Döntött a közgyűlés - Több százmilliárdot osztottak szét

Publikálás dátuma
2015.01.28. 11:08
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán. MTI Fotó: Kovács Tamás
Elfogadta a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendeletet a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Az ülésen arról is döntöttek, hogy a fővárosi önkormányzat csatlakozni kíván a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez (BÖSZ). A közgyűlésen elfogadták a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatos javaslatot is, így új engedélyezési eljárás indul a Római-parti védműtervek esetében. Az eseményen készült fotókat itt nézheti meg!

Városarculattal foglalkozó cégről is döntöttek

A testület 20 igen szavazattal, 6 tartózkodás és egy DK-s nem szavazat ellenében döntött a cég létrehozásáról. A humán területért felelős főpolgármester-helyettes, Szalay-Bobrovniczky Alexandra által jegyzet előterjesztés szerint a megalapítandó cég feladatai közé tartozó "városmarketing és innováció eszköz lehet Budapest Főváros Önkormányzata kezében, hogy a várost élhetőbbé és szerethetőbbé tegye". Az arculatfejlesztés egyik elsődleges célja, hogy az idelátogatókban és a budapestiekben egyaránt tudatosuljon: Budapest attraktív, kényelmes, élhető nagyváros.

Római-parti gát: új eljárás indul

Új engedélyezési eljárás lefolytatásáról is döntöttek a Római-parti védműtervek esetében. Elfogadták a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmével kapcsolatos javaslatot, amely szerint a jogszabályban rögzített mértékadó árvízszintváltozás miatt - és tekintettel a 2013. évi árvízi tapasztalatokra - a teljes Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének biztosítása érdekében új vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentáció készítése és új engedélyezési eljárás lefolytatása szükséges. Tarlós István főpolgármester elmondta: jelenleg a védmű áttervezése folyik az országos vízügyi hatóság szakvéleménye és a törvénymódosulás alapján.

Karácsony: aggályos a mobilgát koncepciója

Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere szerint a Fővárosi Közgyűlés egy olyan koncepció mellett kötelezte el magát, amely egy a korábbinál sokkal drágább és környezetvédelmileg aggályosabb megoldást jelent a Római-parti mobilgát későbbi megépítésére.Karácsony Gergely szerint ezzel Tarlós István főpolgármester sokadjára fut neki annak, hogy a környezetvédelmi szempontokat semmibe véve, illetve a vízvédelmi szempontokkal mesterségesen szembe állítva valósítsa meg a Római-parti mobilgátat.

Budapesten nagyon kevés olyan dunai partszakasz van, ahol kellő közelségben tudhatják a vizet a helyiek - fejtette ki a PM politikusa. Hangsúlyozta, éppen ezért abban bíznak, hogy több lehetőséget is tárgyal majd a közgyűlés, és a mobilgát végül - Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár és a zöld szervezetek egybehangzó álláspontjának megfelelőn - nem a partra, hanem pár száz méterrel feljebb, a Nánási út-Királyok útjának közepére kerül majd, az előtte maradó épületek árvízvédelmét pedig más módon próbálják megoldani.

Közbeszerzést írnak ki a 3-as metró felújítására

A döntés értelmében tárgyalásos közbeszerzési eljárást indítanak 60 milliárd forint összegű kölcsönszerződés megkötésére. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt év novemberében az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt arról, hogy az állam 60 milliárd forint értékben vállal kezességet azért, hogy mielőbb elkezdődhessen a 3-as metró felújítása.

LMP: A kormánynak kéne finanszírozni

Csárdi Antal LMP-s képviselő megerősítette, pártja továbbra is úgy gondolja, hogy a kormánynak kellene finanszíroznia az M3-as metró felújítását. Ha stadionépítésre van pénz, akkor erre is találni kell forrást - fogalmazott. Hozzátette: a stadionok kihasználtságát össze sem lehet hasonlítani a metróéval, ráadásul szerinte a hitellel az állam újabb adósságcsapdába kergetné a tartozásaitól korábban megszabadított fővárosi önkormányzatot.

 Módosították a Budapest Box dizájnpályázatot

A Fővárosi Közgyűlés november 26-án már elfogadta a Budapest Box építészeti dizájnpályázat kiírásáról szóló javaslatot, akkor azonban nem döntöttek a bíráló bizottság tagjainak kijelöléséhez szükséges javaslatról. A pályázatot ezért ki sem írták az eredetileg tervezett határidővel, nem volt ismert ugyanis, kik lesznek a bíráló bizottság tagjai. A most elfogadott előterjesztés szerint a bíráló bizottság elnökét a főpolgármester jelöli ki, a társelnököt és további három tagot pedig a tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottság elnöke nevezi meg. 

