Meddig még? Megint borul a Széll Kálmán tér közlekedése

Publikálás dátuma
2015.01.29. 13:26
Munkagép dolgozik a fővárosi Széll Kálmán téren január 12-én. MTI Fotó: Marjai János
A hétvégén rövidített útvonalon járnak a 4-es és a 6-os villamosok, hétfőtől március közepéig pedig a Széll Kálmán téren kialakított ideiglenes végállomásig közlekednek; a gyalogosközlekedés is változik a téren péntektől - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön.

A közlemény szerint a Széll Kálmán tér felújítási munkái februártól a Margit körút mentén, a 4-es és a 6-os villamos végállomásánál is megkezdődnek. Emiatt a hétvégén a 18-as villamos jelenleg használaton kívüli végállomása helyén, a tér Vérmező utcai oldalán kialakítják a 4-es és a 6-os villamos ideiglenes végállomását. Továbbá a hétvégén a máskor kéthetente kedden éjszaka végzett pálya- és felsővezeték-karbantartási munkákat is elvégzik a nagykörúti villamosvonalon.

Emiatt szombat és hétfő hajnalban 0 és 4 óra között a nagykörúti villamosok helyett a teljes vonalon villamospótló busz közlekedik 6-os jelzéssel. Szombaton hajnali 4 órától vasárnap éjfélig a 4-es és a 6-os villamos rövidített útvonalon, dél-budai végállomásától a Széna térig közlekedik. Hétfőtől várhatóan március közepéig a 4-es és a 6-os újra teljes vonalon jár, de a megszokott Széll Kálmán téri végállomás helyett a tér Vérmező utcai oldalán, a 18-as villamos végállomásán lehet a villamosról le-, illetve arra felszállni. Az ideiglenes végállomásból a mozgáskorlátozottak nem tudnak akadálymentesen eljutni a buszvégállomáshoz, ezért a közleményben a buszjáratok Széna tér felőli megközelítését javasolták.

Az átépítés alatt álló fővárosi Széll Kálmán tér 2015. január 26-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az átépítés alatt álló fővárosi Széll Kálmán tér 2015. január 26-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A tér január 19-e óta érvényes tömegközlekedési és közúti forgalmi rendje más tekintetben nem változik: a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos továbbra is az ideiglenes villamos-végállomásokhoz közlekedik. A gyalogosközlekedés viszont szintén változik a téren: péntektől lezárják a metróépület és a mellette lévő épület közötti átjárót, így mostantól csak ezeket megkerülve lehet eljutni a térről a Margit körút felé. Szombaton és vasárnap az ideiglenes villamos-végállomás építési munkái miatt a Vérmező útról a 18-as villamos jelenleg használaton kívüli végállomása felé vezető lépcsőt is lezárják, hétfőn azonban ismét megnyitják.

Hétfőn elkezdik a bontást a 4-es és a 6-os villamos jelenlegi végállomása környezetében is, azonban a Margit körútról a Széll Kálmán tér felé vezető gyalogos-átkelőhelyek továbbra is megmaradnak. További fontos változás, hogy elkezdik bontani a Várfok utca Vérmező út felőli oldaláról a Széll Kálmán térre vezető gyalogoshidat, helyette a Várfok utcáról a Csaba utca felőli lépcsőn lehet megközelíteni a teret.

Szerző

Együtt: módosítsák a választási törvényeket!

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja azt szeretné, ha a parlament 2015-ben előbb megvitatná, majd módosítaná a jelenlegi választási törvényeket - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt ügyvezető társelnöke. A párt politikusai ezt levélben kezdeményezik majd Orbán Viktor miniszterelnöknél és Rogán Antalnál, a Fidesz frakcióvezetőjénél.

Szigetvári Viktor a demokrácia állapotát országonként vizsgáló a Freedom House (FH) szerdán megjelent éves jelentésére hivatkozott. Hangsúlyozta, hogy a washingtoni központú nemzetközi civil szervezet Magyarország demokratikus államok közötti besorolását a hazai választási rendszer elfogultsága, az egyenlőtlen feltételek megléte miatt rontotta. Kiemelte, hogy elképzelésük szerint a tavaszi ülésszakban szakmai konzultációt kell folytatni, ősszel pedig a törvénymódosítás vitáját is végre lehet hajtani. 

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság korábbi beszámolójában azt mondta, problémák vannak az ajánlási rendszerrel és "néhány feltétellel". Hozzátette, az EBESZ egyik jelentése pedig arról szólt, hogy 2014-ben nem voltak minden párt számára egyenlőek a feltételek. A Freedom House szerdán közzétett, immár kilencedik éves jelentésében az olvasható, hogy aggasztó mértékben hanyatlott a demokrácia az elmúlt évben világszerte: 2,6 milliárd ember élt nem teljesen szabad országban. A 195 ország és 15 terület szabadságfokát értékelő dokumentum szerint Magyarország továbbra is a "szabad" kategóriában van. A polgári szabadságjogok terén megőrizte a tavalyi és tavalyelőtti 2-es osztályzatot, míg a politikai jogokat illetően egyet rontott, 2-est kapott a tavalyi 1-es, legjobb "jegy" után.

