítja a Fidesz-elnökkel szoros szövetsége felbomlását. Simicska és köre szerint Habony "világosította fel" a kormányfőt, hogy nem kell minden üzletet a "Fidesz-közeli oligarchákkal" egyeztetni, Orbán önmaga is képes új gazdasági hátországot teremteni. De azért is fújnak Habonyra, mert úgy vélik, tőle származik a közmédia preferálásának ötlete is, ami hátrányos helyzetbe hozza az eddig előnyben lévő egyéb jobboldali médiumokat is. Meg nem erősített információnk szerint Habony ötlete volt az m2 esti műsorsávjában március 15-től induló nemzeti bulvártévé, a Petőfi TV, illetve a Hír Tv-nek riválist teremtő - az m1 helyére kerülő - közszolgálati hírtelevízió is.

A cikk folytatódik, kérjük lapozzon!