A közgyűlés szerdai ülésén döntött a pályázat új ütemezéséről. Az előterjesztés alapján a nyilvános pályázatra február 4-től indul a regisztráció és a pályaművek benyújtása, a beadási határidő március 30., az eredményhirdetés április végén lesz. A kiírásban foglaltak szerint "a pályaműnek be kell mutatnia azt a pavilonrendszert, amely rugalmasan képes alkalmazkodni a különböző típusú rendezvényekhez és az árusok, vendéglátósok eltérő igényeihez is, de mégis egységes arculatként összefogja, és egyedi karakterűvé teszi a Vörösmarty téri vásárokat".

A tervben részletesen ki kell dolgozni azt az alapegységet vagy egységeket, amelyekből a pavilonrendszer felépül, továbbá be kell mutatni azok variálhatóságát, sorolhatóságát, valamint alkalmazhatóságát a téren. A kiírás összköltsége 10 millió forint, amelyből a pályázatok díjazására 7 millió forint fordítható. A Vörösmarty téri program európai viszonylatban az öt leglátogatottabb karácsonyi vásár között szerepel, látogatószáma 300-400 ezer fő között mozog évente. A vásár színvonalának fejlesztésével a főosztály célja, hogy a Karácsonyi Vásár európai viszonylatban az első három legismertebb esemény közé kerüljön, ezzel is erősítve Budapest turisztikai célpont pozícióját.

DK: a korrupció melegágya a vagyonnyilatkozati szabály

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a korrupció melegágya az önkormányzati törvény azon rendelkezése, amely alapján a polgármesterek és képviselők hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatát nem kell megőrizni - mondta Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

Gy. Németh Erzsébet képviselő (Demokratikus Koalíció) sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás

Gy. Németh Erzsébet képviselő (Demokratikus Koalíció) sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt. MTI Fotó: Kovács Tamás

Közölte, a DK-nak most derült ki, hogy a 2011-ben alkotott önkormányzati törvény a korrupciónak kedvezhet, hiszen azáltal nem lesz nyomon követhető az önkormányzati képviselők hozzátartozóinak vagyonváltozása. A hozzátartozók vagyonnyilatkozatai ugyanis csak a vagyonnyilatkozati eljárásban ismerhetők meg, ám azokat minden év végén visszakapják a fenti törvénymódosítás alapján, így a későbbi vizsgálatokban nem állnak majd rendelkezésre - fejtette ki Gy. Németh Erzsébet.

A DK az Országgyűlésben kezdeményezi majd, hogy az önkormányzati képviselők hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatait is meg kelljen őrizni - jelentette be. Az ellenzéki képviselő szerint a fentiek "különös fénytörést" mutatnak az "V. kerületben feltárt korrupciós ügyek esetében", és felvetik annak kérdését, hogy mit tartalmaztak például Rogán Antal volt belvárosi polgármester vagy utódja hozzátartozóinak 2010 és 2014 közötti vagyonnyilatkozatai.

Könnyen hozzáférhetőek lesznek az ingatlaneladások adatai

Az LMP kezdeményezésére rendeletmódosításban mondták ki, hogy márciustól Budapest honlapjának főoldalán kell közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait. Csárdi Antal LMP-s képviselő erről szóló javaslatát 24 kormánypárti és ellenzéki képviselő támogatta, míg Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere tartózkodott.

A főváros vagyonáról szóló rendelet módosítása alapján 2015. március 1-jét követően, az értékesítés utáni 14 napon belül a Főpolgármesteri Hivatal honlapjának (budapest.hu) főoldalán fel kell tüntetni az önkormányzati ingatlanszerződések legfontosabb adatait - az ingatlan helye és értéke mellett például a szerződő felek nevét és az értékbecslést is. A honlapon lehetővé kell tenni továbbá, hogy a szerződések az ingatlanok értéke és elhelyezkedése alapján is kereshetők legyenek.

A közgyűlés a változtatások részeként a fővárosi önkormányzat teljes tulajdonában lévő cégek vezetését is arra utasította, hogy a hozzájuk kapcsolódó ingatlanértékesítéseket is a fenti követelményeknek megfelelően hozzák nyilvánosságra saját honlapjaikon.

Az LMP feltetetné az internetre az ingatlanértékesítéseket

Az LMP határozati javaslatban kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésben, hogy minden önkormányzati tulajdonú ingatlan könnyen kereshető formában váljon elérhetővé Budapest honlapján. Csárdi Antal, a párt fővárosi képviselője a közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kerületi tapasztalatok alapján az önkormányzati ingatlanértékesítések adatai eddig legfeljebb nehezen elérhető módon kerültek fel az internetre, javaslata elfogadásával azonban már a főváros honlapjának főoldaláról kereshetők lennének.Szerző
Frissítve: 2015.01.28. 14:15

LMP: Magyarországon lakhatási válság van

Az LMP közösségi bérlakásprogrammal orvosolná az országosan 300 ezer családot érintő lakhatási válságot – mondta az ellenzéki párt veszprémi országgyűlési képviselőjelöltje szerdai sajtótájékoztatóján, a megyeszékhelyen.