Szigetvári Viktor egy más témában feltett kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP által szervezett útlezárás céljaival egyetértenek, de a kezdeményezéshez nem csatlakoznak. Hozzátette, hogy az Együtthez kötődő civilek február végén, március elején készülnek hasonló akcióra. Az Együtt minden szimpatizánsát arra biztatja, hogy aki meg akar jelenni az Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása elé időzített vasárnapi tüntetésen, az menjen el, a pártként viszont nem vesznek részt azon - felelte egy másik kérdésre. A demonstráción egyébként lesz majd az Együtthez köthető személy, például a magán-nyugdíjpénztárak államosítása ellen korábban tüntető Vajda Zoltán - mondta a társelnök.

Az esetleges előrehozott választásokat firtató felvetésre azt mondta, véleménye szerint az ellenzék egyelőre nem tart még ott, hogy átvegye az ország irányítását, de 2018-ra már alkalmasak lesz erre a feladatra. Hozzátette: "van felelőssége" minden politikusnak és minden civilnek, aki 2015 elején "felelőtlenül hergeli" a csalódott, elszegényedett embereket. Felelőtlenség "polgárháborús helyzetet szítani", az Együtt arra készül, hogy 2018-ban fair és szabad választáson lehessen legyőzni Orbán Viktort - közölte.

Szerző

Kiderült! - Pontosan 5,3 százalékos lesz a reklámadó

Publikálás dátuma
2015.01.29. 13:10
Fotó: Népszava
Andreas Rudas részt vesz az RTL Klub hírszerkesztőségének jövő hétfői, rendes hétindító értekezletén - állítják forrásaink. Az RTL Group régiós alelnöke állítólag azért érkezik ismét Budapestre, hogy pontos felvilágosítást adjon a csatorna munkatársainak arról, milyen következményekkel jár a műsorszerkesztésre az a megállapodás, amelyet Lázár János kötött. A RTL Klub jogi osztályán lévő kormánytervezetből mindenesetre az derül ki: jövő januártól 5,3 százalékra szállítják le a reklámadó ma 50 százalékos mértékét.

Legkésőbb jövő januártól 5,3 százalékos lehet a reklámadó - derült ki abból a kormánytervezetből, mely jelenleg az RTL Klub jogi osztályán van. A Népszava értesülései szerint ez a szám, illetve a kábelszolgáltatóktól beszedett programdíj "meghagyása" képezi az alku tárgyát a magyar kormány és az RTL Group között a csatorna hírműsorainak "puhítása" fejében.

Forrásaink szerint erről már megállapodott Berlinben Lázár János és az RTL Klubot birtokló RTL Group régiós alelnöke. Andreas Rudassal több hete tárgyalásokat folytat a Miniszterelnökséget vezető miniszter, s noha kormányzati forrásaink állítják: Lázár szerda reggel hazarepült Berlinből, hogy részt vegyen a kormányülésen, a keddi tárgyalásokon pedig "konkrétan az RTL-ről nem esett szó", információink szerint ez korántsem jelenti annak cáfolatát, hogy már létrejött a paktum. Már csak azért sem, mert úgy tudjuk: Lázár kifejezetten "orbáni" technikát választva nyomás alá helyezte tárgyalópartneré. Azt ugyanis nem cáfolta egyik érintett fél sem, hogy a kereskedelmi csatorna jogi osztályán jelenleg is vizsgálják a dokumentumot.

Megírtuk azt is: úgy tudjuk, Rudas már a múlt héten tárgyalt Lázárral, méghozzá kétszer - hétfőn és csütörtökön - Budapesten, az Országházban, mégpedig az RTL Klub vezérigazgatója, Dirk Gerkens "háta mögött". Az eheti, berlini találkozók pedig meghozták a kormány számára fontos alkut, melynek feltétele, hogy az RTL "szoftosítsa" az utóbbi időben egyre kormánykritikusabb híradóját és hírháttér műsorait, cserébe pedig a kormány legkésőbb 2016 januárjától 5,3 százalékra szállítja le a tavaly novemberben már 50 százalékosra emelt - szinte egyedül az RTL-t sújtó - reklámadó mértékét. Információink szerint az erről szóló kormánytervezet már megérkezett az RTL jogi osztályára. Ezen felül a kereskedelmi csatorna tulajdonosainak azt is sikerült elérni, hogy az RTL nem esik el a kábelcégektől járó programdíjtól, melyet a kormány eredeti tervei szerint már az idén sem szedhetett volna be, noha az RTL-nek érvényes szerződése van a médiahatósággal. Ezzel újabb 6-8 milliárdos bevételtől fosztotta volna meg a csatornát a kabinet, a reklámadó több mint 4 és fél milliárdos sarcán túl.

A Lázár-Rudas paktumról közvetve már a csatorna munkatársai is értesülhettek, ugyanis az RTL Group vezetése még hétfőn tájékoztatta a hazai RTL öt vezetőségi tagját a reklámadó ügyében elért eredményeikről (az ügyben a társaság tavaly október elején még hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnak). Utána - információink szerint - az illetékesek felvették a kapcsolatot Kotroczó Róbert hírigazgatóval is, hogy "tájékozódjanak a Híradó puhításának lehetőségeiről". Arról nem sikerült többet megtudnunk, hogy a csatorna dolgozói miként fogadták a hitelességüket veszélyeztető fejleményeket, ám forrásaink ma már arról számoltak be: az RTL Klub hírszerkesztőségének jövő heti, rendes hétindító értekezletén részt vesz Andreas Rudas is. Az RTL Group régiós alelnöke állítólag azért érkezik ismét Budapestre, hogy pontos felvilágosítást adjon a csatorna munkatársainak arról, milyen következményekkel jár a műsorszerkesztésre az egyezség. Úgy tudjuk, az értekezleten Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója nem vesz részt.

Szerző