Fiam leugranál egy tejfölért? - Adatbázis a vasárnap is nyitva tartókról

Publikálás dátuma
2015.01.29. 17:41
Illusztráció/Thinkstock
A magyar tulajdonú és központú navigációs tartalomszolgáltató, a NPMobileComm-NaviPro csoport húszezer magyarországi kereskedelmi és idegenforgalmi partnere bevonásával elindította a VasarnapiNyitvatartas.hu vásárlói adatszolgáltató rendszert - tájékoztatott a társaság csütörtökön.

A közlemény szerint a rendszer díjmentesen segíti a vásárlókat az erre a célra külön létrehozott webtérképes keresővel és mobilalkalmazásokkal. Nem csak a vásárlók számíthatnak a rendszerre a közelükben lévő, nyitva tartó kisvállalkozói üzletek könnyű megtalálásában, a fejlesztő cég a legkisebb bolt számára is elérhető feltételekkel teszi lehetővé a legteljesebb körű megjelenést - közölték. A naprakész rendszer információt ad a felhasználó közelében lévő hazai turisztikai célpontokról, helyi látnivalókról, eseményekről, de távolabbi célok keresése és azok információja is elérhető. 

A csatlakozni kívánó vállalkozások jelentkezését február 27-éig várják. A szolgáltatás március 1-jén indul, akkorra válnak elérhetővé az érintett üzletek és turisztikai célpontok információi, valamint a mobilalkalmazások is ettől az időponttól lesznek letölthetőek. A törvény március 15-i hatályba lépéséig a vásárlók tesztelhetik a rendszert, illetve még a változások előtt tájékozódhatnak a törvény részleteiről és az elérhető boltokról - áll a közleményben.

Szerző

Sötét jövő: romlott a vállalkozások hangulata

Tavaly az utolsó negyedévben a kkv bizalmi index alapján ismét romlott a kis- és középvállalkozások hangulata, a mutató mínusz 15 pont volt, 5 ponttal alacsonyabb, mint a harmadik negyedévben - ezt a K&H Bank kkv marketing főosztályának vezetője közölte a pénzintézet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh László elmondta: a kkv-k várakozása a gazdaságpolitika és a közterhek változásának alakulását tekintve jelentősen romlott, emellett úgy vélik, számukra nehezen elérhetőek az uniós források. Az index tízéves története során mindössze kétszer, az első Gyurcsány-kormány 2004 őszi, és a Fidesz-kormány 2010 tavaszi megalakulásakor mutatott pozitív értéket.

Az elmúlt tíz év tendenciái alapján egyértelműen megállapítható, hogy a hazai vállalkozások helyzetét legnagyobb mértékben a vevői kapcsolatok, a kormányzati gazdaságpolitika, a közterhek változása, valamint a pénzügyi várakozások határozzák meg. Ezt tükrözi, hogy az index a választásokat megelőző felfokozott várakozások idején, a kkv-kat érintő adókönnyítések és a makrogazdasági környezet javulása esetén mutatta a legjobb értékeket, míg az index a mélypontjait a nagyobb gazdasági visszaesések, a nemzetközi vagy a hazai gazdasági környezet bizonytalanságai idején érte el - fűzte hozzá a főosztályvezető.

A versenytársak, a beszállítók helyzete, a vállalati hitelforrások és a banki szolgáltatások minősége, fontossága a kkv-k szempontjából közepes jelentőségű, míg az uniós források elérhetősége és a munkaerőpiac változásai a legkevésbé meghatározó tényezők. Az elért eredmények arra is rávilágítottak, hogy néhány negyedévtől eltekintve a fogyasztói és a kkv bizalmi indexek gyakorlatilag együtt mozognak, historikusan nézve a mutatók alakulását - emelte ki Németh László. A mutató tavalyi utolsó negyedéves alakulásában szerepet játszott, hogy minden ágazatban és méretkategóriában csökkent a kis- és közepes cégek bizalma, de a bizalom nagyarányú esése a kereskedelmi cégek, illetve a középvállalkozások esetében figyelhető meg - mutatott rá a főosztályvezető.

Németh László kiemelte: a vállalkozás méretével arányosan a beruházások elindítására való szándék is erősödik. A kisebb méretű kkv-k úgy vélik, hogy nehezebben jutnak uniós forrásokhoz, míg a nagyobb vállalatok könnyebben férnek hozzá. Kérdésre a K&H Bank kkv marketing főosztályának vezetője elmondta: a megkérdezett kis- és közepes vállalkozások 30 százaléka gondolkodik azon, hogy hitelt vesz fel, a kkv-k 80 százaléka elégedett a bankjával.

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik.

Szerző

Újra tüntetnek az útdíj ellen

Tatabányán újra tüntetés lesz az útdíj bevezetése ellen. A szervezők az M1-es autópálya újvárosi lehajtójánál félpályás útzárral tiltakoznak pénteken a sarc ellen Tatabányán. A gépjárművezetőknek félpályás útlezárásra kell majd számítaniuk pénteken 15 és 16 óra között az 1. számú főút 57. és 57+500. kilométerszelvénye között - írja a kemma.hu a rendőrség információi alapján.

"Bár mind Tata, Tatabánya és Vértesszőlős polgármesterei, Bencsik János országgyűlési képviselő, sőt a megyei közgyűlés is kérte, jelen helyzetben fizetős marad a Tata-Tatabánya közötti, Vértesszőlőst elkerülő, mintegy 10 kilométeres szakasz az M1-esen. Miközben a kaposvári, vagy a szombathelyi elkerülő szakaszok ingyenesek lettek. 2015. január 30-án, 15 órától félpályás útlezárással tiltakozunk a M1-esen bevezetett útdíj ellen. Járműveink a Tatabánya Újvárosi autópálya felhajtó előtt fognak állni" - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Forrás: kemma.hu.

Szerző