Gerstmár Ferenc kijelentette, a lakhatás alapvető emberi jog, ezért az LMP alkotmányos szinten garantálná ennek a jognak az érvényesülését. Hozzátette: pártja egy olyan támogatási rendszert hozna létre, amely érdekeltté tenné a Magyarországon közel félmillió üresen álló lakás tulajdonosát az ingatlanok kiadásában szociálisan rászorulók részére, megfelelő jogi és finanszírozási garanciák bevezetésével, az önkormányzatok és a kormány szerepvállalásával.

Öt-hatmilliárd forintból 10 ezer család lakhatását lehetne ily módon biztosítani – hangsúlyozta a politikus. "Az LMP szakítana az elmúlt 25 év koncepciótlanságával, érdemi és hatékony megoldásokat ajánlva" – mondta Gerstmár Ferenc, példaként említve, hogy Veszprémben 1993-ban 5 ezer, míg 2013-ban csak 164 bérlakás létezett, ennek 54 százaléka szociális bérlakás.

Az önkormányzati bérlakások száma országosan is drámaian alacsony – folytatta a képviselőjelölt, hozzátéve, hogy a közösségi bérlakásprogram elsősorban a fiatalok, gyermekes családok és a hajléktalanok problémáját lenne hivatott orvosolni. Szavai szerint pártja támogatja a szakmai szervezetek által kidolgozott szociális lakásügynökség koncepcióját, melynek lényege, hogy a magántulajdonban lévő lakásokat az ügynökségen keresztül adná ki a tulajdonos úgy, hogy az ügynökség garanciát vállalna a lakás állapotára és átvállalná az ingatlan kiadása körüli teendők intézését.

Az önkormányzatoknak a piaci és a "megfizethető ár" közti különbséget kellene állnia, amely családonként körülbelül 20-30 ezer forintot jelentene – mondta a politikus. Veszprémben azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort 2014. november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel ez a tisztség és a parlamenti képviselőség összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.     Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói. 

Szerző

Egyik szabály a másik után - Ellehetetlenítik a társasházakat?

Publikálás dátuma
2015.01.28. 10:34
Illusztráció: Thinkstock
Elfogadta a fővárosi településszerkezeti tervet és rendezési szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Az MSZP szerint a főváros által javasolt új építési szabályzat hatástanulmányok nélkül lehetetleníti el több ezer társasház jövőképét azzal, hogy megakadályozza a tetőterek beépítését - mondta Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője szerdán.

Az előterjesztést 22 igen, 2 tartózkodó és 7 nem szavazattal fogadták el. A törvény szerint a településszerkezeti terv a többi között meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját. A fővárosi rendezési szabályzat a főváros teljes közigazgatási területére megállapítja a területfelhasználási egységek beépítési sűrűségét, valamint az egyes területek beépítési magasságának korlátozásával kapcsolatos előírásokat.

Horváth Csaba nehezményezte, hogy a társasházakban tervezett liftfelújítási elvárások mellett nem lehet hallani új támogatásokról, például a panelfelújítási program folytatásáról. Az ellenzéki politikus emellett fölöslegesnek nevezte, hogy Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlést beléptetné a Budapesti Önkormányzatok Szövetségébe (BÖSZ), miután a közgyűlésben ma már az összes kerületi polgármester helyet kapott. Szólt továbbá arról is, hogy egy "karakán főpolgármester" nem venne igénybe 60 milliárd forintos állami hitelgaranciát a 3-as metró járműveinek felújításához, hanem "megkövetelné azt, ami jár a városnak". 

Jön a "liftszabály" is
Korábban a Népszabadság információira hivatkozva írtuk, hogy egy tavaly módosított kormányrendelet szerint a ma üzemelő liftek közül több ezret teljesen fel kell újítani vagy le kell cserélni 2020-ig a megszigorított biztonságtechnikai előírások miatt. Lesz, ahol a kötelező fejlesztést megússzák egymillió forintból, másutt ennek tízszerese sem kizárt.
A Magyar Felvonó Szövetség elnöke, Apatini Kornél elmondta a Népszabadságnak, hogy azokat a lifteket, amelyeket húsz évnél régebben építettek be vagy újítottak fel teljesen, 2020-ban szabványossági felülvizsgálatnak kell alávetni. A felvonóknak pedig az akkor, tehát az öt év múlva érvényes biztonságtechnikai előírásoknak kell megfelelniük. 
A szakember szerint attól még lehet biztonságos egy lift, hogy nem felel meg a legújabb, 2018-as szabványoknak, éppen ezért már kezdeményezték a rendelet módosítását. Jelezték, hogy a biztonság szerintük is elsődleges szempont, ugyanakkor azt javasolták, úgy változtassák meg a szabályokat, hogy elegendő legyen majd a ma érvényben lévő szabvány is. Ez esetben csak azokat a berendezéseket kellene kötelezően felújítani, amelyek a ma érvényes szabványnak sem felelnek meg - írta a Népszabadság.

 

Szerző
Frissítve: 2015.01.28. 12:02