Negatív felülvizsgálat alá vette Görögországot a Standard & Poor's

Negatív felülvizsgálat alá vette a jelenleg is mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - görög államadós-osztályzatokat szerdán a Standard & Poor's, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az új görög kormány költségvetési és gazdaságpolitikájának egyes elemei nem egyeztethetők össze az előző kormány és a hivatalos hitelezők között létrejött megállapodásokkal.

A nemzetközi hitelminősítő a lépés szerda este Londonban ismertetett indoklásában kilátásba helyezte, hogy leminősíti a hosszú és rövid futamú görög szuverén adósságállomány "B/B" szintű osztályzatát, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az eurójegybank (EKB) alkotta trojka és az új görög kormány tárgyalásai elakadnak, és ez szűkíti Görögország képességét az adósságszolgálati kötelezettségek teljesítésére.

Az S&P kiemeli, hogy az új kormányt vezető radikális baloldali Sziriza párt választási programjában szerepelt egyebek mellett a minimálbér emelése, az ingatlanadó eltörlése, és az elsődleges államháztartási többletre megállapított cél enyhítése.
A hitelminősítő szerint ezek a gazdaságpolitikai javaslatok nincsenek összhangban az előző kormány és a trojka között létrejött, jelenleg érvényes memorandummal.

A Standard & Poor's elemzői kiemelik, hogy Görögország csak korlátozottan fér hozzá a kereskedelmi kötvénypiacokhoz, ezért rá van utalva a hivatalos hitelezőktől eredő finanszírozásra annak érdekében, hogy teljesíthesse az idén esedékessé váló, hozzávetőleg 17 milliárd euró szuverén törlesztési kötelezettséget.

A hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta nagyon magas, 2014 végén 178 százalék volt, bár az is igaz, hogy a lejárati profil szokatlanul hosszú: átlagosan 16,5 és fél év a teljes állományra és 30 év a hivatalos kétoldalú, valamint az euróövezeti stabilitási alapból (EFSF) származó finanszírozásokra - áll az S&P szerdai elemzésében.
Néhány napon belül a Standard & Poor's lépése a második negatív hitelminősítői lépés Görögországgal szemben.

A múlt héten - még a választások előtt - a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Görögország államadós-osztályzatának kilátását. A negatív kilátás indoklásában a Fitch londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint a belpolitikai bizonytalansággal jellemzett időszakban hónapokat csúszhat a hivatalos hitelezőktől várt további finanszírozások folyósítása, és Görögország újbóli tőkepiaci hozzáférése is.

Más nagy londoni házak szerint a görög kormány és a hivatalos hitelezők közötti esetleges konfliktus növelheti annak a kockázatát, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből.
Az Eurasia Group globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni szakértői szerdai helyzetértékelésükben közölték: az eddigi prognózisaikban szereplő 5 százalék helyett most már 15 százalékra taksálják a görög euróövezeti tagság megszűnésének esélyét.

Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy ha ez bekövetkezik, az nagyobb valószínűséggel "baleset", semmint szándékos kilépés eredménye lenne. Az Eurasia szerint a lehetséges okok között szerepelhet a Sziriza kormányzati tapasztalatlansága, és ebből eredően az, hogy a Sziriza vezette kormány túlfeszíti a húrt a trojkával folytatott tárgyalásokon, ami pénzügyi stresszhelyzetet eredményezhet.

Szerző

A német kormány nagyobb növekedésre számít

A német kormány felfelé módosította a gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését, a szerdán bemutatott prognózis szerint Németország bruttó hazai terméke (GDP) a korábban várt 1,3 százalék helyett 1,5 százalékkal növekedhet 2015-ben.

A Berlinben bemutatott jelentés szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága az olajár csökkenése és az euró gyengülése révén növekedik az előző, tavaly októberi prognózishoz képest nagyobb mértékben.

A foglalkoztatottság az idén ismét - sorban a nyolcadik éve - rekordot dönthet, a munkaviszonyban állók száma 170 ezerrel 42,8 millióra emelkedik a 81,1 milliós országban. A munkanélküliség tovább csökken, a tavalyi 6,7 százalékról 6,6 százalékra. A bruttó bérek a tavalyi 2,7 százaléknál is nagyobb mértékben, 3,2 százalékkal növekednek a kormány szerint. Így az idén is a lakossági fogyasztás lesz a gazdaság fő hajtóereje az export mellett, és várhatóan a beruházási tevékenység is élénkül - emelték ki az előrejelzésben.

Az export 3,6 százalékkal, az import 4,1 százalékkal bővül. A fogyasztói árak növekedése igen mérsékelt lehet, deflációtól azonban nem kell tartani - tették hozzá.
A német GDP tavaly 1,5 százalékkal bővült, míg a kormány októberben még csak 1,2 százalékos növekedéssel számolt. Az eltérés legfőbb az volt, hogy a geopolitikai feszültségek a vártnál kevésbé vetették vissza a gazdaság lendületét, a munkaerőpiaci helyzet és a fogyasztás pedig a vártnál jobban alakult - áll a jelentésben.

Szerző

Államtitkárból kancellár

A köztársasági elnök – a miniszterelnök javaslatára – felmentette Hegmanné Nemes Sárát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát január 22-ei hatállyal. Az erről szóló határozat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma decemberben közölte, hogy a Kecskeméti Főiskolán Hegmanné Nemes Sára - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára - nyert a kancellári pályázaton.

Szerző